Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Jen nabídnout svobodný prostor nestačí - Notesoo

 

Notesoo - Beehive

 

 

V březnu letošního roku jsem byl u toho, když se spouštěla nová česká sociální síť Notesoo a napsal jsem k tomu prvotní, takovou seznamovací, recenzi. Slíbil jsem, že tomu dám čas a po prázdninách zhodnotím jak si tato socka vede, kam se posunula, zda-li se uchytila, jestli plní svůj účel a je životaschopná. Sliby se mají plnit nejen o Vánocích, tak se pojďme na Notesoo po půl roce vrátit.


Nabídnout pouze prostor nestačí

Ano, nabídnout prostor nestačí, absolutně nestačí. Za 6 měsíců se co do funkcionalit tato socka moc nezvedla. V podstatě z úživatelského hlediska zůstává velmi nefunkční a nebojím se napsat nepoužitelná.

Sdílení

Vnitřní sdílení neexistuje, což je základ všech sociálních sítí, neboť právě sdílení je jednou z nejpodstatnějších a nejdůležitějších funkcí vedoucích k interakcím. A na interakcích vše stojí či padá, ty tvoří onen "život" té které socky.

Nastavení a Skupiny

Možnosti uživatelského nastavení jsou nicotné, neřkuli téměř žádné. Kupříkladu neexistuje tak zásadní věc jako je blokace uživatele, či nějaká forma ztišení (uživatele či příspěvků) nebo filtrace. Takže na feedu má pak člověk třeba "milion" příspěvků od nějakého spamera, které ho vůbec nezajímají, a asi pak nemá chuť a náladu 5 minut rolovat, jestli se mezi tím spamem a (pro někoho s prominutím srancema) neobjeví nějaký příspěvek, který by ho mohl zajímat. Sice může zobrazit jen své přátele, ale to nic moc neřeší, páč nemusí mít každého v přátelích a hlavně s nicotnou aktivitou uživatelů by pak mohl mít hlavní lajnu jen s přáteli úplně prázdnou.

Správa skupin naprosto neexistuje, správce nemá jak ovlivňovat dění ve skupině, nemůže mazat příspěvky, nemá žádné nástroje ku korekci. Asi i proto Skupiny jakoby přestaly existovat, nic se v nich neděje, jsou naprosto nefunkčí a dočista mrtvé.

Aktivní uživatelé

Na sociální síti Notesoo je registrováno k dnešnímu dni 8 730 uživatelských účtů. Což je sice hezké čísto, ovšem jde pouze o zaregistrované uživatele, aktivní z nich není už dnes téměř nikdo. Směle se dá říci, že většinu aktivit obstarávají asi tak tři spameři, kteří hrnou své posty čert ví pro koho, když na Notesu většinou nikdo ani není, zřejmě sami pro sebe.

Notesoo zaznamenalo několik přílivových vln. Jednalo se hlavně o počátek a rozjezd této socky. Ale i v průběhu půlročního působení Notesa šlo zaznamenat pár větších přívalů, koneckonců i Já sám jsem tuto socku několikrát propagoval a přivedl přímo či nepřímo několik duší. Poslední vlnou byla tzv. "vlna Zwyrtek", kdy paní magistra Hamplová patrně na Facebooku vyzvala a nasměrovala své ovečky na tuto sociální síť. Ovečky sice dorazily v hojném počtu, zaregistrovaly se, napsaly nějaké uvítací pozdravy, nu a když zjistily jak tato socka (ne)funguje, tak už se neukázaly.

Financování

Provoz sociální sítě Notesoo plně financuje ze svého její zakladatel Michal Auředník. V červnu přišel majitel s akcí Podpořte nás a možností se finančně podílet na projektu svobodné sociální sítě. Dle zveřejnění dorazily dva finanční dary v celkové částce 1 500,- Kč. Nu, za to se asi moc nepořídí, a jelikož nic dalšího nebylo zveřejněno, dá se předpokládat, i z důvodu toho, že na Notesu je opravdu velemrtvo, že to byly až do dněšních dnů jediné dva peněžní dary.

 

Notesoo - Podpořte nás - Finanční dary



Michal Auředník kandidát do Senátu

Majitel sociální sítě Notesoo Michal Auředník je v letošních podzimních volbách jedním z kandidátů do Senátu v obvodě Beroun. Kandiduje jako nestraník za NEZÁVISLÍ. Bude mít tři soupeře: Jiří Oberfalzer (ODS za SPOLU), Martin Karim (Piráti) a Janis Sidovský (nestraník za SEN 21 a LES).


Notesoo - licence již naprogramované sítě pod WordPressem

Co se týče softwaru, pak se u Notesa nejedná o nějakou nově naprogramovanou sociální síť, využívá již vytvořené socky Beehive běžící na WordPressu od tvůrců thunder-team. Tedy Notesoo má zakoupenou licenci od tvůrců zmiňované sociální sítě. Jak znám WordPress, páč na něm běží hlavní web projektu Xmagazín A-A AzaNoviny, tak se to patrně neobejde bez nějakých dalších pluginů, což může být asi též nákladová položka, protože je nejspíše autor bude zpoplatňovat.

Netuším jak vypadá Beehive v základním stavu (má to 5 hvězdiček), zcela jistě si to může majitel licence dle svého nějak upravovat. Každopádně buď je tento software už v základu paskvil (nebo pouze v základní verzi - lépe řečeno), anebo ajťáci Notesa nejsou schopni to nějak kloudně doprogramovat a majitel nakoupit vhodné pluginy, protože v tomto stavu, jak to presentuje zatím Notesoo, tak to rozhodně není použitelná a plnohodnotná socka.

 

Beehive - sociální síť


A jaký bude závěr dnešní glosy?

Přeji panu Auředníkovi, nechť se mu v senátních volbách daří mnohem, mnohem ale opravdu mnohem lépe než s jeho sociální sítí Notesoo. Protože pokud by se mu dařilo podobně, byl by to velký, ale opravdu velký propadák.



Anděl Azazel
Zdroje a obrázky: notesso; themeforest
 

AKTUALIZACE 12.09.

Vyjádření ku článku majitele sociální sítě Notesoo Michala Auředníka:

"Dobrý den. S ojbektivně podanou kritikou nezbývá než souhlasit. Bohužel, za více než 6 měsíců jsem oslovil cca. 20!!! ITáků a nikdo neumí buddypress nebo mají všichni práce nad hlavu. Taková je realita a já, jako ne-ITák s tím pak těžko něco udělám. Psal jsem i zde, zda by někdo nepomohl.. Samotného mě to hodně štve a mrzí, protože doteď mi to stálo spoustu času a prostředků (každý měsíc stojí) a nikam se to neposouvá né mojí vinou. Budu muset přehodnotit, zda má do projektu nadále cenu investovat čas a úsilí. Kritika mi vůbec nevadí, naopak jí vítám, pokud má hlavu a patu a zklamání chápu. Budu hledat i nadále. Nevěřím, že nikdo neumí BudyPress.. na druhou stranu, opravdu nehodlam někomu platit 3000,-/h."

Zdroj: notesoo comment ZDE
 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
 

Twitter spustil Kruhy – Twitter Circle umožní tweetovat vybranému publiku - AzaNoviny
Světlana Witowská končí po 25 letech v České televizi - AzaNoviny
Tinder – Mladí ztrácí zájem, přijdou inovace a sázka na metaverse - AzaNoviny

Husarská roláda - Recepty a vaření
Husarská roláda

AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin
 

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Čtyři roky na Twitteru

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Letní nadhledová glosa: V SEO skóre daly Xglosy chatům na frak.