Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

NOTESOO CZ - Ryze české miminko na poli sociálních sítí

 Aktualizováno 15.03.22

Notesso - Nová česká sociální síť

 

 

Nedávno jsem objevil zbrusu novou sociální síť zovoucí se Notesoo CZ. To CZ opravdu značí, že se jedná o českou socku, s českým zakladatelem a provozovatelem, naprosto v češtině. Tento virtuální prostor je zatím opravdu v plenkách a na samém počátku. Já vám ho nyní představím, při mé známé objektivitě, tedy se všemi přednostmi i neduhy a nedostatky, které vnímám Já.  

 

Svoboda slova na prvním místě

Všichni víme, co se ve virtuálním světě v současnosti děje, ať už jsou z některých českých serverů odstraňováni blogeři, či dochází dokonce k zablokování celých webů, až po situaci na velkých globálních sociálních sítích (které nemusím asi ani jmenovat). Jistě, pokud si na zavedených sockách sdílíte fotky svých zvířecích mazlíčků či momentky z letní dovči, pak jste v pohodě kdekoliv. Pokud se ovšem začnete vyjadřovat, šířit své názory, postřehy a myšlenky, či sdílet názory, postřehy a myšlenky někoho jiného, a pokud to zrovna nebudou ty "správné" názory, pak můžete mít problém.

Notesoo je zcela nový online prostor pro sdílení informací, poznávání lidí a třeba i načerpání inspirace. Na rozdíl od jiných médií, Notesoo respektuje Váš názor, který může být jinde cenzurován, upraven, smazán a s tím hrozící i pozastavení aktivního používání Vašeho účtu. Notesoo respektuje svobodu slova a je otevřeným prostorem sdílení informací v rámci slušného projevu a vyjadřování.

 




Respekt Svoboda Slušnost

Tak to jsou tři pilíře, na kterých si Notesoo zakládá. O svobodě a svobodě slova už byla řeč, tak přejděme k té slušnosti. Každý kdo mě zná ví, že jsem byl vždy veleslušný a vulgarity, pokud nemají v některých případech opodstatnění (což opravdu mohou mít), pak jsem je vždy odmítal a neměl je rád. Sprostota a vulgárnost pro mě prostě nejsou in, vše se dá říci a vyjádřit slušnou formou. Tudíž volání této nové platformy Notesoo po slušnosti (a vzájemném respektu) je mi více než sympatické.

Jak to tedy vídí Notesoo: Prosíme uživatele o vzájemnou úctu a vyvarování se zbytečných vulgárních slov. Pojďme si náš prostor udělat co nejvíce příjemný pro nás pro všechny! Notesoo maximálně respektuje Váš svobodný názor. Pokud ale chceme zachovat prostředí maximálně uživatelsky přátelské a příjemné, budou mazány POUZE vulgární příspěvky a odkazy na webové stránky obsahující pornografii, nebo jiný nevhodný obsah

Jak říkám, pro mne velesympatické.

 

 

Profil Anděl Azazel na sociální síti Notesoo cz
Profil Anděl Azazel na nové české sociální síti Notesoo


Negativa - Příliš dlouhá latence


Ano, neskutečně dlouhá latence, tedy doba od akce po reakci, jednoduše neskutečně dlouhé načítání stránek. To je poměrně odrazující v dnešní rychlé době, protože čekat na načtení stránky někdy i více jak 10 vteřin je vážně opruz. Naštěstí si je toho sám provozovatel vědom. Ve skupině "Notesoo - Návod na použití" se vyjádřil takto: "V současné době řešíme výrazné navýšení rychlosti, aby Noteoo reagovalo výrazně rychleji." A v komentářích na YouTube zaznělo včerejší den podobné: "Notesoo je stále miminko, které se musí učit. Během pár dní bude převedené na daleko lepší a výkonnější server, aby načítání bylo rychlé. O pomalejším načítání víme a pracujeme na zlepšení & optimalizaci."

Tak doufejme, doufejme..


Funkcionality

Na této nové české sociální síti najdete všechny základní věci, na které jste zvyklí ze zavedených platforem.

Registrace

Tady musím popsat trochu problémy, neboť v prohlížeči Firefox, který používám primárně, se mi registrace nezadařila. Problém byl u hesla, které jednak nešlo "zviditelnit" a po odkliknutí celé registrace se objevila jakási hláška o tom, zda li jsem neopomněl napsat heslo podruhé, ovšem žádné další políčko pro opakování hesla se tam neobjevovalo. Zdůrazňuji, že jsem si vypnul na této stránce "Přísnou filtraci", kterou mám defaultně nastavenu. Tudíž by to patrně chtělo zapracovat na optimalizaci pro zmiňovaný prohlížeč, protože druhého dne při použití Edge nebyl sebemenší problém.

Profil, přátelé, obrázky, skupiny etc.

Jak už jsem psal, na Notesoo cz najdete vše potřebné co již znáte z jiných socek. Na svůj profil si nahrajete fotografii a nějaké pozadí. Sdílení a sledování tu funguje na bázi "Přátelství", tedy tak nějak vyváženě, neb si vše musí obě strany potvrdit (na rozdíl od jiného principu kupříkladu na Twitteru, Gabu, Gettru, Parleru etc.). Máte tu svojí zeď, notifikace, soukromé zprávy, můžete nahrávat fotky a videa, můžete vstupovat či zakládat Skupiny. Po pravé straně máte k dispozici chat, kde se zobrazují vaši přátelé a jejich status, tedy jestli jsou či nikoliv online. Vše je jednoduché, přehledné a intuitivní.

