Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Proč reklamy?

 

ilustrační obrázek "reklama"

Zde na Xglosách, ale i na AzaNovinách, se nově začaly zobrazovat reklamy. A možná si teď někteří z vás, moje milé čtenářky a milí čtenáři, řeknete, proč sem sakra ten Aza ty reklamy plácnul. Nám se líbí čisté weby bez otravných reklam. Nu, a protože sám reklamy moc nemusím, tak se vám to pokusím ozřejmit.

Každý internetový projekt má nějaké své náklady, ač si někteří, zřejmě bláhově, mohou myslet, že tomu tak není a projekty fungují jen tak z ničeho a bez nich. Celý projekt AzaNoviny - Xmagazín A-A odstartoval 17. června roku 2015, takže již běží šestou sezónu. Do rodiny AN - Xmagazínu A-A patří například II. kanál AN AzaŽurnál, diskuzní fórum X-Fórum, blog AzaNoviny, publikační blog X-Fejetony, podcast Xkozloviny a v neposlední řadě dva stěžejní weby celého projektu, a to hlavní web AzaNoviny a právě tento blog Xglosy.

Po celou dobu, tedy oněch 6 sezón, vám projekt přinášel a nabízel nějaký obsah, informace a zábavu zcela zdarma. Na tom se samozřejmě ani nyní nic nemění, jen přibyly ty reklamy. Pojďme si teď spolu zrekapitulovat, moji milí čtenářové, co jsou ty výše zmiňované náklady. Já bych je rozdělil do dvou skupin, na peněžní a nepeněžní. Začněme tím druhým, jednotlivé weby nevznikly jen tak, někdo je musel založit, vystavět, upravovat, zdokonalovat a spravovat, nu a to stojí určité úsilí, energii a čas. Stejně tak, a možná mnohonásobně více, jde o tvorbu obsahu, ty glosy, články, fejetony se nevytvořili sami od sebe, stejně tak podcastové epizody či AzaPoet nevznikli ze vzduchoprázdna a nenamlouvá je nějaký robot (i ten by ovšem ale něco stál, že.. ovšemže), a to vše opět vyžaduje nějakou snahu, energii, tvůrčí schopnosti a čas. K tomu připočtěme samotné finanční náklady, každý kdo na internetu něco provozuje to zná, dle toho kterého projektu jsou to náklady spojené s vlastními servery, hostingem, nákupem nástrojů, ať už se jedná o hardware či software, zaplacení domén či náklady na energii, a u velkých projektů ještě celá řada dalšího. 


Všechny dosavadní rozhovory Hovory X na jednom místě

AN Xmagazín A-A je skromný projekt, i tak má své náklady z obou výše uváděných skupin, jistě jste si například všimli, že nedávno došlo ke koupi dvou vlastních domén. Tudíž člověk nabízí Vám čtenářům obsah a ještě ho to něco stojí, takže se mnou jistě budete souhlasit, že by bylo fajn, u takovéhoto nekomerčního a nevýdělečného projektu alespoň umořit část nákladů, anebo úplně nejlépe, aby konečný výsledek náklady vs. příjmy byl na nule. A na internetu v podobných projektech není jiné možnosti příjmu, než Reklama.


A jaký bude závěr dnešní glosy? Bude to výzva. Rád bych znal váš názor, a potěší mě, když se o něj podělíte v komentářích, na reklamu na Xglosách. Jak sami vidíte, snažil jsem se, aby reklama moc nerušila a nebylo jí víc než by bylo zdrávo. Každopádně uvítám vaše připomínky, i ty negativně kritické, páč mě na mých čtenářích a tedy na lidech záleží. Netvořím si to tu sám pro sebe. Ano, záleží, ne jako nejmenovanému provozovateli na nejmenovaném chatovacím portálu, který na lidi kašle, jeho uživatelé ho nezajímají, páč ví, že mu vše zaplatí kohorty sexživlů, tak co by mu záleželo na lidech. Asi každý pochopil koho mám na mysli, ani naznačovat nemusím, že.. ovšemže. Takže, moji milí čtenářové, sem s vašimi postřehy ohledně reklamy, slibuji, že se nad vašimi připomínkami zamyslím a předem za ně děkuji.


