Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Kde psát blog? Blog, blog, blogujem.. blogování milujem.

 


Hned na úvod si řekněme, že takových článků jako je tento najdete na internetu spoustu. Tedy, to si možná řeknete při přečtení nadpisu, ovšem Já to chci pojmout dosti jinak, osobitě a originálně, bez toho abych se zaměřoval prvotně, jako ty podobné články, na SEO, tedy vyhledal si nejhledanější výrazy a na tato klíčová slova našrouboval článek, jel podle příručky o používání nadpisů, počtu slov na odstavec a podobné nesmysly. Tedy ony to nejsou nesmysly, jenom nehodlám napsat článek pro vyhledávače, chci psát článek pro lidi.

Pokud patříte mezi ty, kteří si prostě nemohou pomoci od své "grafomanie", pokud cítíte nezvladatelnou potřebu něco světu sdělit, pokud máte nutkání přetavit své myšlenky či emoce do psaného textu, a při tom všem se nechcete vázat na vydavatelské domy, pak je právě blogování tou správnou cestou. Rozhodně ovšem, pokud máte v úmyslu již od počátku být blogerskou hvězdou, psát "o šminkách", prvotním vaším záměrem je monetizace vašeho obsahu etc., pak snad tento článek ani nečtěte.

Blogovací platformy


Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem jak začít blogovat je zvolit si tu svojí blogovací platformu, výběr je široký.

Blog.cz je již minulost, přírodědík.

 

logo Blog.cz

Spousta blogerů začínala právě na české blogovací platformě Blog.cz. Ovšem spousta let bez vývoje musela vést ku jasnému konci, o zániku Blog.cz jsem psal ZDE.

 

Blogger (Blogspot)

 

logo Blogger

Ve zlatých, stříbrných i bronzových dobách blogování byly právě platformy Blog.cz a Blogspot v českém prostředí těmi dominujícími, a mezi uživateli obou služeb vládla i určitá rivalita, přeli se o to kde je to lepší, kde jsou jaké vymakanější funkce apod. Předností Blog.cz byla zcela jistě komunita, která na Bloggeru chybí, ovšem jak vše dopadlo víme.

Blogger spadá pod Google, což je nesporná výhoda. Na založení blogu vám postačí právě vlastnictví účtu Google. Nastavení všeho potřebného je velmi jednoduché, stejně tak uveřejňování svých výplodů. Nemusíte být ani nijak přehnaně "ajťácky" zdatní, sice originálních šablon je na Bloggeru poskrovnu, ovšem tisíce dalších jich najdete na netu.

Pokud byste došli k závěru, že vámi tvořený obsah zajímá širší publikum a čtenářstvo, pak není problém vše profesionalizovat, od vlastní domény až po reklamy, kdy jen zapnete na svém blogu Gooogle AdSense (pokud vám ho tedy Google schválí). Na technologii Bloggeru je postaven i tento blog Xglosy.

 

Wordpress.com a Wordpress.org

logo WordPresslogo WordPress.com

Dal jsem to společně do jednoho bloku, ovšem jde o dvě různé záležitosti, takže si to neplést.

WordPress je svobodný open source redakční publikační systém a podle oficiálních statistik je používán jako CMS na 33 % webových stránek na světě. Většina hostingových služeb podporuje přímou instalaci tohoto redakčního systému. O systém se musíte tedy sami starat, nainstalovat si vhodnou šablonu, obhospodařovat pluginy etc. Na WordPressu běží web AzaNoviny, musím se přiznat, že mi chvíli trvalo, než jsem do WP tzv. pronikl a naučil se ho používat. Zcela jednoznačně vám mohu tento publikační systém doporučit, neb ve chvíli, kdy se s ním naučíte zacházet, nebudete už chtít nic jiného. To mluvíme o WordPress.org.

