Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

HOVORY X: Anketa X 001

 


 

Sto lidí, sto názorů, říká se. Ano, lidé jsou různí, a přistupují ku věcem, ku událostem, ku životu, k tomu či onomu porůznu. Každý jsme jiný, každý jsme svým způsobem originál, něco máme společné s většinou a v něčem se lišíme, každý jinak, po svém, a mírou odlišnosti. Uniformita je smrt, ovečkoidnost umírání v okovech. Odlišnost za každou cenu a pro efekt zase pozérská stupidita. Pojďme se podívat na to, co máme společné a v čem se lišíme. Jedna otázka, mnoho rozličných odpovědí - To je Anketa X.


Možná by mnozí čekali, že pro první otázku v Anketě X zvolím Covid. Ale kdeže, vždyť o tom se mluví a píše všude. Nevím jak vy, ale Já mám těch zpráv o Covidu už zase plné zuby, prostě mě to nebaví se o tom neustále bavit. Takže dnešní téma a otázka bude z úplně jiného soudku. Ale také se o tom vlastně bavíme všichni, budou to Vánoce.

Jak prožíváte čas vánoční, jak k Vánocům přistupujete? Jakou důležitost dáváte onomu svátku? Jaké držíte tradice? Jaké je vaše štědrovečerní menu? Jak, kdy a kdo u Vás zdobí stromeček, máte li ho vůbec? Pravý anebo umělý? Kdy nakupujete dárky? Santa Claus, Děda Mráz nebo Ježíšek? Tak to je jen pár základních otázek spíše pro navození atmosféry. Podělte se se čtenáři Xglos o to, jak probíhají a jak prožíváte Vánoce a vše kolem nich právě Vy. Předem děkuji všem za zajímavé odpovědi.



Anathema

K Vánocům nepřistupuji nijak, pro mne je to naprosto nedůležitý svátek, který bych zrušil, já osobně ho poslední roky vždy trávím v práci, nebo sám vzdálen od všech lidí, bytostně nesnáším jeho pokrytecké slavení, kdy celý rok na sebe lidi řvou, aby se jako dva dny v roce měli "strašně rádi" a dávali si pokrytecky jakési trapné dárky. Když někomu chci něco dát, dám mu to kdykoliv a ne uměle na jeden stanovený den. Tím pádem odpadá u mne i odpověď na nějaké štědrovečerní menu, notabene rybí polévku vůbec nemusím, takže si dám prostě to, na co mám chuť. Stromeček nemám, dárky nenakupuji žádné a ani po nikom žádné nechci a na Vánoce už vůbec ne!!! Ze zásady!!!! Ani Satan Klaus a podobní exoti neexistují, takže nic z toho ani na oblbování dětí. Osobně bych je okamžitě zrušil a ustanovil jiný užitečnější svátek....např. Vítězný únor!!! :D



Pampeliška

Vánoce - nebylo tomu takhle vždy, ale posledních pár let mám vánoční čas opravdu ráda, hlavně teda kvůli dětem, ať už těm ve školce nebo teď kvůli vlastnímu.

Spousta lidí nemá vánoční svátky ráda, což chápu - trošku nám ten vánoční klid a pohodu kazí přilišný stres, ono se není čemu divit, když už od října sledujeme reklamy, vánoční výzdobu a posloucháme tu "krásnou" vánoční pisničku od Neckáře. I tak už se nemůžu dočkat na svítící stromeček, k tomu bych dodadala, že za mě rozhodně živý.

Tradice dodružuju víceméně ty klasické, šupina v peněžence, prostřeno pro náhodného kolemjdoucího...možná bych vypíchla dvě takové trošku míň tradiční a to, že chodíme na Štědrý den dopoledne do útulku darovat nějaké ty granulky a dobroty našim čtyřnohým kamarádům. Druhá je o tzv. Šperechtě, to je vlastně jedna taková ošklivá paní, která hlídá děti, aby na Štědrý den neujidaly cukroví, bonbóny a jiné dobroty, pokud tohle pravidlo poruší, tak přijde Šperechta a rozpáře jim velkým hákem bříško a vytáhne veškeré sladkosti.