Anděl Azazel

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

AzaNoviny

 
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

Archa X

 

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

Komentáře

  1. To že reklamy financují provoz různých webů i youtuberů víme všichni. Ale někteří lidé by si spíš mohli myslet že tím webmasteři a youtubeři rejžují peníze jako o život..:DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @ Šavlozubý křeček

      A to je právě přesně ten důvod, proč jsem sepsal tento článek. Ano, jistě mnozí rejžují, ovšem jednak s jiným typem reklam, jinak hodoceným a placeným a hlavně a předně s úplně jinou návštěvností. Mně to možná stěží zaplatí ty náklady. Kdo se v netové reklamě krapet orientuje, tak si umí spočítat, že tady se žádné rejžování konat nebude :D Tady se bude tak drobečkovat.

      A-A

      Vymazat

  2. Naprosto výjimečně souhlasím, proč svůj obsah nezkusit nějak monetizovat? Každá kravka zkouší prodat svoje tělo na OnlyFans, každý průměrný user twitteru vydává knihu.... why not?

    CZ. Doména stojí v průměru tak 150,- a věřím, že ročně si vyděláš na reklamě i 2k, takže se ti to zaplatí.

    Z nějakého důvodu si ukazoval na grafech návštěvnosti počty zobrazení stránek, ne počty unikátních uživatelů, jaké bylo toto číslo? Přivítám i graf.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože mám silný dojem, že výraz "monetizace" není nijak příliš znám, tak čtenářům, kteří by tápali, vysvětlím, že je to vlastně zhodnocení obsahu a dá se říci v tomto případě přeměna nevýdělečných stránek na výdělečné. Má to ještě další významy v jiných oborech, ale jsme na netu a na blogu, tak jsem to uvedl v této souvislosti.

      @ ezechiel2517

      Jistě, a jak píši v článku, o nic jiného mi ani nejde, než aby se to zaplatilo, abych do celého projektu jen neinvestoval, tedy ho dotoval, ale abych měl vyrovnaný rozpočet.

      Počty zobrazení stránek jsem vždy čerpal ze statisik Bloggeru, mnohé už nemohu uvádět, protože nějaký magor, co mě má asi velmi rád, na nějakých stránkách uvedl adresy Xglos, tedy na stránkách, kde zjednodušeně bot ony vložené adresy stránek refreshuje. Toto se stalo dvakrát a některé segmenty v těch statistikách jsou už navždy k ničemu. Ale Já používám samozřejmě, hlavně v poslední době nástroje od Googlu, jako Google Analytics (u AzaNovin ho používám už dlouho), Search Console, což je měření výkonosti webů ve vyhledávačích, anebo ohledně reklam AdSense. Čímž se také dostáváme k tomu, že čistě na návštěvnosti, zobrazeních, ani unikátních návštěvnících nezáleží, neb ty reklamy jsou na proklik. Jinak samozřejmě je rozdíl mezi počtem návštěv a unikátních uživatelů, každopádně těch sledovaných věcí je spousta, třeba jaké chování vykazují stávající uživatelé, tedy jaký je v tomto trend a milion dalších věcí. Já jsem tu psal, že se snažím oba weby optimalizovat, pač tam jsou opravdu značné rezervy. Na nějaké vyhodnocování ale je brzy, to si můžeme říci po několika měsících.

      A-A

      Vymazat
    2. Na OnlyFans by mohl být i Azazel...:DDD Jinak si myslím že kvůli komukoliv jinému tam platí leda debil...:DDD

      Vymazat
    3. Nu, se musím přiznat, že jsem tak nějak moc ani neměl tucha, co to OnlyFans je, samozřejmě jsem si to zjistil, a utvrdilo mě to v tom, že tuhle sociální síť, ač jsem jinak snad všude, mohu dál s úspěchem přehlížet. Nu, a posléze jsem číhnul na odkaz na fóru Jard01, tak ho sem přepostuju, ať si uděláte sami obrázek, jde o článek z G.cz..

      Co je to OnlyFans a jak ho Disney hvězdička rozbila aneb proč budou teď nahý holky levnější

      Nu, názor si utvořte sami, za sebe zopakuji "Nemusím být všude" :D

      A-A

      Vymazat
    4. @ ezechiel2517

      Ukážu segment z Google Analytics, dle spodního řádku je jasné, že je to aktuální, tedy z posledního období, více to konkretizovat nebudu, neb to není ani důležité. To co je důležité na tom obrázku, jsou hodnoty Zobrazení stránek a Unikátní zobrazení stránek. Jak vidíme, nijak výrazně méně těch "unikátních" není. Pro vysvětlení uvedu, že když jeden člověk zobrazí např. 5x stránku, tak se do Zobrazení napočítá 5, ovšem do Unikátních zobrazení jen 1.

