Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Diskuzní fóra vs sociální sítě

Diskuzní fóra vs sociální sítě Patřím do generace, která pamatuje internet ještě v době, kdy nebyl žádný Facebook a obecně sociální sítě. Kde se tedy lidé v časech předsociálních sdružovali, scházeli, virtuálně socializovali? Myslím, že by to šlo shrnout do výrazu "komunitní servery". Mnozí z nás boomerů jistě pamatují třeba takové, dnes už neexistujíci, Splužáky. Dále tu byly tzv. chatovací portály jako Lidé, XChat či Líbím se ti, kde krom chatovacích místností byly i další návazné služby, jako diskuze, fotografie, profily a mnohé další. Nu a pak tu byla řada obecných či tématicky zaměřených diskuzních fór, která fungovala buď úplně samostatně a nebo byla přidružena k nějakým oborovým stránkám. Ti kdož si nechtěli, či na to neměli kapacity, naprogramovat své diskuzní fórum, pak hojně využívali nějaký z dostupných a již vytvořených a kvalitně funkčních open source aplikací. Mezi nejoblíbenější patřil systém phpBB. Mimochodem na tomto systému je postavené i diskuzní fórum projektu AzaNoviny Xmagazín A-A s názvem X-Fórum.


Ještě než se dostanu k samotným diskuzním fórům a srovnáním s "diskuzemi" na sociálních sítích, tak porovnám obecně internet z pravěku se současným stavem. Ten pravěk mi vychází v mnoha ohledech lépe. Proč? Nebylo na něm bambilion zbytečného sajrajtu, a teď to možná bude znít hustě a krutě, ale nebylo na něm bambilion úplně zbytečných a ničím nezajímavých lidí. Je to prostě tak, v dřívějších dobách působili na internetu převážně ti inteligentnější, zdatnější, schopnější etc. a ti, kdož se o svět tří wéček a počítače obecně opravdu zajímali. Dnes je na netu každý debil a idiot. A dle toho to také vypadá. A jelikož blbců je vždycky většina, tak se jim internet a různé platformy a aplikace přizpůsobují, jednoduše proto, aby je mohl používat i ten inteligenčně a intelektuálně a technicky nejslabší článek lidské populace.

Diskuzní fóra vs sociální sítě

Výborná obecná diskuzní fóra bývala na starém Lidéčku, které už ale dávno neexistuje. Ono už tedy neexistuje ani to nové. Po konci lide.cz byla dosti podobná fóra na portálu Diskutníci, ti už také neexistují. Když už tu zmiňuji to Lidéčko, tak po čase zmíním i Anathemu, kterého moji původní čtenářové či ti, kteří se pohybovali na retro chatech, znáte, tak ten byl právě nějaký čas administrátorem diskuzních fór na Lidé. Působil také svého času též jako administrátor na X-Fóru.

Diskuzní fóra oproti dnešním sociálním sítím měla řadu výhod, alespoň z mého pohledu. Ono se na nich totiž opravdu diskutovalo. Bylo vypuštěno nějaké téma a lidé se k němu vyjadřovali. A to téma se mohlo rozvíjet různými směry a neomezeně v čase. Po zveřejnění tématu probíhala nějakou dobu diskuze, která třeba ustala na chvíli, aby třeba za měsíc k tomu tématu někdo cosi napsal a tím ho opět vytáhl na světlo světa. A diskutovalo se dál. Takže taková diskuze mohla probíhat klidně řadu let. Jak je tomu dnes na sociálních sítích? Někdo napostuje příspěvek a další ho komentují, životnost je pár dnů.

Sociální sítě jsou hlavně o emocích, a to se týká i komentářů pod příspěvky. Tady učiním malou vsuvku a připomenu moji oblíbenou nepřímou úměru "Čím více emocí, tím méně rozumu". Jelikož životnost diskuzí pod jednotlivými posty na sociálních sítích je tak den, maximálně pár dnů, pak je logické, že se nejde nijak do hloubky, téma se nijak dále nerozvíjí, nekošatí, nenahlíží se na něj z mnoha různých úhlů a v rozličných souvislostech. Jednoduše druhý den už se probírá zase něco jiného. K tomu si připomeňme ty emoce, kdy všichni známe ty tuny nenávisti, zášti, urážek, nadávek a podobných projevů, to na diskuzních fórech neexistovalo, anebo jen v umírněné formě a hlavně v celkem nicotné míře. Znovu opakuji, na diskuzních fórech se většina lidí snažila diskutovat, ne jen urážet, nadávat a dehonestovat autora příspěvku.

Ne že by v dnešní době tématická a oborová fóra neexistovala, samozřejmě že ano, ale je to právě jen výsek nadšenců, kteří se o danou problematiku zajímají. Jde o výraznou minoritu, obecně k interakcím potřebujete lidi, a lidi jsou už hlavně na sockách. Navíc dnes chce být každý za hvězdu, hrát si na influencera, sbírat lajky, sdílení a také vydělávat. Nic z toho na diskuzních fórech nehrozí, ač je tam mnohdy kvalita, chybí ona kvantita, tudíž na fórech žádnou díru do světa nikdy neuděláte, nu.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Jednak vám prozradím, že jsem dnešní téma původně zamýšlel jako krátký příspěvek na X-Fejetony. Ovšem při psaní jsem zjistil, že se potřebuji rozepsat více do široka, tudíž je to jako hlavní článek Xglos. Což je možná dobře, jelikož kdybych to hned zamýšlel jako glosu, tak z toho mohl být "román", a dneska delší texty už nikdo moc není schopen číst. Druhak je holou skutečností, a toto téma je jen jedním ze segmentů, že chování lidí na internetu a důvody používání a způsoby působení na sociálních sítí se značně proměnilo. Lidé si už dnes ani nechtějí moc povídat a opravdově diskutovat, spíše chtějí sdílet zážitky a hledat zábavu. Text a povídání bylo nahrazeno obrázky a videi. Ale o tom zase třeba někdy příště.


Anděl Azazel

Úvodní obrázek: Remix Pixabay a SuperFórum


  ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

Meta poprvé ve své historii vyplatí akcionářům dividendu - AzaNoviny
Hudebníci v Německu a Francii se obávají nástupu AI - AzaNoviny
Banky v Česku – Počet kyberútoků na klienty se meziročně ztrojnásobil - AzaNoviny


Bůček na černém pivu - Recepty a vaření
Bůček na černém pivu



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Čtyři roky na Twitteru

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?