 

Skupina Notesoo - Návod na použití na sociální síti Notesoo cz
Skupina: Notesoo - Návod na použití na sociální síti Notesoo cz


Kdo stojí za tímto projektem?

Bytost se jménem Bc. Michal Auředník, což je 50% spolumajitel firmy ULTIMATE-GEMS s. r. o, která je oficiálně provozovatelem sociání sítě Notesoo. Doména je ovšem registrována na jméno Tomáš Hrách, což je pro změnu jediný společník firmy Internet Index Czech s.r.o. Doména je registrována u WEDOS Internet, a.s

Jana Zwyrtek Hamplová

Tato osoba je na "alternativní scéně" myslím vcelku velmi známá. Byla kupříkladu "vypuzena" ze své dlouhověké blogerské domoviny na Aktualne.cz, v současnosti bloguje na echo24.cz. Dle jejího příspěvku na sociální síti Facebook je i ona nějakým způsobem zaangažována v projektu Notesoo. "Projektu se jako odpůrkyně cenzury osobně účastním a budu ho podporovat. V následujících měsících ho budeme zdokonalovat … Zastávám názor, že je třeba mít vedle FB rovnocennou vlastní platformu… Abychom mohli komunikovat a být v kontaktu… I když by někoho napadlo, že bychom v kontaktu být neměli… Proto mne projekt oslovil… Rádi bychom, aby do prázdnin bylo vše v plném běhu… O všem budete postupně informováni… A vy? Buďte na Notesoo vítáni!!!"

A co vzkazuje Admin Michal Auředník?

"Hezké dobré ráno všem! Budeme se snažit být tak trochu jiná síť s více “rodinným” přístupem a aby se vám u nás co nejvíce líbilo. Stále nám malinko pokulhává samotná rychlost načítání stránek. To bude priorita, na které budeme usilovně pracovat. Do budoucna pro Vás chystáme i vlastní exkluzivní obsah, tak snad se bude líbit."


Kontakty

Sociální síť Notesoo: https://notesoo.cz/
Adresa provozovatele a správce osobních údajů GDPR: ULTIMATE-GEMS s. r. o., Havlíčkova 77, 26701, Králův Dvůr
Notesoo cz na YouTube: ZDE
E-mail: notesooadmin@email.cz



A jaký bude závěr dnešní glosy?

Zatím vše u nové české sociální sítě Notesoo běží přes webové rozhraní. Jestli bude do budoucna i nějaká mobilní aplikace, když dnes je appka ke každému prdu, o tom mi zatím není nic známo. Každopádně si přeji, nechť provozovatel rychle vyřeší onu příšernou latenci. Je třeba si také uvědomit, že tato nová socka běží v podstatě zatím v nějaké beta verzi, tak mějte trpělivost, třeba do léta, jak zmiňovala Jana Hamplová, pojede všechno už naplno a zdatně. Já za sebe rozhodně vítám, že se tu vytvořil online prostor, který bude opravdu snad svobodným místem bez názorové a myšlenkové cenzury, ryze český prostor, který se bude rozvíjet ku spokojenosti uživatelů, pro které slova jako svoboda, či názorová svoboda nejsou jen prázdnými pojmy.

A na úplný závěr, jako náruživec citátů, si neodpustím jedno motto: Po proudu plují jen leklé ryby.



Anděl Azazel


AKTUALIZACE 10.03.

Notesoo výrazně zrychluje

Od dnešního rána je patrné, že nová sociální síť Notesoo vyřešila hlavní a stěžejní problém, který činil tuto socku téměř nepoužitelnou. Ano, Notesoo výrazně zrychlilo, doba načítání stránek je již velmi přijatelná. Může za to migrace na výkonnější server, čímž se přechod mezi stránkami už zdá býti plynulý a v přijatelných časech.

 

AKTUALIZACE 15.03.

Téměř 6 tisíc uživatelů

Na nové české sociální síti je během několika málo dnů registrováno již 5 915 uživatelských účtů. Oznámil to kolem půl třetí odpoledne Notesoo Admin ve skupině "Notesoo | Návod na použití".
 


✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
      
Rusko legalizuje pirátství - AzaNoviny
Rusko chystá odpojení země od globálního internetu - AzaNoviny
Reddit se stal první velkou platformou, která celosvětově blokuje Rusko - AzaNoviny


Komentáře

  1. VYpad to, že notesoo je nováček mezi sociálními sítěmi, ale i on má svá pravidla. https://notesoo.cz/podminky-pouzivani-stranek-a-pravidla-chovani-navsteniku/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @Borek06

      Jsem rád, že jsi zůstal věrným čtenářem Xglos :) Ono s tím, jak se postupně proměňoval obsah, tak samozřejmě se mění i struktura čtenářů. Část vás původních odpadla, přibyli naopak jiní a noví. Což je fajn.

      Všechno má svá pravidla, bez pravidel a řádu je jen anarchie. Na Notesoo jsou ovšem pravidla jednoduchá a jak píšu i v článku, tak sympatická. Tedy vyjadřuj se slušně, neporušuj zákony a autorská práva, jinak si piš a sdílej co chceš, my tvé názory cenzorovat nebudeme - takto bych to stručné shrnul.

      A nováček si vede zatím zdatně, jak jsem před chvílí aktualizoval článek, tak má Notesoo našlápnuto k 6 tisícům uživatelů. A to je myslím velmi pěkný počet za nějaký týden skutečného provozu :)

      A-A

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Bard se přejmenoval na Gemini

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Blog.cz končí! (XG verze)

Co měsíc dal - Leden 2024

Diskuzní fóra vs sociální sítě