      OBRÁZEK

      A-A

      Vymazat
  3. ::::::: Amoudra na AzaNoviny.eu :::::::

    Amoudra, moudra a citáty, kde nerozhoduje kvantita ale pouze a jen kvalita. Speciální výběr kvalitních a hodnotných citátů a mouder rozdělených do mnoha kategorií. Databáze se bude samozřejmě průběžně rozrůstat, ovšem nebude to žádná smršť, protože to co je dobré pro ostatní, nemusí být dobré pro AzaNoviny. Do světa mouder nahlédněte ZDE

    Jistě, na netu je spousta mouder a citátů, také ale spousta tragických, provařených, stupidních, nemoudrých, plytkých atd. Nu, a také je spousta těch trapně dojemně srdcervoucích, infantilních, přeslazených nad kterými se dojímají jen.... ehm.. nu ale raději se zabrzdím, ať si nás zase někdo s Anathemou neplete :D Každopádné vám mohu ale jasně a důrazně sdělit, že taková moudra na Amoudrech fakt nehledejte, zkuste blogýsky puberťaček, blogýsky partnersky neúspěšných starých větví, anebo Facebook :D

    A-A

    OdpovědětVymazat
  4. ::: AzaŽurnál: Více než třetina dat posbírána :::

    Podzimní statistické šetření návštěvnosti chatovacích portálů a komunitních serverů má již posbíráno 38 % dat. Nevypadá to zatím s portály příliš valně, jediný chat, který si drží dobrá čísla se zdá býti Chat.cz. Ale počkejme si na konečné výsledky, ty budou jako vždy zveřejněny a přehledně presentovány na AzaŽurnálu. O podzimních statistikách budou informovat i AzaNoviny, nu a na Xglosách můžete čekat subjektivně objektivní hodnocení od legendy v chatovém důchodu Anděla Azazela.

    AzaŽurnál - II. kanál AN Xmagazínu A-A

    OdpovědětVymazat
  5. --- Bleskovka: Kolem půl jedenácté večer spadl na chvíli Seznam.cz ---

    Ve večerních hodinách cca. 22:30 byl nedostupný server Seznam.cz. Vše trvalo jen chvíli, následně Seznam běží již normálně. Na Facebooku ani Twitteru se společnost o vypadku nezmiňuje.

    OBRÁZEK

    Sleduj Xglosy a jsi v obraze - bleskově!

    A-A

    OdpovědětVymazat
  6. ===== Postřehy z chatů (9. října) =====

    XChat

    V místnosti "16 let a více" je filtr pro vstup na nachatované hodiny "nejméně 120", v místnosti patrně úřaduje HFlower a na návštěvnosti je to znát, kolem půl osmé večer je v roomce 9 (slovy: devět) uživatelů.

    Chat.cz

    Tento chat provozovaný TOPlist s.r.o. vykazuje již delší čas vyšší návštěvnost než bývalo v posledních obdobích zvykem, čímž se tak nějak odlišuje od ostatních chatovacích portálů. Chat je v podstatě nespravován, a tak tam lze shlédnout třeba místnosti jako "Přirození" s popiskem "feťák sova fetuje - mrkněte na jeho vlastní přiznání", tedy jasně prudičské a provokativní místnosti, v tomto případě nicku Pianka, což je jen 666. nick známého prudiče Jeffa.

    Chatujme

    Na systémové diskusi "Diskuze - Nápady / Stížnosti" i přes upozorňovaní jak majitele LuRy, tak admina Firer, se stále jedou náboženské války, tedy postují se vesele příspěvky, které na takové fórum vůbec nepatří. Jen pro ukázku..


    visitor77
    | Předmět: pre admina

    admini se možno diví, proč sa tu prenášajú viaceré príspevky, ktoré by mali byť na patričných forach, či vzkazníku - myslím, a isto sa nemýlim, že je to preto, že tu SJ nemôžu mazať príspevky, a tu sa im môže otvorene povedať, čo iných vo vzťahu k SJ trápi...oni na svojich df okamžite buď blokujú alebo okamžite vymazávajú všetko (čo sa im nehodí) a všetkých, na ich forach sa jednoducho nedá slobodne diskutovať...

