Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Tři mušketýři aneb ševče drž se svého kopyta.

Stejně jako v Dumasově románu budou čtyři, GymJWM, Franci, LuRy a Grantik alias Jan Zálešák, Pavel Francírek, Lukáš Ryšánek a Jan Bezděk. Všichni jsou to, shrňme to pod společný název, programátoři. A věřme, u většiny je to prokázané, že schopní programátoři. A zde vyvstává ta druhá část titulku, tedy ševče drž se svého kopyta. To že je člověk dobrý v jednom oboru, to vůbec neznamená, že musí být dobrý i v jiném. A tady se to celke výmluvně ukazuje. Dobrý programátor vůbec ale vůbec nemusí být dobrým provozovatelem portálu. Pojďme si tedy představit čtyři mušketýry, programátory, kteří provozují portály XChat, Chat.cz, Chatujme a SuperPokec.

Začněme tím nejznámějším a zároveň ve smyslu řečeného nejhrůznějším, tedy Pavlem Francírkem. Ten tvořil tým, jenž na Liberecké univerzitě zavdal vzniku prvního a legendárního chatu XChat. Už tehdy se projevil jako nedobrý provozovatel, původní X-Tým totiž uzavřel naprosto vazalskou smlouvu s Centrumem, který zaplatil za XChat 13 milionů. Ve chvíli, kdy se původnímu X-Týmu nelíbilo mnoho věcí, tak zjistili, že smlouvu nemohou rozvázat, tedy mohou, ovšem zaplatili by více než jim Centrum zaplatil. A tak se s Centrumem rozešli a začali provozovat Xko. To posléze přešlo též pod jiné majitele a nakonec zaniklo. Pavel Francírek se následně podílel jako šéf vývoje na dnes již neexistující podobě Lidé.cz. Tam měl ovšem jasné zadání a společně se svým parťákem Bizim (Martin Michale), který se již sám angažoval i na vývoji portálu Libimseti.cz, tak se programátorsky podílel na zcela jistě nejúspěšnějším komunitním serveru. V roce 2014, též s Bizim, spustili jako reakci na zrušení starého Lidé.cz portál s prostým názvem Chat.cz. A právě zde se ukázalo, jak programátorská ikona je naprostým nýmandem co se týče provozování chatovacího portálu. O tom, jaký paskvil vytvořil a jací odpadní uživatelé na tomto dnes v podstatě nespravovaném chatu přebývají, bylo už mnou napsáno mnohé.

Navažme na toto prvním administrátorem GymJWM pod hlavičkou XChatu. Ten se po několika letech stal jakýmsi zástupcem Centrumu na portálu XChat. Musím se přiznat, že nejen mě překvapovalo a některé emocionálněji laděné lidi až snad konsternovalo, jak vždy čas od času, již v pozdějších dobách nevývoje, XChat navštívil, aby na fórech sdělil, a věnoval tomu plnou svou energii, proč to co lidé požadují nejde, tedy místo toho aby nějak reflektoval připomínky uživatelů, pak se jim jal vysvětlovat, proč to či ono (rozuměj nic) není možné. Nakonec v roce 2016 tento legendární chat, pod hlavičkou 42ideas, odkoupil. Nelze mu upřít po systémové stránce, že některé věci narovnal, rozuměj odstranil ten nejhrůznější "bordel" co na XChatu panoval. Ovšem představy uživatelů byly mnohdy jiné, čekali výraznější změny, a to i předně ve fungování, nazval bych to organizační struktury. Nejen Já se domnívám, že po převzetí leta nevyvíjeného XChatu, měl nastoupit "krizový manažer". To se ovšem nestalo, a Jan Zálešák si naopak přivedl tehdejšího hlavního administrátora Giggo, a vše působilo tak, jako by si chtěl Honza Zálešák nostalgicky zavzpomínat na staré časy. Drtivý pokles návštěvnosti se mu ovšem nepodařilo zastavit, ani fakt, že naprostá většina návštěvníků se zdržuje v sex kategoriích. Do čela svého admin týmu postavil naprosto neschopného katolíka Bogemana a dále se jal vše stavět na 20 let starých (nebojím se říci fašistických) kamarádských vztazích. Ale to opravdu do vedení čehokoliv nepatří. Po systémové stránce, tedy té programátorské, byl Jan Zálešák zcela jistě úspěšný, celkově ovšem, jako provozovatel chatovací služby zklamal.

