Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Co měsíc dal - Únor 2024

 Co měsíc dal - Únor 2024


 

 

Máme tu druhý měsíc a druhé pokračování nové letošní pravidelné rubriky "Co měsíc dal". Tak bez dlouhého otálení se na to vrhněme. Jaký byl únor 2024?


DiPSy - Přihlášky na ŠŠ

Únor nám začal neslavně až blamážně. Tedy nám, předně státu a jeho již slavné přeslavné digitalizaci. Prvního února měl být spuštěn systém pro přihlášky na střední školy DiPSy (Digitální přihlašovací systém). Měl ale dopadlo to jako vždycky. Na webových stránkách DiPSy, kterýžto systém připravilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), se objevilo v první únorový den toto oznámení „Omlouváme se, spuštění systému bylo odloženo z důvodu opravy funkční chyby a potřeby opakovaného prověření bezpečnosti kvůli většímu zásahu do systému. Systém bude spuštěn po provedení testů.“

Ke spuštění systému nakonec došlo téměř za dva dny, neboť se tak odehrálo v pátečních těžce nočních hodinách 2. února, tudíž krom nočních sov byl pro "normální" lidi k dispozici až v třetí únorový den. K tomu ještě na DiPSy útočili hackeři, naštěstí neúspěšně. I pak měl systém nějaké dílčí nedostatky a chyby, nu ale nakonec se snad ku spokojenosti všech vše stihlo. Ale tak na "kvalitu" digitálních systémů a aplikací v podání státu jsme si už za ty roky zvykli, tudíž vlastně se nedělo nic neobvyklého, co bychom neznali už z minulosti, že.. ovšemže.

Facebook poprvé v historii vyplácel dividendy

Nu Facebook, spíše zastřešující společnost Meta, abych byl přesný. Firma Marka Zuckerberga ve čtvrtém čtvrtletí ztrojnásobila čistý zisk na více než 14 miliard dolarů (zhruba 320 miliard Kč) ze 4,7 miliardy dolarů před rokem. Meta pak uvedla, že svým akcionářům vyplatí čtvrtletní dividendu ve výši 50 centů na akcii.

A když už jsme u toho Facebooku, tak ten slavil v únoru 20 let od svého vzniku. Na jeho historii rok po roce se můžete podívat v přehledu AzaNovin ZDE.

Bitcoin

Jestli něco hýbalo světem v únoru, krom konstantně umělé inteligence (AI), tak to byla největší a nejznámější kryptoměna Bitcoin. Po první třetině měsíce Bitcoin prolomil psychologickou hranici 50.000 dolarů, což bylo poprvé od roku 2021. Ke konci měsíce se přehoupl již přes 57 tisíc USD, ani to ovšem nebyla konečná, když následně překonal i hranici 60.000 dolarů. A dle odborníků se ani tady nezastaví a je jen otázkou času, kdy dosáhne a překoná své prozatimní maximum. Někteří experti se dokonce domnívají, že by do v letošním roce mohl Bitcoin atakovat i hranici 100.000 USD. Tak uvidíme.

Bard se přejmenoval na Gemini

Umělá inteligence od Googlu dostala nové jméno. Rozhovor s Gemini jsem vám v půlce měsíce prezentoval přímo tady na Xglosách.

Apple Car odpískán - Roadster oživen

Na úplném konci února společnost Apple oznámila, že ukončuje vývoj svého vlastního elektromobilu Apple Car. S tímto projektem započala v roce 2014, takže po deseti letech a věčných problémech ho nakonec naprosto odpískala.

Den na to se přiřítil Elon Musk, aby světu na své síti X oznámil, že oživuje projekt sporťáku Roadster. První generace tohoto vozu se začala seriově vyrábět v roce 2008 a ukončena bylo léta páně 2012. Druhou generaci Musk představil v roce 2017, dodávky byly původně plánovány na rok 2020, posléze bylo ale uvedení na trh neustále posouváno a odkládáno. Nyní se Elon chopil příležitosti, když mu odpadla konkurence v podobě Apple Car, Roadster druhé generace hodlá představit koncem letošního roku a ten příští ho již prodávat.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Únorový souhrn událostí jak jsem je viděl a zaznamenal Já máme za sebou. Vypíchnul jsem ty dle mého názoru důležité a zaznamenání hodné. Jistě se toho tento měsíc událo spousty a možná některým připadají důležitejší události jiné. Každopádně celý tento blog nese podtitul "A tak to vidím Já!" Nu..


Anděl Azazel
 

 

 ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

Musk oživil projekt Roadster, reagoval na ukončení vývoje Apple Car - AzaNoviny
Bontonfilm byl v loňském roce jedničkou v distribuci CZ filmů - AzaNoviny
Bitcoin nadále roste, už překročil hranici 60.000 USD - AzaNoviny


Kuře a la bažant - Recepty a vaření
Kuře a la bažant



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

  1. Ještě takové aktuální zjištění, které teda nespadá do února, platí ode dneška, tedy od 1. března, a týká se sociální sítě GAB. Tam zavedli, že postování obrázků či videí půjde nově jen z předplaceným tarifem. Nu, ono tam stejně ta česká komunita je téměř mrtvá, poflakuje se tam pár jedinců, ano řádově jde o jednotky (o tom jsem tu už v minulosti psal glosu a možná glosy - a nic se na tom nemění). Jako platit za sdílení obrázku je trochu úlet. No ale jejich věc, když Torba myslí, jeho síť, jeho pravidla.
    A-A

    P.S.: Ještě perlička, kterou jsem tu asi taky zmiňoval. V minulosti jsem si musel vypnout newslettery, páč pod svůj podpis psal Torba vždy "Ježíš je král", a to asi každý chápe, že mi dělalo hodně špatně na oči :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Čtyři roky na Twitteru

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?