    (zdroj: Chatujme - Diskuze)

    Pod tímto ve vlákně samozřejmě útoky na jednotlivé náboženské směry. Když už jsem u minulého chatu zmiňoval Jeffa, tak tady si můžeme vypůjčit jeho známou hlášku "Tak tady to vážně dopadlo", ano dopadlo, toto by se za "naší" éry nedělo, pánbíčkáři si ovšem fórum na Chatujme (Bohujme) už natolik přivlastnili, že jsou jim nějaká upozornění adminů a majitele zřejmě úplně ukradená a bohují jako by se nechumelilo i na systémové diskuzi dál.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  7. Co k tomu dodat ?? Snad jen že Xchat by měl zrušit ty hodinové filtry na vstup do místností, jinak na to příšerně dojede..:DDD a Chatujme by udělalo nejlépe kdyby pánbíčkářům všechny ty diskuze smazalo a rovnou jim to tam zakládat zakázalo...:DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @ Šavlozubý křeček

      Je jenom zajímavé, že v "16 let a více" jsou stále a nepřetržitě nějaké problémy, které tam jsou od doby, co tam nastoupili ti noví SS, za Irsaqa byl v celku klid. Takže je myslím na místě si položit otázku Proč? že.. ovšemže.

      A Chatujme, to je také škoda slov, ono na jednu stranu ještě že tam ty panbíčkáře LuRy má, páč jinak by mu tam toho moc nezůstalo. Na stranu druhou je otázka, jestli právě tím, že si to tam "zprivatizovali" křižáci, tak jestli to spoustu jiných uživatelů neodradilo a už tam nechodí ani občas. Čert ví.

      A-A

      Vymazat
  8. === Nový článek k současné kritické situaci kolem Covidu ===

    Článek si můžete přečíst tentokráte na místech...

    - zde na Xglosách v menu X-Fejetony ZDE
    - na publikačním blogu X-Fejetonech ZDE
    - na blogu Archa X ZDE

    Anděl Azazel

    OdpovědětVymazat
  9. ::::::: Co můžete čekat v nejbližší době :::::::

    Nejdříve vyjde glosa s názvem "Kde blogovat?", ve které se podívám na nejrůznější aspekty blogování, blogů a vše s tím spojené. Následovat bude rozhovor Hovory X - Naruby, kde otázky kladla Nicnechapu a zpovídaným jsem byl Já.

    Čtěte Xglosy - Kvalitní informace, kvalitní glosy, kvalitní komentáře a aktuální dění. Xglosy, Váš jiný nezaměnitelný, osobitý a originální blog

    A-A

    OdpovědětVymazat
  10. === Na systémovém fóru "Diskuze - Nápady / Stížnosti / Připomínky" na Chatujme se to již řádně zvrhlo ===

    Jak jste byli již informování, probíhaly spory pánbíčkářů a postování netématických příspěvků na systémové fórum Chatujme "Diskuze - Nápady / Stížnosti / Připomínky", což nadále neutichá a přesahuje to veškeré meze. Můžeme se podívat jen letmo pro orientaci na další zvěrstva, takto například začíná další z takových vláken..

    MarikovaKaja

    kde je ten admin, ktery tu pripominal, ze tohle forum se tyka ciste technickych a systemovych veci? proc neresi prispevky, ktere sem nepatri?


    visitor77

    prestaňte už s tým! - chytila ste sa svojej tezy ako klíště, - toto df sa bohužiaľ stalo neutrálnym pre rôzne názory, ktoré nie je možné prejaviť jinde......


    MarikovaKaja

    TY jsi ten, kdo me upozornoval, ze muj prispevek na tohle forum nepatri a sam opakovane zaplevelujes technicke a systemove forum narky a hadkami s jehovisty


    (zdroj: Chatujme - Diskuze)


    Následně se zjevil i administrátor Firer, který oznámil jakousi chybu, díky níž nejdou mazat některé příspěvky, a opět pohrozil blokacemi, pokud neustanou netématické počiny na systémovém fóru.

    V jednom z dalších vláken můžeme vidět i tento úvodní post..

    MarikovaKaja

    kdyz pred nejakym casem klekl web diskutujme, tak se sem nekteri z tamnich diskutujicich chystali prijit, jenze, kdyz videli, ze to tady vypada jako web nabozenskych fanatiku, tak zase vycouvali


    Na fóru se pak objevil i provozovatel LuRy, který sdělil, že "nějak postrádá návrh na řešení". Otázkou jest, jestli vůbec nějaké pozitivní řešení existuje, jestli bylo v minulosti správné, když šel LuRy tak pánbíčkářům na ruku a dělal pro ně první poslední, zdokonaloval fóra dle jejich přání apod. Otázka je, jestli sám LuRy je vůbec schopen tuto situaci řešit. Přitom se vesele "válečné" příspěvky postují dál.

    To co se odehrává na systémové diskuzi Chatujme je naprostá a totální KATASTROFA.

    A-A

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Bard se přejmenoval na Gemini

Diskuzní fóra vs sociální sítě

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Co měsíc dal - Leden 2024