Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Tumblr - Takový trochu jiný blog.


Tumblr logo

 

 

 Tumblr vlastně ani není úplně tak čistě blogovací platforma, je to jakýsi mikroblogovací systém a sociální síť v jednom. A už má mnoho za sebou, vždyť vznikla roku 2007, kdy ji vdechli život vývojáři David Karp a Marco Arment.

 

Je Tumblr ku klasickému blogování?


Řekněme si hned úpřímně, že není. Tedy zcela jistě ne pro nějaké sálodlouhé texty, deníčky či cokoliv podobného. Většina obsahu tvoří kratší texty, obrázky, videa, odkazy, citáty, ač délka příspěvku není nikterak omezena. Takže primárně se Tumblr rozhodně nehodí pro klasické blogování jak ho známe. I proto jsem tuto platformu ani neuváděl v mém článku Kde psát blog? Blog, blog, blogujem.. blogování milujem z konce minulého roku.

Tumblr má totiž takové dvě části, řekl bych vnitřní a vnějsí, které jsou ovšem propojeny. Ve vnitřních útrobách je to klasická sociální síť, kde si postujete příspěvky na svůj profil, můžete sdílet příspěvky ostatních, komentovat je, vyhledávat obsah pomocí tagů apod. Když vás zaujme něčí profil (blog), pak můžete takové lidi sledovat, a jejich příspěvky se vám poté zobrazují na hlavním panelu. Vnější část tvoří klasická webová stránka (blog), kterou si může zobrazit úplně každý uživatel internetu. Tento vnější blog tvoří vaše příspěvky z vnitřního světa Tumblr. Blog si můžete různě přizpůsobit z nabízených šablon.
 

Tumblr blog GlosyY

Tumblr nabídka a trendy
Tumblr - Blog Glosy X (vnější) a Nabídka a trendy (vnitřní)

 

Jak šel čas


Sociální síť Tumblr vznikla, jak jsme již řekli, v roce 2007, tedy skoro stějně jako dnes největší platforma sociálních sítí Facebook. A byla velmi populární, vyrostla na více než 460 milionů blogů, 172 miliard příspěvků a přes 550 milionů měsíčních uživatelů. Dokonce ještě v červnu 2017 dosahovala celková návštěvnost stránek hostovaných pod Tumblr přes 700 milionů přístupů měsíčně, o necelé dva roky později to bylo ovšem již jen zhruba 370 milionů návštěv.

Ještě si řekněme, že v roce 2013 získalo tuto síť Yahoo a začalo poměrně radikálně omezovat obsah pro dospělé, pro který byla vždy platforma poměrně populární, a mimo Twitteru šlo v podstatě o jednu z mála síti, kam šel podobný obsah nahrávat. To se ještě zpřísnilo, když celé Yahoo převzal americký operátor Verizon, a tím i samozřejmě Tumblr. Počet uživatelů během pouhých 3 měsíců klesl z 521 na 370 milionů.

V současnosti vlastní Tumblr společnost Automattic, která stojí za populární blogovací  platformou WordPress. Transakce proběhla v srpnu roku 2019. 



Tumblr přes webový prohlížeč i mobilní aplikace


K přístupu na tuto sociální síť můžete využít jak webový prohlížeč, tak i mobilní aplikace pro iOS či Android.

Webová adresa: https://www.tumblr.com

Aplikace pro iOS: stahujte ZDE

Aplikace pro Android: stahujte ZDE


A jaký bude závěr dnešní glosy?


Je zajímavé zjištění, alespoň pro mě, že dle StatCounter, který se zabývá statistikou internetového provozu, má Tumblr v rámci České republiky podíl přes 2 procenta, tedy je to dokonce více než má Reddit. Popravdě, kdybych se o tyto záležitosti obecně nezajímal a byl úplně běžným uživatelem internetu, pak bych měl asi pocit, jakoby už Tumblr pomalu neexistoval. Každopádně dle statistik, a i svých osobních zkušeností je patrné, že si své příznivce i v Česku stále uchovává. A jak jste na tom vy? Máte zkušenosti s touto sociální sítí? Máte jí vůbec v povědomí?

