Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Xglosy a AzaNoviny EU.

 


V průbehu let, od vzniku projektu AzaNoviny Xmagazín A-A 17.června 2015, to bylo s celým projektem i s jeho jednotlivými částmi všelijaké. Na počátku byly "staré" AzaNoviny, jak Já jsem s oblibou říkal, fenomémen dvou sézón. AzaNoviny se sice průběžně rozrůstaly, procházely ale též několikráte krizí. Po střídání lepších a horších časů došlo předně minulého roku ku konsolidaci, a to hlavně díky akci "Vše pod jednou střechou". V tomto roce bylo avizováno zkvalitňování, určité věci proběhly na diskuzním fóru X-Fórum, ta stěžejní profesionalizace probíhá právě v těchto dnech.

Součástí profesionalizace projektu AzaNoviny Xmagazín A-A je v těchto dnech předně přechod dvou hlavních částí celého projektu, tedy webu AzaNoviny a osobního mého blogu Xkozloviny, pod vlastní domény. A proč u obou stránek byla zvolena dómena .eu? Tak to si právě nyní osvětlíme.



 

Někdo by se mohl domnívat, že šlo hlavně o cenu, neb domény .eu jsou u některých registrátorů nabízeny opravdu za velmi nízký poplatek. Každopádně to se týká jen některých a předně je to o prvním roku registrace, u těch dalších roků se ty ceny za dómenu .eu a doménu .cz nijak výrazně neliší. Tudíž ten hlavní důvod hledejme jinde.

Než si ten hlavní důvod povíme, tak si ještě řekněme, že tu byl další, byť nikterak významný faktor, pro volbu domény .eu. Stránek s evropskou koncovkou stále přibývá, používají ji města pro své oficiální stránky, jednotlivci pro svou domovskou stránku i e-maily, ale také firmy pro komunikaci se svými zákazníky. Lidé už si na doménu .eu zkrátka zvykli, stejně jako na doménu .com. Je to důvěryhodná a solidní doména.

A teď již přejděme k tomu nejhlavnějšímu důvodu. Když si totiž zaregistrujete národní doménu .cz, pak jen pouze z vaší adresy kdokoliv lehce vyčte nejen vaše jméno, nýbrž i adresu či telefonní číslo a další údaje. Pravda, některé se dají po validaci skrýt, ovšem to je zase vše komplikované a tzv. na dlouhé lokty. Správcem českých domén je CZ.NIC, tam si můžete sami vyhledat ve WHOIS třeba majitele domén Chatujme.cz, SuperPokec.cz, když už jsme u těch chatovacích portálů, anebo jakéhokoliv jiného držitelé české domény.

WHOIS je v informatice označení pro databázi, která slouží k evidenci údajů o majitelích internetových domén a IP adres. Struktura databází národních domén nejvyššího řádu je hierarchická (každý národní registrátor vede vlastní WHOIS server), podobně je distribuována i správa IP adres podle regionálních úřadů (RIR) podléhajících IANA. Stejný název používá nástroj whois pro příkazový řádek, který slouží pro připojení k Whois serveru a prohledávání Whois databáze (tj. klient).

Správcem evropských domén je EURID, i u těchto domén si můžete ve WHOIS zobrazit údaje o majiteli (držiteli) příslušné domény. Jak budete vidět z obrázků, tak v případě AzaNovin i Xglos je zveřejněna pouze e-mailová adresa a jazyk. Dále se můžete dozvědět, kdo je registrátorem, což z určitých důvodů jsou dva subjekty.


Zdroj: WHOIS EURID

A jaký bude závěr dnešní informativní a snad i poučné glosy? Je snad každému jasné, že opravdu nestojím o to, aby mi nějaký nejmenovaný A z místnosti KV na nejmenovaném chatu X posílal třeba bílý, anebo možná lépe rudý prášek na mojí adresu. Nestojím ani o to, aby jakýsi V nyní přesídlený na chat L, či E z chatu CH, bo jiní vítečníci, mi prozváněli mnohokráte mobil, či posílali SMSky s dotazem, jestli jsem už našel svoje nohy. Mohl bych pokračovat, ovšem myslím, že všichni chápete i z těchto příkladů mé pohnůtky. Proto tedy za stěžejními stránkami je solidní a důvěryhodná doména EU.


Anděl Azazel


Zdroje:
CZ.NIC
Wikipedia (Whois)
EURID

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

AzaNoviny

 
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

Archa X

 

 

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

 

Komentáře

  1. Po čase si dáme opět statistiky. A budou to statistiky jedny z posledních, před oficiálním statistickým šetřením AzaŽurnálu.