Jelikož nemám ráda zimu, tak beru Vánoce i jako důležitý milník toho, že už brzo bude krásné, voňavé jaro. Taky mě štvou nekonečné fronty v obchodech, vymýšlení dárků....ale když pak vidím rozzářené očka dětí, tak se mi to všechno vrátí a na tyhle stresy hned zapomene.

Tímto bych to asi ukončila a přeju všem Šťastné a Veselé komerční Vánoce.

 

Vánoční stromeček
Vánoční stromek u Pampelišky o loňských Vánocích © Xglosy


 

Archivářka

Období Vánočních svátků, a vše kolem tohoto období vnímám spíš neutrálně. Vadí mi ale medializace toho období, a všeobecný shon okolo Vánoc. Šílenství v obchodech a na ulicích. Já osobně si užívám padajícího sněhu a všeobecného klidu zimního období.

Prakticky nedržím skoro žádné vánoční “tradice”, až na pár výjimek. Všechno to ale dělám pro lidi ve své rodině/pro své blízké, když vím, že toto ti dotyční ocení. Má to leckdy své kouzlo, a i když toto sama aktivně nevyhledávám, tak mě zároveň ani neuráží účastnit se toho. Mám na mysli kupříkladu štědrovečerní večeři, nebo pomoc s nazdobením stromečku (za mě se teda dá brát v potaz jedině živý strom). Ráda taky dělám bramborový salát, ale to celoročně, jelikož je ode mě prostě nejlepší. Já, a asi i většina ostatních se v klidu spokojí jen s tím salátem a kuřecím řízkem. Ryba a ani žádné polévky by za mne být nemusely, starší generace naší domácnosti však preferuje čočkovou polévku. Co dál... Také jsem dříve i pekla cukroví, ale dnes už v tom nevidím žádný smysl, jelikož mě to prostě už nebaví. Co se dárků týče, nebaví mě je nakupovat, ale zato mě baví je balit; proto si na tom vždycky dám záležet. Osobně bych však tenhle zvyk s radostí vynechala, dárky dostávat nepotřebuju a pokud něco, raději je dávám. Se spoustou lidí, co mě znají, už máme toto ujasněné, a žádné dárky jeden druhému prostě neřešíme.

Prapůvod a důvod těchto svátků jde nějak zcela mimo mě. Kdybych to měla brát do extrému, tak představa tlustého batolete, co naděluje dětem dárky, je absurdní. Stejně tak mi přijdou pitomé zvyky jako lití olova, zapalování svíček na adventním věnci a spousta dalších podivností, které možná ještě někteří dodržují. Já ani nijak nekontaktuji jiné známé lidi s tím, abych jim k Vánocům popřála.

Shrnuto a podtrženo, jedinou hodnotu pro mě Vánoce mají díky pár hezkým vzpomínkám z dětství, a pak především proto, že se jednou za rok sejde pár lidí, dobře se společně navečeří, a pak posedí u stromku, popije se, povídá se… Dny a věci, které tomu předchází, a které následují potom, jsou mně osobně úplně jedno.




Mish.ka

Já a Vanoce .... Nooooo to je oříšek :D Co žiju sama což je někdy od 19, už moc Vánoce neřeším, já jsem vždycky šťastná, že se sejdeme jako rodina u jednoho stolu, dárky vybírám praktické, užitečné a pro sebe taky :o) stromeček doma mám malý, umělý u našich velký, umělý :o)



Anděl Azazel

Nu, také přispěji trochou do mlýna. Vezmu to z různých úhlů. Předně bych chtěl říci, že připravit ratolesti o ten úžasný zážitek z Vánoc, je snad nelidský hřích. Tudíž i tam, kde dospěláci na Vánoce moc nedají, by měli navodit vánoční atmosféru aspoň pro ty děti, jejich radosté a uchvácené obličeje jim budou odměnou.

Co se týče mě osobně, tak k Vánocům již nemám vztah pražádný, v dnešní době jsou to stejně už jen svátky konzumu, a hlavně neskutečného pokrytectví a přetvářky, kdy se v některých případech někteří lidé na oko k sobě chovají až přehnaně mile, láskyplně apod., aby po zbytek roku na sebe byli zase hnusní. A jinak, když má potřebu člověk někoho obdarovat, nechť již z jakéhokoliv důvodu, pak proč čekat až na nějaké Vánoce.

