Dvojjediné Hrabě X - porovnání chatů.

Polovina prázdnin je téměř za námi a tak i v tomto čase dovolených, volna a prázdnin je třeba pozvednouti pera andělského ku tvorbě Xglosy, aby vedrem a prázdninovou ležérností neuschly. Událostí posledního období bylo rozšíření působení Hraběte X a vytvoření stálé místnosti na chatovacím portálu Chatujme.cz. Nebudu se věnovat důvodům a okolnostem, k tomu možná vzniknou nějaké glosy později, nýbrž se zaměřím čistě na srovnání obou chatů, na kterých HX působí.

První zcela viditelný rozdíl je v rozložení, rozvržení chatů, kdy na Chatujme existuje klasické rozdělení do kategorií, kdežto Chat.cz je pouhým jedním sloupcem. Řazení místností je též rozdílné, na Chatujme dle abecedy a hlavně, nestálé místnosti pod čarou, tak jak to má správně být. Na Chat.cz se motají nestálé mezi stálými, uživatelé nemají ani mnohdy své oblíbené místnosti a někde se někdo seskupí (existují vlastně jen 3 relevantní místnosti FP, HX a PT). Je opravdu velmi odpudivé, když v některých časech přímo nebo velmi blízko působí místnosti se sexuálními tématy a mnohdy ani ikonou 18+ neoznačené. Tím se mohu dostat k adminům a spravování chatů. Jistě jste si povšimli, že RA JiH už drahnou dobu se na chatu jako takovém vůbec nevyskytuje, tudíž není online k zastižení a Franci žádné adminksé věci neřeší. Na Chatujme jsou 3 admini, Majitel, Vývojář a Hlavní admin, na všechny se může člověk obrátit, napříklád nám nedávno místnost ustaloval LuRy, což je vývojář a programátor starající se o chod chatu po technické stránce. Když už jsem zmínil tuto osobu, pak ještě jedna malá poznámka. Bylo pro mě celkem překvapivé, když se mě tento admin zeptal na AzaNoviny, o kterých měl velmi dobrý přehled, na jednom webu měl i RSS čtečku, zda li za tímto projektem stojím Já. Nejen že AN četl a měl velmi dobré informace, nad určitými věcmi se dokonce bavil, ale hlavně s tímto projektem neměl vůbec žádný problém. Jaká to opět rozdílnost s tím, když jsem přišel na Chat.cz, kde někteří, v čele s Nstormem, bušili na poplach. Vraťme se ovšem k místnostem nestálým na Chat.cz, kdy online nepřítomností admina nemá kdo rušit ty závadné či nařizovat a opatřovat sexmístnosti ikonou a filtrem pro vstup, dříve jsem toto tak trochu suploval, poté co jsem již od toho upustil, je výsledek patrný, spousta sexmístností bez označení filtrem tu  roste jak houby po dešti, jako by se nechumelilo a nikdo s tímto nic nečiní (Návrh na zřízení online adminů jsem dával). Na Chatujme je ještě jedna velmi dobrá věc ohledně nestálých místností, může jí založit pouze uživatel, který má nachatováno minimálně 20 hodin, už jen tímto nastavením se velmi předchází bordelu.


Zdroj: Chat. cz - Místnost Nadrzenost a sex bez označení filtrem pro vstup 18+; BEZ CENZURY naprosto závadná místnost z hlediska Zákonů ČR