Anděl Azazel

 

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

 Čtěte na AzaNoviny.eu

Tečka a čTečka – Validační aplikace aneb Covid pas CZ - AzaNoviny

Spouštění aplikací pro Android ve Windows 11 možná zkomplikoval Google. - AzaNoviny

GETTR – další sociální síť jako alternativa Twitteru. - AzaNoviny

Komentáře

  1. == Roční plavba Archy X. ==

    K ročnímu výročí vznikl článek shrnující dosavadní plavbu Archy X. Přečíst si ho můžete ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat
  2. ::: Léto s Letním dortem a cibulovým domácím chlebem :::

    Je léto, a tak by to chtělo Letní dort. Anebo si doma upéct cibulový chléb, který provoní celou místnost. To jsou jen namátkou nové přírůstky na Recepty a vaření. Mrkněte a nechte se inspirovat.. ZDE

    Dobrou chuť!

    A-A

    OdpovědětVymazat
  3. === Postřehy a zprávičky nejen z netu (10. července) ===

    Během pandemie stouplo používání starého dobrého e-mailu

    Za nárůstem stojí předně zaměstnanci, tedy hlavní velké navýšení se dělo v práci. Naopak pro soukromé přátelské potřeby dále používání e-mailu klesalo. Přeci jen k těmto účelům tu jsou mnohé komunikátory a sociální sítě.

    Pokrytí pražského metra LTE a 5G se rozrostlo o další 4 stanice

    Ano, jedná se o stanici Kobylisy na trase C a stanice Vysočanská, Kolbenova, Hloubětín na trase B. Celkem je pokryto již 50 stanic a tunelů mezi nimi.

    Z klasických chatů poslední doby

    ::: XChat (GymChat :::

    Atakovi se pomalu rozpadá místnost KV. Někteří lidé mnohdy chodí jinam, patrně na jeho sprostotu a opilství už někteří nejsou zvědaví. Roomka 40 a více se už patrně rozpadla úplně, pobývá tam pár lidí, už si ani nikdo moc neotvírá dočasnou "Nové 40 a více"

    ::: Chatujme :::

    LuRy stále nezvládá diskuze, opět už mu došla trpělivost, ale po kolikáté už, tak po 666. že.. ovšemže. Ani se nebudu více rozepisovat o současných konkrétních problémech, páč to nemá smysl, tam se to nezmění nikdy. Admin pro Fóra stále neexistuje. Zato Grantík v Informacích pro uživatele za celý tým popřál před pár dny hezké prožití prázdnin uživatelům. Ano, tohle je přesně to, čeho se někteří nechtěli dožít. Jeho SP je totálně mrtvé. Nedávno jsem psal, jak je moc dobře, že jsem už před lety Chatujme opustil. Veledobře.

    Místnost Lidé.cz je stále prázdná, za měsíc má nějakých naprosto marných 25 hodin.

    :: Chat.cz ::

    Franci tam defacto zrušil Diskuze. Tedy většinu jich smazal, a ponechal jen tři, a to Náměty a připomínky, Pískoviště a Fajn pokec.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  4. Po celkem dlouhém čase se dnes podíváme na letní návštěvnost klasických chatovacích portálů. Že to bude opět prachbída, to už víme dopředu, že.. ovšemže

    Legenda jako vždy: Portál (Chat celkem - Chat neero)

    === 10. července ===

    = 21:30 =

    XChat 1138 (816 - 135)
    Chatujme 245 (90 - 72)
    Libimseti 155 (30 - 19)
    Chat.cz 32 / 20
    SuperPokec 12

    = 22:30 =

    XChat 1415 (1 094 - 127)
    Chatujme 222 (82 - 54)
    Libimseti 148 (31 - 18)
    Chat.cz 55 / 31
    SuperPokec 9

    = 23:30 =

    XChat 1515 (1 139 - 115)
    Chatujme 188 (83 - 49)
    Libimseti 150 (24 - 18)
    Chat.cz 46 / 23
    SuperPokec 9


    Jak vidíme, u GymChatu nejprve pouhých něco málo přes 800 lidí, postupem klasický nárůst pouze sexoušů. Chatujme se tak nějak drží, zato Libko je mega giga katastrofa. Tam je to opravdu zdatný sešup, vidíme že co se týče chatu padá až za francírkův Chat.cz. Další, a již dlouhodobě, známá mega giga katastrofa je grantikovo SP, tohle už je opravdu na uzavření chatu, páč krom Grantika s Agatou, co jsou tam nabotovaní, navštěvující je Lovely z Chatujme a dvou bábušek adminek tam v podstatě nikdo moc jiný není. Nu..