Lukáše Ryšánka (LuRy) si našel jako programátora zakladatel Chatujme Dutch. Vzhledem k tomu, že by ho neuplatil za jeho služby, nabídl mu spolumajitelství. LuRy začal vytvářet nové Chatujme, které v mnohém připomínalo staré Lidé.cz. Po progrmátorské stránce se mu asi nedá nic moc vytknout. Ovšem v dnešní době, kdy zakladatel Dutch již zřejmě rezignoval, pak jako provozovatel chatovacího portálu se projevil LuRy jako naprostý nýmand. Svůj, ano dnes se dá říci "svůj" portál, přivedl k totálnímu úpadku, zavlekl na svůj portál kdysi nenáviděného Grantika (Jan Bezděk) a tím zřejmě zpečetil, se všemi dalšími jeho nepochopitelnými kroky, osud Chatujme.

Grantik (Jan Bezděk), který kdysi odmítl modernější systém, bude pravděpodobně nejhorším programátorem ze zde uváděných, a je i jedním z nejhorších provozovatů chatovasího serveru (společně s Pavlem Francírkem). Jeho prehistorický SuperPokec je již jen místem pobytu několika málo "důchodců" a tuto mrtvolnost se, přírodě žel, jal přenést i na Chatujme, a opět k mému údivu, mu na to Lukáš Ryšánek kývl.

A jaký bude závěr dnešní glosy? Člověk by se neměl vzdalovat od oboru, kterému dobře rozumí, který opravdu ovládá. A ještě jedna Werichovina: "Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je." A to je myslím velmi zdařilý závěr dnešní glosy, co myslíte, moje milé čtenářky a čtenáři? :)

Anděl Azazel



AZANOVINY - Nejnovějčí články


http://azanoviny.wz.cz/2019/07/27/apple-nedostane-od-trumpa-celni-vyjimku-na-dily-k-mac-pro/

http://azanoviny.wz.cz/2019/07/27/falesna-libra-ktera-jeste-ani-neexistuje/


http://azanoviny.wz.cz/2019/07/24/neomezena-data-t-mobile-problemy-pri-obnove-balicku/

http://azanoviny.wz.cz/2019/07/24/vodafone-brzy-prebere-upc/

http://azanoviny.wz.cz/2019/07/24/neuronova-sit-googlu-uz-umi-cesky/
http://azanoviny.wz.cz/2019/07/17/prohlizec-brave-na-reklamy-jinak/

http://azanoviny.wz.cz/2019/07/03/spojene-staty-uvazuji-o-zakazu-sifrovane-komunikace/














Nezávislé necenzorované diskuzní fórum 
http://xan-forum.forumczech.com/forum

Komentáře

  1. Do komentářů ještě musím sdělit, že původně toto bylo avizováno jako fejeton, ovšem jsem se krapet rozepsal a i ta forma byla nakonec více zpravodajská než fejetonová. A též jsem si dal záležet na faktech, aby tu neplkala nesmysly o cucání z prstu admina Opifka či jiní. A ve vtipném rytmu se vás zeptám, jako kdysi Jirka Paroubek "kdo z vás to má", tedy kdo z vás má větší přehled o celé chatové sféře, než li Já? Berte to jako řečnickou otázku, neb odpověď je zřejmá, že.. ovšemže.

    A-A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I nový fejeton se však udál. Nese název "Kam Grantik šlápne, tam sto let tráva neroste." a můžete si ho přečíst jak je zvykem přímo zde na Xglosách v menu X-Fejetony anebo přímo na X-Fejetonech ZDE

      A-A

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Co měsíc dal - Únor 2024