Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

S Grantikem a LuRym nejen o rádiu.


Tento článek byl napsán pro AzaNoviny. Přijde mi vhodné můj rozhovor s LuRym a Grantikem uveřejnit souběžně i zde na Xglosách.


Grantik (Jan Bezděk) a LuRy (Lukáš Ryšánek) jsou pánové, kteří zpunktovali letošního léta, na chatové scéně věc do té doby nevídanou, tedy spolupráci dvou chatů na společném projektu s názvem Chat Rádio. K této události vznikl v AzaNovinách 11. 6. článek s prostým názvem "Chat rádio", který si můžete připomenout zde.

Uběhlo půl roku, a to je myslím ten správný čas na zhodnocení tohotu společného projektu SuperPokecu a Chatujme. Jal jsem se tedy oslovit oba zmiňované pány a požádat je o rozhovor. Oběma jsem položil totožné otázky, na které odpovídali každý zvlášť.


Před půl rokem se zrodila spolupráce dvou chatů (SuperPokec a Chatujme) na společném projektu ChatRádio. Jak si půlroční fungování rádia vyhodnocujete?

Grantik: Za sebe mohu říct, že vcelku dobře. Projekt rádia je postaven jako zpříjemnění času trávený chatováním. Také proto je player integrovaný do chat roomu na obou portálech.

LuRy: Zatím dobře, přes veskere obavy to nakonec klaplo a spoluprace vysla

Mimochodem, v čí hlavě se zrodila myšlenka na společný projekt ChatRádia? A probíhalo při "námluvách" vše hladce? Nebo se vyskytly nesrovnalosti?

Grantik: No, musím se přiznat, že v mé 😊 A co se námluv týče, tak ano, vše probíhalo hladce a vše funguje tak jak má.

LuRy: Grantika napad, tim ze jsem hledal zpusoby jak oživit radio z původního radionomy toto prislo vhod a dokonce je to lepsi nez jsem predpokladal

Po půlročním provozu Rádia je ovšem poslechovost v běžných dnech někdy až žalostná. 2-4 posluchači není zrovna čert ví co. Jaké byly v počátcích vaše představy o poslechovosti a jak se naplnily?

Grantik: Ano, to je pravda, není to moc valné… Ale je taky třeba říci, že to je údaj momentální a těch posluchačů se za den vystřídá dost. Mé představy tedy byly poněkud jiné (cca 50 by se mě líbilo víc 😊) Moc se tedy zatím nenaplnily, ale uvidíme, uvidíme 😊))

LuRy: Poslechovost nic moc, je to spise sezonni, hodne lidi je spise na zive vysilani. Ze zacatku jsme se to pokouseli propagovat i mimo chat ale nyní na to není tolik casu na to se propagaci věnovat naplno

Krom "Písniček na přání" (které probíhají každou sobotu od 19 hodin) se zatím jiné tématické pořady nezjevily. Chystá se něco do budoucna?

Grantik: Ano, chystá. Nemohu zatím nic konkrétního říct, protože přesná podoba ještě není. Ale mělo by to být něco ve stylu Rockový večer, Country večer, Česko-Slovenský … atd atd… Začneme s tím nejspíš od února (2019) 😊 Momentálně kromě sobotních Písniček na přání máme i Českou noc, denně od 0:00 do 5:00, kdy hrajeme pouze Česky a Slovensky a každou cca 20 minutu běží scénky nazvané Divadlo noc. (různé scénky z Politického harašení, nebo Menšík, Šíp, Donutil … Je to pro nespavce a nebo taky k usínání, jak kdo chce. Chtěl bych taky pořad o mobilech, pc … zdrojem by pak byli portály Mobilmania, TechNet atd…

LuRy: Mame rozplanovane tematicke vysilani ruznych zanru, mame v zasobe i stare porady ještě ze stareho radia Chatujme které bychom eventualne vyuzili

Jakému z vašich chatů spolupráce na společném Rádiu prospěla více? Ve statistikách AzaŽurnálu si oba chaty polepšily. Vidíte nějakou souvislost?

Grantik: No, nemyslím si, že by to prospělo jednomu více, nebo méně.. Souvislost v tom snad ani nevidím.

LuRy: Nevidim spojitost radia a chatu v nastevnosti. Tim ze se snažíme v radiu nepropagovat ani jednen ani druhy chat, bych zmenam navstevnosti na jednom nebo druhem nijak neprisuzoval zadnou vahu

Chat jako platforma obecně upadá, strmý dlouhodobý pokles návštěvnosti je ze statistik AzaŽurnálu patrný. Jak vidíte budoucnost chatů obecně, v záplavě nejen nejrůznějších sociálních sítí, a jakou budoucnost prorokujete tomu svému chatovému portálu?

Grantik: No, prorok nejsem, takže těžko říct. Tohle je dost nevyspitatelné, odliv a příliv uživatelů přichází nečekaně 😊 Každopádně to provozuji jako koníček a za ty roky je to už tak trochu moje dítě 😊 Takže budu rád, když využití i nadále bude minimálně takové, jaké je. Za vyšší návštěvnost se pochopitelně zlobit nebudu 😊

LuRy: Uvidime 😊 Postupne se to snazim alespoň u nas ubirat i jinym smerem nez chat. Chat jako takovy moc netahne, nicmene mame vetsi podíl navstevnosti na zdech a vzkaznicich. Nekteri uzivatele kteří si pravidelne pisou na zdi nebo vzkazi ani chat nikdy nevideli

Blíží se konec roku, v dohlednu jsou Vánoce a Silvestr. Co byste popřáli svým uživatelům potažmu posluchačům ChatRadia do roku 2019?

Grantik: Všem uživatelům a posluchačům přeji krásné prožití svátků, ať je stráví v pohodě a ve zdraví s těmi, na kterých jim nejvíc záleží. Do nového roku vše nej nej nej a ať se jim daří vše, nejlépe dle představ.

LuRy: Hlavne hodne zdaru v pristim roce. Ten muj letošní se moc nevyvedl tak snad pristi bude jen lepsi

Děkuji za rozhovor


A jaký bude závěr dnešní glosy? Nejdříve bych i Já rád popřál všem čtenářům Xglos nebo AzaNovin hodně zdaru v roce příštím. Myslím, že se tento rozhovor vskutku povedl. V mé hlavě se rodí myšlenka na pokračování takových rozhovorů. Rád bych vyzpovídal hlavního spolumajitele Xchatu Jana Zálešáka (GymJWM). Xchat už představil nové logo a chystají se i další designové změny. Uvidíme zda li mi další z Honzů poskytne rozhovor. A že těch Honzů se mezi osobnostmi na chatech urodilo, Honza Bezděk, Honza Zálešák a v neposlední řadě i Honza Bulva. Ani jeden z nich není naštěstí hloupým Honzou. A to bude myslím dobrým závěrem dnešní Xglosy.



 

Anděl Azazel

Komentáře

  1. Takže do komentářů mohu napsat, že jsem mluvil již i s dalším majitelem jednoho z chatů, tedy Gymem. Předběžně jsme se domluvili, že mi rozhovor poskytne. Tudíž se máte, milí čtenáři, na co těšit. Tedy nejdříve si musím také někde vyšetřit svůj drahocenný čas na přípravu otázek, že.. ovšemže. Každopádně jsem rád, že budu moci nabídnout rozhovory s osobnostmi všech tří, v dnešní době, zásadních chatů na poli české chatové scény.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Bard se přejmenoval na Gemini

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Diskuzní fóra vs sociální sítě

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Co měsíc dal - Leden 2024