    A-A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera to byly noční časy, tak se dnes podíváme na ty denní, ač je neděle, to bývají čísla většinou jiná, ale jak kdy. Pojďme na to..

      === 11. července ===

      = 11:40 =

      XChat 1210 (925 - 99)
      Chatujme 180 (57 - 36)
      Libimseti 112 (9 - 5)
      Chat.cz 12 / 10
      SuperPokec 19

      = 14:00 =

      XChat 1363 (1 020 - 96)
      Chatujme 158 (52 - 40)
      Libimseti 133 (13 - 7)
      Chat.cz 24 / 15
      SuperPokec 16

      = 18:40 =

      XChat 1350 (1 013 - 115)
      Chatujme 203 (43 - 34)
      Libimseti 142 (23 - 14)
      Chat.cz 29 / 17
      SuperPokec 18



      Můžeme konstatovat něco jiného, než opět "mega giga bída", když si uvědomíme, že na všech českých klasických chatech se nacházelo ve "slušných" místnostech pouhopouze od 169 do 198 lidí? Nemůžeme, páč to mega giga bída a utrpení jest.

      A-A

      P.S.: Jen tak mimo téma, když jsem si zobrazil úvodní stranu GymChatu, tak v přehledu nováčků jsem zahlédl známou tvář, a to Bořka z Chatujme, který tajil svůj nick na GymChatu. Takže teď ho známe: Charlie87 (asi teda, Já na xichty neměl nikdy dobrou paměť :D)

      Vymazat
    2. Jen pro aktuální ilustraci z Libka. Kolem poledne (13.7,) vykazuje chat celkovou návštěvnost 28 uživatelů. Ovšem z toho je 11 nicků Víti rozmístěných v 5 místnostech. Tudíž sami vidíte, že Libko je defacto prázdné.

      A-A

      Vymazat
  5. === Postřehy a zprávičky nejen z netu (15. července) ===

    ::: Koupí český Avast americká firma NortonLifeLock? :::

    O jednání o odkupu české nadnárodní firmy Avast s americkým NortonLifeLock píší AzaNoviny. Článek si můžete přečíst ZDE

    Soukromá poznámka: Anathema asi nebude chápat, proč chce někdo za takový ohromný balík peněz kupovat právě Avast, o kterém, pokud si dobře pamatuji, měl jasné mínění ne nepodobné jeho známé "trojkombinaci" :D

    ::: Jsou kryptoměny jen podvod? :::

    Za pouhý podvod označil všechny kryptoměny tvůrce Dogecoinu Jackson Palmer. Virtuální měnu stvořil jako vtípek, prostě mem odkazující na pejska Shiba-Inu. Sám s kryptoměnami skončil po dvou letech a dnes říká, že kryptoměny jsou hyperkapitalistická technologie postavená primárně k posílení bohatství a vyhýbání se daním. Po letech zkoumání prý přišel na to, že všechny kryptoměny jsou jen podvod. Vytvořili jej bohatí, aby se stali ještě bohatšími. Co myslíte vy?

    ::: HTML spam se přesunul z Libka na XChat :::

    Na portálu Libimseti je na diskuzích znám tzv. HTML spam, ten nyní dorazil i na GymChat (XChat). Objevil se ve třech fórech a ač tam visí již více než den, nikdo si toho nevšímá. Podívejte se na obrázek ZDE
    (Zdroj obrázku: xchat.cz)

    A-A

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Bard se přejmenoval na Gemini

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Diskuzní fóra vs sociální sítě

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Co měsíc dal - Leden 2024