WordPress.com je aplikační hosting pro WordPress a je to technicky nejméně náročný způsob, jak provozovat stránky na tomto redakčním systému. Také je oproti klasickému WP značně omezen, zvláště ve free verzi. Na jednoduchý nenáročný blog ovšem plně postačí. Aplikační hosting WordPress.com provozuje společnost Automattic, samotný tvůrce systému WordPress. Rozdíl mezi WordPress.com a klasickým WordPress.org softwarem je tedy ten, že WordPress software instalujete na webhosting, kdežto na WordPress.com dostanete už nainstalovaný WordPress formou služby.


Blog.idnes.cz

 

logo Blog iDnes

Další možností jak začít okamžitě a zdarma blogovat je bezplatná platforma na iDnes. Výhodou je komunita a fakt, že je tzv. vše pod jednou střechou, ovšem budete mít vždy jen doménu třetího řádu, ač je to velmi kvalitní značka.

 

Píše.cz

logo Píše.cz

 

Můžete si vyzkoušet podobnou platformu jako Blog.iDnes.cz, ovšem o mnoho méně známější, kde naleznete též komunitu a vše pod jednou střechou. Toto místo nese název Pise.cz

 

Možností je samozřejmě nepřeberná řada, zmínil bych ještě dvě platformy a nástroje pro tvorbu blogu, kterými jsou Wix či Webnode.

 

A jaký bude závěr této glosy? Blogování je specifická disciplína a má spoustu nejrůznějších podob. I důvodů proč se někdo pustí do blogování je nepřeberné množství. Někdo si může psát blog sám pro sebe, jiní zase potřebují zpětnou čtenářskou vazbu. Ať už si zvolíte jakoukoliv platformu, jakýkoliv systém, a vaše pohnutky jsou prioritně nekomerční, pak se soustřeďte předně na obsah, na to aby vás váš koníček bavil, a bavil i vaše čtenáře. Tudíž pište pro lidi, ne pro vyhledávače, perfektní vymazlené SEO blogy jsou celkem nudné. Ano, nebudete patrně na top pozicích vyhledávačů, možná že si vás mnohé vyhledávače ani nevšimnou, každopádně mějte na mysli, že presentujete a představujete hlavně sami sebe, čímž můžete mít radost z toho, že vše vypadá dle vašich představ. Uniformní dokonalost je děsná pruda. Dnes se vše přesouvá na mobily, většinu zobrazení na netu již mají právě tato zařízení, jenže, copak na tom svislém šráfku může blog nějak kloudně vypadat? Zobrazování na smartphonech bude vždycky jen instantní a omezené, příroděžel se to stává normou. Jenže, Já mám třeba rád hrachovou polévku, copak se dá ale srovnat hutná domácí hrachovka s tou instantní ze sáčku, co kolem hrášku jen prošla po špičkách?


Anděl Azazel

 

 

Komentáře

  1. === Na systémovém fóru "Diskuze - Nápady / Stížnosti / Připomínky" na Chatujme se to již řádně zvrhlo ===

    Jak jste byli již informování, probíhaly spory pánbíčkářů a postování netématických příspěvků na systémové fórum Chatujme "Diskuze - Nápady / Stížnosti / Připomínky", což nadále neutichá a přesahuje to veškeré meze. Můžeme se podívat jen letmo pro orientaci na další zvěrstva, takto například začíná další z takových vláken..

    MarikovaKaja

    kde je ten admin, ktery tu pripominal, ze tohle forum se tyka ciste technickych a systemovych veci? proc neresi prispevky, ktere sem nepatri?


    visitor77

    prestaňte už s tým! - chytila ste sa svojej tezy ako klíště, - toto df sa bohužiaľ stalo neutrálnym pre rôzne názory, ktoré nie je možné prejaviť jinde......


    MarikovaKaja

    TY jsi ten, kdo me upozornoval, ze muj prispevek na tohle forum nepatri a sam opakovane zaplevelujes technicke a systemove forum narky a hadkami s jehovisty


    (zdroj: Chatujme - Diskuze)


    Následně se zjevil i administrátor Firer, který oznámil jakousi chybu, díky níž nejdou mazat některé příspěvky, a opět pohrozil blokacemi, pokud neustanou netématické počiny na systémovém fóru.