Křesťanský rozměr Vánoc, mě, jako ateistu líznutého LaVeyem, naprosto nezajímá. Stejně jako u jiných svátků, když křesťané nemohli ty předešlé, tedy většinou pohanské, úplně vymýtit, tak ty své křižácké nové na ty pohanské staré "našroubovali", ať už jde o Velikonoce či právě svátky vánoční, neb se zde přenápadně Vánoce shodují se zimním slunovratem, ke kterému se v různých krajích vázaly podobné svátky, ať už se nazývaly tu Yule, či u nás slovanů Kračun, a jinde zase onak. Zajímavé je, že dle odborných studií a historiků se Ježíš nenarodil ani v prosinci, nýbrž někdy na podzim.

Přesto přese všechno i v dnešní době v nějaké omezené formě Vánoce držím. Řeknu vám, že ať už uděláte v průběhu roku se sebevětší snahou bramborový salát, tak stejně nikdy nebude chutnat tak skvěle jako právě o Vánocích. A k tomu si konstantně dávám na štedrovečerní talíř maso tří druhů. tedy řízek (kuřecí či vepřový), vinnou klobásu a tradičního českého kapra. Ano, Vánoce se mi možná smrsknuly na něco tak plytkého a nízkého jako je jídlo. A k tomu se většinou děsně přejím, takže hřeším smrtelným hříchem zvaným Obžérství. A vůbec mi to nevadí, naopak, jsem velespokojen a Vám všem přeji již předem krásné vánoční svátky, ať už je slavíte (či neslavíte) jakkoliv.

 

Nicnechapu

Vánoce v naší rodině jsou oblíbené . Těšíme se na ně  a hlavně děti . Ty asi nejvíc kvůli dárkům . My s manželem kvůli volnu -) . Stromeček máme umělý a zdobí ho děti na štědrý den dopoledne.

Ráno na štědrý den máme vždy pevné předsevzetí držet půst, ale už  dopoledne to porušíme, tajně chodíme uzobávat třeba cukroví , takže zlaté prasátko se nám nikdy neukáže -) .

V poledne máme rybí polévku a večer klasiku - bramborový salát a smaženého kapra . A samozřejmě potom i cukroví, vánočku, ovoce . Děti ještě  donedávna psaly dopisy Ježíškovi . To on nám nosí dárky. A ty dárky - já mám úchylku je pořizovat už třeba od září a schovávat je, někdy se stane, že poslední vánoční dáreček najdeme třeba i v únoru  :D .

Tradici dodržujeme jen jednu. U štědrovečerní večeře je prostřeno i pro nečekaného hosta .



Děkuji všem za účast na této Anketě. Myslím, že je to velmi zajímavý vhled na různé přístupy, které lidé ku Vánocům mají. Byl to také prvotní účel, který se zdařil, a věřím, že to ocení i čtenářové. Nu a ti, stejně jako my, se můžeme již teď těšit na nějakou další Anketu X, s tím, že bude minimálně stejně povedená jako tato. Věřme si, určitý druh víry je zdravý, nejen o Vánocích.

 

Anděl Azazel
 

 

 ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

 Čtěte na AzaNoviny.eu

 

 

Komentáře

  1. Anketa X .
    Povedla se . Už jsem měla výčitky, že můj příspěvek je krátký, ale Mish.ka to vzala úplně zkrátka :D
    Lord Anathema by Vánoce zrušil, proč ne ? Ale bylo by to asi smutné pro děti . Jenže, když se nad tím tak zamyslím, třeba děti z děcáku často nesou Vánoce hodně těžce, protože si uvědomují, že oni vlastně nemají to nejdůležitější v životě. Rodinu, maminku, tatínka, sourozence , kteří by je milovali a tak pro ně Vánoce v děcáku jsou jen slabá náhražka.
    U Pampelišky se mi moc líbí její stromeček. Ale ta Šperechta ? O té čtu poprvé a je to horor :D .
    Archivářka píše, že se jednou za rok sejde pár lidí. Já si myslím, že lidi se sejdou víckrát do roka.
    Docela mi chybí vyjádření o Vánocích od Šavlozubého křečka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @ Nicnechapu

      Jardu Křečka jsem samozřejmě s Anketou X osovil též, stejně jako pár dalších lidí. V článku jsou ti, co měli potřebu a chtěli se k danému tématu vyjádřit. Ne každého musí to či ono téma zaujmout natolik, že cítí touhu k tématu něco vyplodit. Určitě ani Já se v budoucnu nebudu vyjadřovat ku všem tématům, které Anketa X přinese a nastolí.