    === 22. září ===
    == 19:40 ==

    XChat 1134 (768 - 85)
    Libimseti 178 (38 - 18)
    Chatujme 170 (62 - 55)
    Chat.cz (36/26)
    SuperPokec (23)

    == 20:30 ==

    XChat 1288 (924 - 128)
    Libimseti 201 (58 - 25)
    Chatujme 165 (67 - 56)
    Chat.cz (51/33)
    SuperPokec (16)

    == 21:30 ==

    XChat 1451 (1 035 - 136)
    Libimseti 229 (59 - 32)
    Chatujme 148 (58 - 50)
    Chat.cz (46/31)
    SuperPokec (14)

    == 22:30 ==

    XChat 1539 (1 051 - 116)
    Libimseti 178 (43 - 17)
    Chatujme 107 (45 - 36)
    Chat.cz (42/29)
    SuperPokec (9)

    == 23:40 ==

    XChat 1376 (876 - 61)
    Libimseti 146 (31 - 8)
    Chatujme 70 (25 - 17)
    Chat.cz (31/18)
    SuperPokec (7)


    Jak vidíme, tak žádná překvapení a změny moc nevidíme, stále prachbída. Nu, uvidíme jaká budou opravdu korektní a profesionálně zpracovaná data podzimní statistiky AzaŽurnálu, sběr oněch dat začne již brzy. Nechme se všichni překvapit, jaké budou výsledky.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  2. ::::::::::::: Postřehy z chatů :::::::::::::

    XChat - SS Legendawn v září stále ještě snad ani minutu nebyl v místnosti jemu ku správě svěřené, tedy v 16+, tudíž svou funkci nevykonával (připomeňme, že SS mají povinnost strávit v místnosti nejméně 60 hodin za měsíc). V současné době se přestal vyskytovat i na Chat.cz, kde v září pobýval.

    Chatujme - Zde bylo v posledním období založeno opět pár náboženských diskuzí, a to Sekta Svědkové Jehovovi (založil: janek100), Slovo Boží (kroky), Křesťanský výklad Svatého Písma (visitor77), Co je to Bůh? (paganbaby). Kategorie Nábženství a filosofie v tuto chvíli čítá 20 diskuzních fór.

    Chat.cz, Chatujme - Paganbaby, která založila diskuzi na Chatujme Co je to Bůh? pochází z chatu Chat.cz, registraci na Chatujme má nedávnou (08.09.2020 08:23). To je jen další z řady důkazů, že zbytky lidí na chatech už se dokonce vyskytují na několika místech, takže ta celá situace české chatové scény je tím ještě v reálu daleko horší, když určitá podstatná část lidí obývá vícero portálu, a to buď zároveň a nebo mezi nimi přechází.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  3. ::::::::::::: Postřehy z chatů: Chatujme hledá Fór admina :::::::::::::

    Jak zveřejnil dnes v "Informacích pro uživatele" na chatovacím portálu Chatujme hlavní admin Lava, byl vypsán konkurz na "Fórum Admina", požadavky jsou vesměs totožné jako v posledním konkurzu. Měl by mít navíc přehled o diskuzích a celkově zkušenost s chatem, ve smyslu správcování fóra či místnosti.

    Doposud vykonával, tak nějak přidruženě, funkci Admin Profilů Firer. Co vedlo provozovatele a vedení ku zřízení samostatné funkce Fór Admina (mimochodem kdysi jsem ji sám navrhoval a dokonce se přihlásil do konkurzu /který tedy nebyl vypsán :D/) to netuším, ani zda li se chystá nějaký odchod. Každopádně jsem sám zvědav, a myslím že nejen Já, kdo se jednak přihlásí a druhak, kde chtějí na Chatujme někoho opravdu schopného vést Fórum najít.

    Jinak ku 4 nedávno založeným náboženským diskuzím přibylo další nové fórum, a to "Svědkové Jehovovi JW", které založil xxxclub. V současné době tedy má kategorie Náboženství a filosofie již 21 diskuzí, z toho tedy LuRy již stačil dvě uzamknout.

    Navíc se na systémové diskuzi "Diskuze - Nápady / Stížnosti / Připomínky" strhla přestřelka mezi uživateli různých křižáckých směrů a vyznání, zvrhla se opět do podoby, která na systémové diskuze nepatří. Nu nevím, zda li přesun pánbíčkářů z Diskutníků na Chatujme je pro LuRyho portál výhrou. Čas ukáže.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  4. === Postřehy z chatů ===

    XChat - Úprava v chování ignorace

    Na blogu XChatu IKSČET se objevilo sdělení o drobných novinkách ohledně ignorace a tzv. šeptání přes místnost. Podrobnosti si přečtěte přímo na blogu IKSČET ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat
  5. ::::::: Hovory X střídají Domi-Story :::::::

    V hlavním Menu došlo ku změně, přibyla samostatná stránka HOVORY X, kde jsou přehledně uspořádány všechny publikované díly rozhovorů, stačí na ten který díl kliknout. HOVORY X nahradily v Menu DOMI-STORY, neboť spoluautorka Xglos Dominikka rozjela svůj Příběh sice svižně, ovšem po několika dílech přestala publikovat, tudíž by tato sekce byla v současnosti neaktuální. Pokud by se Dominikka navrátila ku psaní dalších pokračování Příběhu Dominiky, pak by se tato stránka do Menu navrátila.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  6. === Pohled šestý aneb staré dobré časy. ===

    Můj výtrus pro sloupek Pohledy Anděla Azazela na AzaNovinách. O projektu, náhubcích a svobodě, starých dobrých časech etc. Můžete si ho přečíst ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Bard se přejmenoval na Gemini

Diskuzní fóra vs sociální sítě

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Co měsíc dal - Leden 2024