Pojďme se podívat přímo do místnosti. Zde vše na Chatujme funguje jak má a dává smysl. Při vykopnutí systémová hláška i s důvodem, jakési "mute" zde nenajdeme, je to dle mého názoru funkce naprosto zbytečná, mazání neprobíhá v řádcích, kde se člověk může ukliknout, ale opět klasicky přes lomítkový příkaz /cls nick , kdy se smaže veškerý text uživatele, samotným /cls se dá smazat kompletně celé sklo. Vykopnutí má též svojí logiku, je na 5 minut a každé další se číslem 5 násobí, tudíž druhé 25, třetí 125 atd. Další ochranou místnosti a slušných uživatelů před prudiči a nevítanými hosty je Blacklist, kam sami SS umísťují uživatele opakovaně porušující pravidla, je třeba to míti podložené 3 skrýny ze 3 různých situací. Jaký to opět rozdíl, nejen že na Chat.cz BL nejsou imlementovány do systému, ale SS si na tyto černé listiny dávají koho chtějí, nikoliv za prudění v místnosti, ale třeba za to, že někdo někdy na webu místnosti či soukromém blogu nebo kdekoliv jinde napsal nějaký článek (viz. Somnia či Azazel). Navíc pokud by někdo na Chatujme byl kdekoliv na BL, pak by nemohl vykonávat funkci SS, tedy na Chatujme se BL odměňují prudiči v místnosti, na Chat.cz jsou např. v místnosti Temnota na BL všichni SS z HX a to čert ví za co, protože do místnosti ani nechodí. Velmi zvláštní, že. Další smysluplnou věcí ku ochraně před prudiči je časový filtr, který SS může opět libovolně nastavit. Obě tyto záležitosti, tedy nastavení časového filtru pro vstup a Blacklist, a další nastavení (barva skla v místnosti, nastavení webových stránek atd.) jsou k dispozici ve Správcovském menu (na Chat. cz opět nic takového nenajdeme). Co se týče chatování z mobilu, pak je příjemným zjištěním, že nedochází k rychlým výkopům systémem po 15 minutách, což se pak dotyčnému a s ním komunikujícím osobám velmi špatně chatuje, malým nedostatkem na Chatujme v mobilní verzi je rozdělování slov na konci řádků.


Zdroj: Chatová místnost na Chatujme.cz - Menu Stálého správce

Zdroj: Vzkazník Chatujme.cz - Zprávy klasicky řazené (Nová zpráva, Přijaté, Odeslané, Archiv), možnosti jednotlivých zpráv (přečíst, odpovědět, archivovat, spam, smazat)


Tím bych krátkou exkurzi a srovnání obou chatů mohl zakončit, ač dalších témat by bylo mnoho. Každopádně lze říci, že na Chatujme je ještě svět (chat) v pořádku, je chatem takovým, který většina chaťáků zná, je ne málo podobný starým Lidé.cz (profily, nástěnka atd.) a hlavně zabrańuje bordelu už v základu. Například při založení nicku není možné používat jiné než základní sady znaků a též nelze registrovat nicky rozdělené. To vše už na počátku nedává prudičům do rukou velmi silné prostředky, jako jsou napodobeniny nicků, například s písmenem A (ovšem nejen), které lze na Chat.cz vepsat azbukou, a které je nerozeznatelné od A psaného latinkou a to v jakémkoliv fontu. Sám jsem toto, při jednom nahlašování, psal RA. Já si neberu servítek, a říkal jsem cosi o tom, že pokud se nezabezpečí tyto základní věci, pak nějaké kolečko jako karma filtr je jen pouhým hračičkářstvím Franciho, bez výrazného smyslu a významu.

A závěr dnešní Xglosy? Nějak stále nemohu pochopit v čem je Franciho chat moderní. Tím že již filosofií a nastavením chatu dává v základu prostor k tvrobě bordelu, anerchie a na tak malém chatu i velmi koncentrované kyberšikaně? Že by toto bylo moderní, pak už jsem asi opravdu starý. A nebo je to úplně jinak a třeba si klást jiných otázek. Proč se na Chat.cz nachází právě určití uživatelé, kteří by se na jiných solidních a standardně fungujících chatech nechytli? Předně prudičové, ale nejen, by jinde neměli tolik možností si dělat téměř co chtějí. A na úplný závěr ta nejzásadnější otázka, položme si jí všichni. Je výhledově naděje, že se bordel v bordelu posune ku světlejším, pořádkumilejším a pohodovým zítřkům? Já si odpovědět neumím, nebo spíše mám z odpovědi strach. Příroděžel.


Anděl Azazel

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Silné administrátorské rozhodnutí

Statistiky StatCounter a půlroční statistiky Xglos

XChat se zbláznil: Kyberšikana podporována Vedením, Bratříček zablokovaný na Facebooku

Červen to je i Klub blogerů, kde jsou Xglosy tři roky

Co měsíc dal - Červen 2024

Oči pro pláč nebo úsměv na líci II.

EU odkryla svou cenzorskou tvář. Tajnou dohodu o cenzuře na X Musk nepřijal

Technická glosa aneb redukční dieta

Google .. Bing, DuckDuckGo a Seznam.

Silvestrovská glosa aneb kdo neslaví s náma, slaví proti nám.