      Šperechtu jsem také absolutně neznal, to bude patrně nějaké krajové.

      A ještě k Mish.ce, neb možná ne každý musí vědět o koho jde, takže osvětlím, je to adminka XChatu. Je fajn, že se do Ankety zapojil i člověk z vedení nějakého chatovacího portálu, že našel tolik odvahy být spojován s Xglosami. To je, myslím, třeba ocenit.

      A-A

      Vymazat
    2. S Mish.ka máš naprostou pravdu, Azíku, že je potřeba ocenit její odvahu. A ještě něco . Ukázala všem, že se neřadí do toho zástupu namyšlených a nabubřelých adminů .

      Vymazat
    3. Já sem odepsat chtěl, ale pak sem si to rozmyslel. Ne že by mě někdo zastrašoval, abyste si nemysleli, ale vánoce prostě nedržím. Držím se totiž hesla že když na mě celá moje rodina sere, tak já seru na ně. Jinak na vánoce mám stejnej názor jako Anathema.

      Vymazat
    4. A jak tedy křečku trávíš Vánoce, pokud to není tajemství ? U televize se sklenkou v ruce ?

      Vymazat
    5. Já vánoce trávím jako každý jiný den, u televize, notásku, dám si čaj a něco k jídlu a nic nedělám.

      Vymazat

  2. Vybornej napad s tou anketou Aziku :D, hrozne jsem se tesila na nazor ostatnich lidi, a pro me prekvapeni to nedopadlo az tak hrozne :D. Bylo to zajimave pocteni a snad v tom budes pokracovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @ Pampeliska

      Ano, čas od času bych rád glosy proložil Anketou X, pokud najdu vždy nějaké silné téma, které bude oslovovat větší okruh lidí, už jen proto, aby se také dostatečný počet lidí ankety zúčastnil. A to zase není až tak jednoduché, tudíž všechny vyzývám, máte li nějaké nápady na témata do Ankety X, tak sem s nimi. Koneckonců je to Naše Vaše Anketa :)

      Nápady můžete psát sem do komentářů ...

      ... anebo na e-maily AN AzaNoviny@gmail.com či AzaNoviny@outlook.com nejlépe s Předmětem Anketa X.

      Za Vaše nápady na témata předem děkuji.

      A-A

      Vymazat
    2. Kdyby chtěl někdo z nás Azo zkusit napsat nějaké téma sám, šlo by to ? Napsal by to a poslal by Ti to na mail, Ty by jsi to zhodnotil zda ano nebo ne. Pokud ano, rozeslal bys to druhým a počkal, zda se někdo vyjádří ?

      Vymazat
    3. @ Nicnechapu

      Samozřejmě, že by to šlo, ovšem jen v tom případě, že by si dotyčný celou Anketu udělal kompletně sám, tedy i s tou fází oslovování lidí. Protože to je ta nejnáročnější a popravdě nejméně zábavná část, páč to nefunguje tak, že člověk rozešle otázky a pak mu přijdou odpovědi, ono je třeba to lidem tu přimomenout, tu se domluvit kdy by to asi tak poslali apod. Koneckonců víš to sama nejlépe. Takže v tomto případě, pokud si to udělá člověk celé kompletně od A do Z, nemám problém.

      Druhá varianta je ta, kterou jsem předeslal, že někdo navrhne téma, a Já to celé zpracuji a kompletně se o vše postarám.

      Tebou navrhovaná věc je naprosto nepřijatelná.

      A-A

      Vymazat
  3. === Postřehy z chatů (1. listopad) ===

    GymChat - OpiFka a Chcaldorini Kapaloto

    OBRÁZEK
    (Zdroj: XChat.cz - kategorie místností Volný čas a sport)

    Nijak zvlášť to komentovat asi netřeba, pokud si říkáte, že to přesně vystihuje úroveň 5. cenové skupiny jak GymChatu tak jeho adminy, tak asi nebudete daleko od pravdy. Mimochodem Tomasek je Stálý správce pro místnost "16 let a více". Vítejte na GymChatu.

