Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Screenshot aneb zapomeňte na Malování


Když se budete probírat Nápovědou chatů, a je jedno jestli je to Xchat, Chatujme nebo SuperPokec, všude narazíte v sekci Screenshot na instrukce ohledně pořízení otisku obrazovky skrze program Malování. Jak naznačuje název této glosy, na program, který je systémově ve Windows, zapomeňte. Dle mého názoru je to nepoužitelný (nebo špatně uživatelsky použitelný) paskvil. A proto vám nabídnu jiné a lepší alternativy.


Zachycení aktuální obrazovky

Pro pořízení aktuální obrazovky používám aplikaci PicPick. Oproti Malování má hned při snímání jednu výhodu, skrýn vám okamžitě vyskočí na monitor. A takových skrýnů můžete pořídit hned několik za sebou a objeví se vám opět v panelech na obrazovce, tudíž je můžete postupně okamžitě upravovat a pracovat s nimi. Opět, na rozdíl od Malování, je práce v PicPick intuitivní, od ořezů skrýnu (které je v Malování opět paskvilně řešeno) až po další záležitosti. Prostředí je podobné jako v programu Malování, tudíž i pro méně zkušené uživatele vše vypadá téměř stejně.

Přiznám se, že používám léta neaktualizovanou verzi 3.1.7., která je ovšem pro mne vyhovující a stále dostačující. Nejaktuálnější verzí je pravděpodobně 5.0.2. Domovská stránka aplikace je zde. Můžete tento prográmek stahovat i např. ze Slunečnice nebo Stahuj. Aplikace je kompletně v češtině, takže méně jazykově vybavení uživatelé nemusí míti strachu.

Současná verze programu vypadá takto:

Zdroj: https://picpick.app/en/




Zachycení celé stránky

Pro zachycení nejen aktuálně viditelné obrazovky, ale celé stránky, používám doplněk prohlížeče s názvem FireShot. Lze s tímto programem samozřejmě použít i zachycení pouze aktuální části, nýbrž právě pro opravdu výbornou podporu skrolování a tedy zachycení celé webové stránky, považuji tento nástroj za ideální. Doplněk je určen pro prohlížeče Firefox, Chrome, Opera či IE a domovskou stránku naleznete zde.

Po stisknutí příslušné klávesové zkratky vám v novém panelu, kartě, záložce (to dle prohlížeče) vyskočí takovéto okno.



Zde můžete na jedno kliknutí příslušný skrýn jednoduše uložit (v png či jpg a to dle nastavení) nebo nahrát jako PDF. Existuje zde i další rozšíření na editaci, které Já osobně nevyužívám a vše opět upravuji v aplikaci PicPick.


Anomálie na Chatujme

Nejen na všech ostatních chatech je pořízení skrýnu, jako důkazního materiálu, na bedrech toho, který se cítí poškozen (myslím, že toto je velmi správné a logické, že důkazní břemeno leží na stěžovateli). Na Chatujme.cz je tomu jinak, zde Stálí správci musí pořizovat z dané konfliktní situace skrýn. Je to opravdu výjimka mezi nejen chaty, pro mne osobně je to v celku nepodstatné, jelikož za dobu svého mnohaletého funkcionářského období na různých chatech, ať už jako administrátor či stálý správce, jsem si vždy pro jistotu ze všech "nejasných" situací pořizoval skrýny vždy.


http://azanoviny.wz.cz/
Již brzy v novém kabátku..




A jaký bude závěr dnešní glosy? Jan Zálešák (GymJWM) mne svého času nazval největším skrýnařem Xchatu. Aniž bych se chtěl naparovat, myslím, že jsem největším skrýnařem všech chatů, má databáze skrýnů je opravdu rozsáhlá. Touto glosou jsem chtěl jen pomoci těm, kterým třeba screenshot dělá problémy a krapet jim ulehčit práci a informovat je o tom, že existuje i celá řada lepších a pohodlnějších způsobů, jak skrýn pořídit, než je všude uváděná aplikace Malování.

A jaký je váš oblíbený prográmek na skrýny?


Anděl Azazel

Komentáře

  1. Rozhodně nejlepší z nejlepších nicméně už pokročilejších je ShareX který dokáže pořizovat i gify případně videa taky všelijaké výřezy a má spoustu nastavení jako třeba autoupload na několik služeb na up obrázků :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, mně šlo předně o jednoduchost a rychlou použitelnost pro ty méně zdatné. Jsou uživatelé, kterým když po spuštění compu a prohlížeče (patrně IE) nenaběhne Seznam, tak "mají rozbitý internet". To neříkám jako vtip, ale jako holý fakt, a těmto uživatelům jsem chtěl krapet pomoci. ShareX je zcala jistě velmi dobrý a oceňovaný program. Díky za všechny za tip :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Co měsíc dal - Únor 2024