Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Mastodon - Sociální síť opět ve vašich rukou

 

Mastodom - Profil Anděl Azazel

 

 

 Už jste si jistě zvykli, a možná to i oceňujete, že zde čas od času píši o různých alternativách. Ať už se to týká vyhledávaní, prohlížečů, anebo nejrůznějších méně známých sociálních sítí etc. Dneska se podíváme na socku zovoucí se Mastodon. Je to open source, takže úplně každý si může založit svojí vlastní instalaci, anebo se přidat na jednotlivý vybraný již založený server. Přístup má člověk ke všem dalším komunitám a serverům, pokud to tedy nějak neomezují.

 

Mastodon prostě není jen jedna webová stránka jako Twitter či Facebook, je to síť tisíců komunit provozovaných různými organizacemi a jednotlivci tvořící jednolitou sociální síť.

 

Mastodon - Profil Anděl Azazel
Mastodon - Profil Anděla Azazela



Až 500 znaků a mnohem více

Máte k dispozici až 500 znaků, což je super oproti třeba Twitteru, kde jich máte jen 280. Ano, musím se přiznat, že Twitter je pro mne, jako pro grafomana, značně omezující. Dále můžete změnit náhledy vašich obrázků, můžete používat vlastní emotikony, skrývat věci za varováními o obsahu a zvolit, kdo muže vidět daný příspěvek. Pokud něco v příspěvku zkazíte, můžete svůj post smazat a přepsat pro rychlé opravy.

Registrace

Prvotní co musíte udělat pro registraci je výběr komunity. Můžete tak učinit na původním serveru Mastodon či kdekoliv jinde. Nemusíte mít obavy, že byste byli registrováni už navěky na původním místě, pokud se rozhodnete změnit komunitu, pak lehce přejdete bez toho, že byste ztratili data, kontakty a sledovatele.

Já jsem se registroval na prapůvodním serveru Mastodon, který se nazývá mastodon.social. Registrace proběhla bez jakýchkoliv komplikací. Zvolíte se uživatelské jméno (později můžete zvolit zobrazovací jméno), zadáte e-mail a dvakrát heslo - takže klasika. Okamžitě vám na e-mail přijde potvrzovací zpráva, na kterou kliknete, a jste na Mastodonu.

Mastodon - plně v češtině

Tady jsem byl trochu překvapen, mile, neb z mnohých jiných alternativních sítí mám jiné zkušenosti, že Mastodon je plně v českém jazyce. Ne, že by mi vadila jinde částečná angličtina, ale peci jen rodný jazyk kompletně ve všem je plus. Pravděpodobně vás to do něj hodí dle IP adresy, kdyby ne, je možnost si to navolit v Nastavení.

 

Mastodon - Časová osa
Mastodon - Časová osa


Mastodon bez reklam a algoritmů

Mastodon vám nechce nic prodávat, takže tam reklamy neočekávejte. Obsah můžete konzumovat ten, který máte rádi, který si sami navolíte. Vše je chronologické, bez již zmíněných reklam a algoritmů, takže jen vy rozhodujete o tom, koho a co chcete vidět a sledovat. A to je též super.

Oficiální apky


Krom webové verze a všech aplikací třetích stran je ofiko apka pro Mastodon jak pro iOS tak i Android. Můžete si stahovat z odkazů níže..

Aplikace pro iOS

Aplikace pro Android

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Jak víte, chválím rád a pozitivně píši o věcech stejně, pokud je ovšem proč a za co. Nikdy jsem neměl problém vyjádřovat negativní kritiku, páč u mě opravdu korektnost (což považuji za sprosté slovo) nehledejte. To co mi nebylo příliš libé na serveru Mastodon, kam jsem se registroval, jsou ty skutečnosti, že částeěně nebo úplně blokuje zobrazování postů ze serverů a komunit, které nesplňují jeho představy. Trochu mě zarazilo "Uvádíme pouze komunity, které se zavázaly k aktivní moderaci proti rasismu, sexismu a transfobii." Proti rasismu nic, to je v poho, se sexismem už mám trochu problém. Jakože, byť jsem dosti kozoroží suchar, ovšem občas i Já mám "své dny", bych nemohl udělat "sexistický vtípek"? A to trans, tak tam problém velký mám, páč mně je to sice celkem jedno, kdo si co si, ovšem jinak se mi chce, hlavně z nějaké extravagantní promenádní propagace takových blít. Tedy jen chce, páč jak víme, tak stejně jako Anathema nikdy ale opravdu nikdy nezvracím :D

Anděl Azazel



✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
 
          
Křišťálový špendlík – Mapy Google v Česku ocenily nejlepší podniky - AzaNoviny
„Vidět skrz zeď“? S novu izraelskou vojenskou technologií žádný problém - AzaNoviny
Komisař americké FCC vyzval Google a Apple k zákazu aplikace TikTok - AzaNoviny


Komentáře

  1. ::::: Krásné prožití prázdnin a dovolených :::::

    Všem čtenářům Xglos, ať už těm letitým, u nichž jsem rád, že i po změně trendu a témat na Xglosy nezanevřeli, tak i všem novým či náhodným čtenářům, bych rád popřál příjemné prožití dovolených a prázdnin. Možná trochu opožděně, při svátku chatozvěstů Anathemy a Azazela, pardon co to melu, věrozvěstů Cyrila a Metoděje, každopádně i když letos nebude obrázek s přáníčkem, tak je to přání úřímné. Nebude proto, že letošního roku Xglosy, stejně jako celý projekt AzaNoviny Xmagazín A-A, nepojedou v obvyklém prázdninovém módu. Blog pojede naplno, takže se dá očekávat klasické množství a přísun článků.

    Mimochodem, moji milí čtenářové, byste měli i ocenit ten fakt, že Vám přeji krásné léto, ač sám toto roční období naprosto a totálně nenávidím, nesnáším a v mžiku bych ho zrušil. Ano, vidíte, takové dobračisko jsem Já :) :D

    A-A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. === AZANOVINY už přály včera ===

      Na BLOGU AN, který se nově zove AzaŽurnál, už proběhlo přání k letním dnům a radovánkám včerejšího dne. Tam letní obrázek v článku s přáníčkem objevíte, stejně jako konstatování, že letos se prázdninový mód nikde v celém projektu nekoná. Ano "Kecáme a makáme", to je název posledního odstavce na Blogu AN. Článek " AZANOVINY přejí všem krásné prázdniny, my ale jedeme naplno" si můžete přečíst ZDE

      AzaŽurnál.eu
      BLOG AN

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Čtyři roky na Twitteru

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?