    A-A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dala jsem si vyhledat co přesně znamená Chcaldorini Kapaloto a ejhle ... Ricardo Chcaldoryni Capalotto z Itálie ... Italský politik Chcaldorini Kapaloto .
      Tak kdo ví, třeba ta pseudo Alfa samice Opifka řešila politika z Itálie : D .

      Nebo se třeba dočkáme další zajímavé místnosti od Opifky ,, Japonský gynekolog Semeno Nasaku,,

      Vymazat
    2. @ Nicnechapu

      Já jsem si to samozřejmě též letmo vyhledával, většinou se to objevovalo v seznamu mnoha podobných sprostě znějících jmen, ani nehodlám zjišťovat, jestli to jsou výmysly či některá opravdu existují. Každopádně krom italského politika, jsem našel k Chcaldorinimu i plukovníka, pilota apod., takže čert ví. I tak mi přijde tenhle humor na úrovni 5. třídy základní školy a 5. cenové skupiny u dospělých. Nu

      A-A

      Vymazat
  4. === Statistika návštěvnosti Česko Slovenských chatů ===

    Ano, dnes si dáme poprvé CZ SK návštěvnost chatu, a to "slušných" místností

    ::: 2. listopad :::

    = 13:00 =

    Pokec.sk 1 185
    XChat 83
    Libimseti 26
    Chatujme 27
    Chat.cz 29
    SuperPokec 21

    = 16:30=

    Pokec.sk 1 473
    XChat 91
    Libimseti 19
    Chatujme 26
    Chat.cz 19
    SuperPokec 22

    = 19:00 =

    Pokec.sk 1 890
    XChat 112
    Libimseti 41
    Chatujme 43
    Chat.cz 36
    SuperPokec 18

    Pokud použiji pro české chaty opět slovo megagigabída, tak mi jistě dáte za pravdu, že v tomto srovnání se slovenským chatem, je to ještě výraz velmi mírný.

    A-A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. === Statistika návštěvnosti Česko Slovenských chatů (4. listopad) ===

      Navážeme na předchozí první Česko Slovenskou statistiku tady na Xglosách, jen se podíváme pro změnu do jiných časů, tedy těch večerně nočních. Samozřejmě pořád jde o tzv. "slušné" roomky..

      = 20:10 =

      Pokec.sk 1 965
      XChat 128
      Libimseti 49
      Chatujme 59
      Chat.cz 30
      SuperPokec 21

      = 21:00 =

      Pokec.sk 1 824
      XChat 139
      Libimseti 45
      Chatujme 59
      Chat.cz 42
      SuperPokec 15

      = 22:00 =

      Pokec.sk 1 706
      XChat 116
      Libimseti 28
      Chatujme 45
      Chat.cz 38
      SuperPokec 12

      = 23:30 =

      Pokec.sk 1 228
      XChat 43
      Libimseti 22
      Chatujme 24
      Chat.cz 39
      SuperPokec 9


      Tudíž vidíte sami. Opět nějakého komentáře moc netřeba. Možná otázka: Proč české chaty dopadly takto prachbídně? Odpovědi existují, mnohé jsem již naznačoval.

      A-A

      Vymazat
  5. === Xkozloviny (9.) - Podlistopad ===

    Nejnovější epizoda podcastu Xkozloviny s názvem Podlistopad. S bonusem "Best in covid".

    Poslechnout si ji můžete..

    - zde v menu Xkozloviny přímo v přehrávači ZDE
    - na Anchoru ZDE
    - na vašich oblíbených službách a aplikacích

    A-A

    OdpovědětVymazat
  6. ::::::: Ať seš punk.. na Arše X :::::::

    "Ať seš punk.." je můj nejnovější článek na blogu Archa X. Jde vlastně o takovou malou recenzi novinkové písně a videoklipu od Tří sester. Za sebe musím říci, že v dnešní coronavirové tragotaškařici velmi osvěžující a chytlavý song. Přečtěte si a poslechněte na Arše ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Bard se přejmenoval na Gemini

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Diskuzní fóra vs sociální sítě

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Co měsíc dal - Leden 2024