Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Facebook i Instagram v Evropě zůstávají, EU a USA se dohodli ohledně dat uživatelů

 

Facebook Ikona

 Všichni si pamatujeme jak společnost Meta vyhrožovala, že z Evropy stáhne své platformy Facebook a Instagram. Ano, bylo to v únoru a tak si to připomeňme: „Pokud nebude přijat nový transatlantický rámec pro přenos dat a nebudeme se moci nadále spoléhat na standardní smluvní doložky nebo na jiné alternativní způsoby přenosu dat z Evropy do Spojených států, pravděpodobně nebudeme schopni nabízet řadu našich nejvýznamnějších produktů a služeb v Evropě včetně Facebooku a Instagramu.” Nu, hned jsem tušil, jak vše dopadne, že je to jen hláška pro lepší vyjednávací pozici, asi takto bych to nazval.

 

Facebook i Instagram v Evropě zůstávají

Ano, Fejs i Instáč zůstávají, ono by přišel Cukřík o celkem významný obchodní prostor a s tím i o ne nezajímavé tržby a zisky. Už takhle přišel o "určité výdělky" z ruského trhu, když jsou tam Facebook i Instagram zablokovány. Rusové mají svůj Fejs v podobě VK (VKontakte), nu a Instáč nahradili Rossgramem, kde se nijak nerozpakovali jednoduše tuto sociální síť obšlehnout a nic nevymýšlet.


Evropská unie a Spojené státy se dohodly

Evropská unie se shodla s USA na principech nové dohody týkající se přenášení osobních dat evropských uživatelů na servery ve Spojených státech. Na tiskové konferenci s americkým prezidentem Joem Bidenem to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Jak překvapivé, že.. ovšemže.

Původní dohodu o přenosu dat známou jako Privacy Shield („štít EU-USA”) zneplatnil v roce 2020 Soudní dvůr EU, protože podle něj nezajišťovala dostatečnou ochranu dat evropských uživatelů.


Detaily dohody ovšem EU nezveřejnila

Také překvapivé, že.. ovšemže. Nejmenovaný činitel EU agentuře Reuters řekl, že schválení finální podoby nového nastavení pravidel bude trvat řadu měsíců. „USA musí nejprve připravit svůj exekutivní příkaz a my pak musíme udělat naše vnitřní konzultace v (Evropské) komisi a v Evropském sboru pro ochranu osobních údajů (EDPB),” řekl.


A jaký bude závě dnešní glosy?

Mně osobně by Fejs ani Instáč nechyběl. Umím si ale předstvit, že pro spoustu lidí by to mohla být katastrofa rovnající se téměř konci světa. A mimochodem, všimli jste si, jak se vyrojují stále nové sociální sítě, které se staví do role zastánců svobody projevu a doufají, že zaujmou ty uživatele, kteří mají pocit, že jejich názory jsou na stávajících platformách potlačovány? Koneckonců nedávno vznikla nová česká sociální síť Notesoo, o které jsem psal i zde na Xglosách. Nu, a čert ví, jestli nějakou novou platformu sociálních médií nespáchá sám velký Elon Musk, o tom zase psaly teď čerstvě AzaNoviny.


Anděl Azazel
Úvodní obrázek: pixabay

 

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
        
Nokia novinky: Povedený tablet T20 a nostegické „véčko“ 2760 Flip - AzaNoviny
Elon Musk a nová sociální síť s neomezenou svobodou slova? - AzaNoviny
Huawei: Vyšší zisk ale propad tržeb. Důvodem jsou sankce a covid - AzaNoviny


Špagety se šunkovou omáčkou a sýrem - Recepty a vaření
Špagety se šunkovou omáčkou a sýrem

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Co měsíc dal - Únor 2024