Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Mewe - nejrychleji rostoucí sociální síť podobná Facebooku

 

Mewe logo sociální sítě

 

 

Mewe se také samo označuje za "Sociální síť příští generace". Pokud hledáte alternativu k Facebooku, tak budete na téhle adrese správně. S prostředím nebudete mít problém, protože je velmi podobné, takže pokud je něco malinko jinak, i tak se lehce zorientujete. Najdete tam podobné funkcionality jako na největší sociální síti dneška. Co tam určitě nenajdete, to jsou otravné reklamy, prostě tam žádné nejsou. A pokud hledáte soukromí a kontrolu nad svým obsahem, či chcete konzumovat obsah takový jaký si navolíte, a ne co vám zvolí nějaké algoritmy, tak budete na Mewe velesprávně.

 

Mewe Anděla Azazela - Hlavní strana
Mewe Anděla Azazela - Hlavní strana

Tak takto, jak vidíte na obrázku, vypadá Hlavní stránka. Uprostřed nové příspěvky, kde si můžete zvolit, jestli chcete na feedu Všechno, anebo jen příspěvky od Kontaktů, Skupin či Stránek. Libovolně v rozklikávací nabídce můžete měnit. V levé části je přehled chatů, ať už soukromých či skupinových. Na pravé straně jsou Skupiny, ve kterých je označen počet nových příspěvků, pod tím fotogalerie nových fotek.

Chaty

Na levé straně máte box Chaty, kde si opět můžete zvolit seznam pro Všechno, pro vaše Skupiny, anebo zobrazit jen vaše kontakty s kterými byste chtěli pochatovat. Samotné okno pro chat se vám zobrazí klasicky v pravém dolním roku. Můžete si ho ovšem roztáhnout přes celou obrazovku. Stejného zobrazení (bavíme se samozřejmě nyní o desktopu) dosáhnete i volbou Chaty z horní lišty. Chat mezi uživateli má samozřejmě end-to-end šifrování.


Mobilní aplikace

App pro iOS si můžete stáhnout ZDE

App pro Android stahujte ZDE


Je Mewe zadarmo?

Ano, pro běžné fungování je naprosto zdarma. Toto zmiňuji hlavně proto, že některé lidi vyděsilo (zřejmě ty co neumějí ni základů angličtiny), že jim po registraci vyskočilo jakési okno s uprgadem na Premium. Tam stačí jen kliknout na tlačítko uprostřed dole (myslím, že je tam nějaký nápis v angličtině "o měsíci zdarma" /už mi to dlouho nevyskočilo, tak přesně nevím/), prostě na to tlačítko stačí kliknout, zobrazí se další okno s nějakými platebními metodami. Nu, a to okno kžížkem v pravém horním rohu zavřete.

Verze zdarma je naprosto a plně dostačující k vašemu vyžití na sociální síti. Krom Hlavní strany máte k dispozici svůj Profil, který si nastavíte dle svého. Můžete zakládat či vstupovat do Skupin, a máte k dispozici již zmiňovaný Chat (pro soukromé chatování či skupinové). K dispozici máte i krásných 8 GB pro své fotky či videa.



Skupiny

Jak už jsem psal, Skupinu či Skupiny si může založit každý. Já jsem pro příklad na Mewe založil dvě, a to "Blogy a nezávislé weby CZ / SK" a "Recepty a vaření"

Skupina Blogy a nezávislé weby na Mewe
Skupina Recepty a vaření na Mewe
Moje Skupiny na Mewe


Dobré je na této sociální síti, že je lokalizována. Takže nejen, že je vše v čestině, nýbrž právě třeba při hledání skupin si můžete zvolit Jazyk, a ukáží se vám jen ty skupiny, které jsou v tomto jazyce založeny. Což na některých jiných alternativních sítích tak není, takže pokud hledáte nějakou ryze českou (anebo slovenskou) komunitu, tak v záplavě těch anglických názvů nemáte moc šanci cokoliv objevit.
 

