Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Retro chaty a jejich budoucnost

 

Retro medvídek

 

 

Blíží se nám konec roku a to je vždy doba na bilancování. A také na výhledy do budoucna, na predikce, na nové plány etc. Dnes se zaměřím na segment, o kterém jsem v minulosti velmi zdatně psával. Ano, v minulosti, v současné době se tzv. klasickým chatům věnuji velmi zřídka. I tak jsem asi jediný člověk v České republice, který tento segment ještě nějak, byť půlkou jednoho oka, sleduje.

 

Retro chaty v globálu


Doba, kdy na českém internetu kralovala velká trojka Líbímseti - Lidé - XChat už jsou dávno předávno pryč. Dnes se totiž nepíše rok 2008, nýbrž tu již za chvíli budeme mít rok se třema dvojkama 2022. Lidéčko se nejprve přerodilo v naprosto paskvilní seznamku, aby nakonec zaniklo úplně. Líbímseti na českém internetu už jen straší a nechápu, že tam ještě někdo nezhasnul. A XChat? Ten si vede sice z dřívější velké trojky nejlépe, každopádně i tak ho, po odkupu od Centrumu, Jan Zálešák (GymJWM) a jeho parta naprosto zazdil.

Jak si vedou skomírající retro chaty se můžete pravidelně dvakrát do roka dozvědět ze statistik AzaŽurnálu ZDE.


Současné fungující retro chaty


Fungující je možná trochu nadsazené slovo, ale budiž. Jakéže to retro chaty v současnosti ještě brázdí pole českého internetu? Jejich počet se ustálil na číslici pět: XChat, Chatujme, Chat.cz, Líbímseti a SuperPokec. Tak pojďme bilancovat a naznačit výhledy a predikce.



XChat

Po převzetí legendárního XChatu firmou 42ideas v roce 2016 tento retro chat jen padá. Odešla většina "slušných uživatelů" a zůstalo už jen pár "kreatur" a pak "sexouši". Ano, XChat by vskutku šlo již přejmenovat na SEXChat, protože 90% návštěvnosti tvoří uživatelé zdržující se právě v sex a erotických kategoriích. Ani tito "sexouši" ovšem nezajistili XChatu (který jsem si Já přejmenoval na GymChat) prosperitu, když v posledním zúčtovacím období vykázal GymChat ztrátu, informovaly o tom AzaNoviny ve svém článku ZDE.

Jaká čeká GymChat budoucnost? Ve světlých barvách to nebude. Gym a jeho parta sice slibovali, že se budou snažit dohnat léta pod Centrumem "bez vývoje", ovšem moc dlouho jim to nevydrželo. V současnosti je GymChat opět bez jakéhokoliv vývoje, se vzhledem snad z roku 2007, ani žádné nové funkcionality nepřibyly a nemám informace, že by se na tom mělo něco změnit. Jen a pouze díky "sexoušům, úchylům, nadržencům, zvrhloušům a podobným exemplářům" ještě nějak GymChat funguje.

Ta "slušná část" nepotřebuje moc komentáře, bylo řečeno, že tam už nikdo moc nezůstal. A na různých Atacích "z okresního přeboru" se stavět nedá. Mimochodem, trocha bulváru si dáme, tento exot z KV Ataka má v současnosti covid (alespoň takové mám info z dobře informovaného zdroje), ten Ataka, který údajně přál smrt neočkovaným. Nu, nikdo se tomu nediví, že.. ovšemže, víme jak v minulosti hejtoval do tělesně postižených etc. Každopádně i tak přeji Atakovi, nechť má průběh nemoci vlažný a mírný. Nejsem přeci "odporná bytost" jako on.



Chatujme

Tento retro portál vytěžil z diskuzí, a z toho, že se na Chatujme přesunula značná část z ukončených portálů Diskutníci a Lidé.cz. Nebýt těchto skutečností, pak by LuRyho retro chat byl značně vyprázdněný. Nutno ale uznat, že se LuRy (Lukáš Ryšánek) o svůj portál stará a hlavně diskuze vylepšuje.

Oni zmiňovaní "migranti" jsou defacto zárukou, že tento retro portál bude v nějaké ucházející formě fungovat i do budoucna. Sice to nebude žádná hitparáda, ale tito zmiňovaní uživatelé jsou rádi, že si našli místo, které jim vyhovuje, neb nikde jinde moc tito tvorové fungovat nemohou. Samotný chat už začal opět skomírat, tudíž budou to právě diskuze, jenž budou držet Chatujme jakž takž nad vodou.



Chat.cz

Chat Franciho (Pavel Francírek) se krapet vymyká ostaním retro chatům. Franci ho sice nazval "moderní chat", ovšem to bylo v roce 2014, kdy ho společně s Bizim vytvořili jako útočiště pro některé lidi z Lidéčka, které se transformovalo v té době do podoby stupidní a paskvilní seznamky. Těch svých několik desítek uživatelů si tento retro chat Chat.cz najde a zdá se, že je konsolidován. Ani zde se ovšem žádná "hitpoška" nekoná, neb uživatelská základna je v intencích zmaru, a žádný progres se v tomto či jiných směrech očekávat nedá.



Líbímseti

Vypnout. Zhasnout. Ano, to jsou dvě slova, která mě k tomuto legendárnímu portálu na první dobou napadají. Na chatu při dobré konstalaci se pohybují už jen nižší desítky uživatelů, a to ještě mnohdy za značného přispění Víti (Vita1971) tvořícího v multinicích imaginární přátele a rodinku rozesetou po několika místnostech. Na diskuzích Líbímseti opět megaspamer Kouba (pod nickem Postmaster), kterému sekunduje HTML spamer, opět mega giga exot Víťa, a sem tam nějaká další zabloudivší kreatura. Jak říkám - zhasnout, včera už bylo pozdě.



SuperPokec

Mega giga retro chat Grantíka (Jan Bezděk) SuperPokec už jen čeká, kdy Grantík v sobě objeví dostatek sebereflexe a racionality, páč chat pro 10+ uživatelů opravdu smyslu nemá pražádného. Koneckonců dělá administrátora u LuRyho, kde má i svou základnu pěti a půl posluchačů svého Chat Rádia. Takže ani tady moc nechápu, proč Grantik na SuperPokecu nezhasne.



A jaký bude závěr dnešní glosy?


Bude věru stručný. Retro může v některých případech vykazovat, i značnou, hodnotu. České retro chaty jsou ovšem již naprosto dožívajícím bezhodnotným zbožím.


Anděl Azazel

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
    
Rusko zablokovalo anonymizační službu Tor - AzaNoviny
Mall Group a WeDo CZ mohou být převzati Allegrem, potvrdil ÚOHS - AzaNoviny
Český rozhlas Podcasty měly v listopadu rekordní poslechovost. HbbTV mujRozhlas - AzaNoviny


AzaŽurnál.eu

IGNUM – Hosting by Webglobe - AzaŽurnál
Vyhledávače globálně i jednotlivých zemí a světadílů – StatCounter - AzaŽurnál
Statistiky: Na českém internetu roste online nakupování, vzdělávání i komunikace s úřady - AzaŽurnál



 
Rybí guláš - Recepty a vaření
Rybí guláš


Komentáře

  1. == AzaNoviny nově na Instagramu ==

    Instagram AzaNovin ZDE

    Více informací na blogu AzaNovin ZDE

    AzaNoviny
    Xmagazín A-A

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Bard se přejmenoval na Gemini

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Blog.cz končí! (XG verze)

Co měsíc dal - Leden 2024

Diskuzní fóra vs sociální sítě