    V jednom z dalších vláken můžeme vidět i tento úvodní post..

    MarikovaKaja

    kdyz pred nejakym casem klekl web diskutujme, tak se sem nekteri z tamnich diskutujicich chystali prijit, jenze, kdyz videli, ze to tady vypada jako web nabozenskych fanatiku, tak zase vycouvali


    Na fóru se pak objevil i provozovatel LuRy, který sdělil, že "nějak postrádá návrh na řešení". Otázkou jest, jestli vůbec nějaké pozitivní řešení existuje, jestli bylo v minulosti správné, když šel LuRy tak pánbíčkářům na ruku a dělal pro ně první poslední, zdokonaloval fóra dle jejich přání apod. Otázka je, jestli sám LuRy je vůbec schopen tuto situaci řešit. Přitom se vesele "válečné" příspěvky postují dál.

    To co se odehrává na systémové diskuzi Chatujme je naprostá a totální KATASTROFA.

    A-A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden názor "od zdroje" přímo z diskuzí Chatujme..

      taksemzde77

      Po zrušení Diskutníků právě sem na Chatujme směřovalo nejvíc uživatelů. Jak už kdosi dole napsal, odradilo je množství náboženských diskuzí, čemuž se nelze divit.
      Myslím si, že by bohatě stačila jedna diskuze s touto tématikou, aby si někdo nemohl stěžovat, že je věřícím upíráno právo diskutovat. Osobně nemám nic proti věřícím, ba právě naopak. Zdejší fóra "věřících" a neustálé hádky nemají nic společného s křesťanskou vírou. Zdaleka ne! Někdo se pohádá a honem založí další fórum. Jiný další. Pak příchozí koukne na poslední příspěvky a všude jen náboženská tématika. 99% lidí dá zpátečku.
      Zkrátka: založit adminy jedno fórum o víře, další nepovolovat.
      Zpřehlednit vlákna. V delších vláknech je skoro nemožné najít, na koho ten či onen reaguje.
      Dokud zde bude nepřehlednost a k tomu extrémní množství náboženských diskuzí, další diskutníci nepřijdou.

      (zdroj: Chatujme - Diskuze)


      Zajímavý a celkem výstižný názor, že. A co si o tom myslíte vy? A šli byste na diskuze, kde 95% všech nových příspěvků tvoří náboženská témata?

      A-A

      Vymazat
    2. Každopádně obecně v dnešní době sociálních síti prožívají, nejen klasické chaty, ale i právě Diskuzní fóra zlé, velezlé časy. A to Diskuzní fóra zase obecně a celkově, tedy taková která jsou čistě samostatná nebo jako součást nějakého chatovacího a komunitního portálu. A řekněme si upřímně, že na takových Fórech už zůstalo v podstatě jen to horší a nezajímavé. Ne že by na sociálních sítích nebyli "blbci" a nezajímavé bytosti, je jich tam přehršle, jistěže, akorát jsou tam i ti inteligentnější, zajímavější, vzdělanější, úspěšnější, osobitější etc., takže na klasických Fórech už zbyl v podstatě jen sajrajt, tedy při té jejich mrtvolnosti. Ono je to také vše o interakcích, a stejňe tak jak jsem psal o blozích a komentářích pod nimi, tak se to týká Diskuzních fór, neb na těch sociálních sítích holt jsou lidé (zase obecně a bez hodnocení), kteří na sebe reagují. A to je přeci podstata diskuze. Takže není divu, že třeba právě Diskuze Chatujme, když jsme v tomto vlákně o nich, jsou v tak katastrofálním stavu, neb kdo nový by tam chodil, když shlédne to co bylo zmiňováno, tedy 95 % akcí tvoří pánbíčkáři, a na těch nenáboženských diskuzích si v podstatě exibují jen správci sami, jako například KarelKeslly či jinde si čutají trollprudič a chameleon všech diskuzí JupiteHans se svojí kamarádkou. Nu

      A-A

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Bard se přejmenoval na Gemini

Diskuzní fóra vs sociální sítě

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Co měsíc dal - Leden 2024