Vyhledávání českých Skupin na Mewe
Procházení (vyhledávání) Skupin na Mewe

 

Vše máte pod kontrolou VY

Ať už se jedná o Skupiny či jen vaší maličkost, tak opravdu vše máte jen ve svých rukou. Skupinu můžete například nastavit jako tajnou, takže se nejen nebude zobrazovat v přehledu skupin na Mewe, ale nebude ani nijak indexována. Jako vlastník skupiny můžete zvolit role pro ostatní členy, takže můžete přidělit administrátora, vybraný člen bude moci psát příspěvky či mu nastavíte jen roli pozorovatele.

Váš osobní život na Mewe bude naprosto soukromý. Je to právě soukromí, které má tato sociální síť na prvním místě. Nejen že si můžete vše navolit, ale Mewe o vás nebude sbírat jakékoliv informace, třeba k reklamním účelům (reklama tam není žádná, jak jsme si řekli), anebo nedej přírodo, aby vaše osobní data předávala třetím stranám. Váš osobní život je tady opravdu jen Váš.



Z čeho Mewe žije?

Teď si říkáte, žádné reklamy, žádné sbírání osobních dat etc., tak z čeho je provoz této sociální sítě tedy financován. Nu, v jednoduchosti se dá říci, že ti kteří Mewe platí, jsou firmy, dobrovolníci a Vy. Jak jsme si už řekli, veškeré potřebné funkce jsou zdarma, ovšem kdyby vám náhodou prostor pro 8 GB nestačil, tak je tu možnost mít 100 GB pro vaše data. Nebo třeba neomezené videohovory, samolepky, barevná témata, další sady smajlů, anebo třeba odznak prémiového uživatele, tak si můžete pořídit Premium. Stojí to 4,99$.



Firmy

To co si nemůžete na této sociální síti zdarma založit, tak to jsou Stránky. A Já myslím, že je to naprosto v pořádku, že je to logické a dává to smysl. Pokud se chce nějaká firma na síti presentovat, nechť si za to zaplatí. Tady se cena pohybuje v rozmezí od 3,99$ po 7,99$, a to dle přesně požadovaných funkcí.


A jaký bude závěr dnešní glosy?

Pokud vás nebaví reklamy, nechcete aby o vás někdo sbíral vaše soukromá data, pokud dáváte přednost svému soukromí, pokud se nechcete zabývat tím, že vaše myšlenky, názory, dojmy a postoje se nebudou někomu líbit a tak vám je smaže, zneviditelní, či vás dokonce zabanuje (moderování obsahu je na Mewe velmi mírné a pokud nevyvádíte nějaké skopičny, tak žádné), pokud si chcete sami zvolit co chcete vidět a nenechat to určovat čertvíjakým algoritmům, pak stojí za to, abyste tuto sociální síť vyzkoušeli.

Pravdou jest, že kvanta lidí z Česka tam nenajdete, ovšem stále jich přibývá a česká enkláva na Mewe se rozrůstá. Podpořte i Vy růst české komunity a celkově této sociální sítě, která je tu pro Vás, kvůli Vám a Vašemu soukromí, nikoliv kvůli reklamám a sběru informací o Vás.



Anděl Azazel

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
 
MeWe – Váš soukromý život není na prodej #Not4Sale - AzaNoviny
Moskevské metro má platební systém pro rozpoznávání obličeje, což vyvolává obavy o soukromí - AzaNoviny
10000 pracovních míst v EU – Facebook chce vybudovat „Metaverse“ - AzaNoviny
 

AzaŽurnál.eu

Statistiky internetu Září 2021 – StatCounter - AzaŽurnál
Czechia – Hostingové služby od ZONER Software - AzaŽurnál
TELE3 – Webhosting na míru s dobrou reputací - AzaŽurnál



 
Guacamole
Guacamole

Komentáře

  1. Facebook má nový název: Meta

    Nu, když už jsme u těch sociálních sítí, tak Facebook se přejmenoval na Meta. Teda přejmenovala se společnost, ne ta platforma, Facebook bude furt Facebook. Taky už taková platforma pro "důchodce" :D .. že.. ovšemže

    Můžete si o tom přečíst třeba na AzaNovinách ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Čtyři roky na Twitteru

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?