Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

BeReal - takový opak Instagramu, sdílení opravdového reálného života

 BeReal - takový opak Instagramu, sdílení opravdového reálného života


Všichni víme, jak je to na Instagramu. Teda hlavně vy mnozí a někteří, Já doteď nechápu, k čemu ta aplikace je dobrá. Já jsem tam jen pořídil firemní profil AzaNovin, takže občas se tam postují nějaké recepty, jako aby se neřeklo, páč je dobré tam aspoň být. Každopádně tedy víme, jak se tam lidé, řekl bych, až překrášlují, nafotí hafo selfíček a pak vyberou tu nejpovedenější fotku, kterou ještě vylepší řadou filtrů, že.. ovšemže. Nu, a BeReal na to jde úplně ale úplně jinak.


Jestli máte už dost načančaných vyumělkovaných fotek, tak nová sociální síť BeReal je přesně pro vás. Tahle socka chce být totiž co nejvíce autentická a každého uživatele chce představit v jeho surové přirozenosti bez speciálních filtrů či dlouhých hereckých výkonů. Jak to funguje a jak se toho docílí? Jednoduše několikrát za den vás aplikace vyzve, abyste se nejpozději do dvou minut vyfotili.

Dost bylo "úžasnosti"

Mezi nejpopulárnější socky patří jednoznačně Facebook, Instagram, TikTok anebo Twitter. Všechny tyto socky však mají jedno společné, a to tu skutečnost, že se každý z autorů či uživatelů, kteří tam publikují, snaží vypadat lépe než ve skutečnosti a nudné části svého života skrývají. Návštěvník potom získává dojem, že všichni ostatní žijí daleko zajímavější život a mají se lépe, což může vést k depkám.

Influenceři (už jsem vám říkal, že to slovo nesnáším? .. asi ano, a jestli jste to nezachytili, tak teď to víte :D) tráví tvorbou obsahu i několik hodin denně. Musí se totiž obléknout, nalíčit, zahrát scénku, samozřejmě důkladně sestříhat či důkladně upravit a vybrat ten správný filtr. Současné pojetí sociálních sítí, kdy si každý hraje na něco jiného, podnítila právě tvorbu nové sociální sítě původem z Francie s názvem BeReal, která si nehraje na nic. Celá socka je v podstatě prostě o tom, abyste byli jako uživatelé co nejpřirozenější.

Hlavní je autentičnost (třeba i nudná)

Takže vám ve zcela náhodný čas přijde upozornění od aplikace, že se musíte do dvou minut vyfotit. BeReal však nebude fotit jen nějaké selfie, ale snímá jak předním, tak i zadním fotoaparátem. Proto nemůžete ani cíleně pózovat či aranžovat svou fotografii. V momentě, kdy byste tuto výzvu ignorovali, automaticky by vám zmizely i příspěvky vašich přátel. Abyste tedy byli součástí "hry" a viděli skutečné životy svých přátel, musíte se sami zúčastnit.

Sociální síť pak láká uživatele především na autentičnost a na to, aby uživatel mohl sdílet se světem, co právě dělá a jak vypadá jeho den. Tím se diametrálně liší od Instagramu, kde každý hledá ten nejlepší filtr, nejlépe vystylované fotky a jen samotným výběrem a úpravou fotografie tráví hodiny denně. Jelikož se sociální sítě do tohoto stavu dostaly možná právě kvůli honbě za lajky a palcemi nahoru, BeReal takové tlačítko zcela vypustilo.

Pokud trávíte většinu času u svého počítače, budou všechny vaše fotografie vypadat zcela totožně a odhalí se váš stereotypní a nudný život. Možná vás však o to více uklidní, když zjistíte, že životy vašich přátel jsou podobné a nejsou ani zdaleka tak plné exotických destinací a senzačních aktivit, jak by se mohlo zdát z jejich účtů na konkurenčních sociálních sítích. 



A jaký bude závěr dnešní glosy

Zaznamenal jsem různé debaty o tom, jestli má tato sociální síť vůbec budoucnost či zda v brzké době nezanikne. Není také vyloučena varianta, pokud by byla tato socka úspěšná, že některá z velkých sociálních sítí by se mohla rozhodnout tuto socku koupit nebo alespoň se jejím nápadem inspirovat. Každopádně ať už to s touto sociální sítí dopadně jakkoliv, mně osobně je přinejmenším sympatická, páč jsem zastáncem přirozenosti a autentičnosti. Ne, že byste mě teda na té socce našli, přeci jen už jsem starší pán, a i tak jsme byl, jsem a budu, vždycky konzerva. A mám tak nějak rád své nenarušované soukromí. Ale vy si tuto socku můžete vyzkoušet, třeba vás chytne daleko více, než růžová vymodelovaná načančaná vyumělkovaná nereálná konkurence z Úžasňákova.



Anděl Azazel
Úvodní obrázek: BeReal

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
 

Špagety se slaninou a nivou - Recepty a vaření
Špagety se slaninou a nivou

 

AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

  1. Nu, nemůžu si odpustit štiplavou poznámku.. Tato mnou presentovaná socka a aplikace nebude dozajista nic pro už počtvrté adminu GymChatu, šílenou pistolnici (pro mě naprosto odpornou a ohavnou bytost po všech stránkách, charakterových zvlášť) OpiFku. Ta právě, než svojí fotku nahraje do tamních Fotoalb, tak přípravou úpravou etc. stráví tak půl dne, že.. ovšemže :P

    A-A

    P.S.: Sorry jako.. @zwire :D

    OdpovědětVymazat
  2. Byla by to nuda, kdyby se každému líbilo to samé a měl by každý stejný názor jak stádo ovcí,takže v pořádku, vím že jsi v pohodě, akorát mi přijde, že to na chlapa až nějak moc řešíš a neměl bys:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @zwire

      Naprosto souhlasím, obecně estetika je čistě subjektivní záležitost. Ovšem Já tu vizáž Lenky vůbec neřeším (zase obecně jsem nikdy vzhled u nikoho neřešil, páč je to pro mne marginální záležitost), jednak si všimni toho mého zdůraznění "charakterové vlastnosti" a pak to byl jen takový, pravda pichlavý, příklad vážící se k článku. Vůbec to není o tom jak OpiFka vypadá, nýbrž o tom, co veřejnosti na fotkách podsouvá a z reality mnohé neukazuje.

      A-A

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Bard se přejmenoval na Gemini

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Blog.cz končí! (XG verze)

Co měsíc dal - Leden 2024

Diskuzní fóra vs sociální sítě