Technická glosa aneb redukční dieta

 Xglosy - A tak to vidím Já - Glosář Anděla Azazela


 

 

Už to ve mě zrálo dlouho a právě na začátku prázdnin dozrálo k realizaci - Xglosy potřebují redukční dietu a zbavení se přebytečných věcí. Jedná se předně o X-Fejetony, které přestaly plnit účel. V podstatě to má souvislost i s přerodem Xglos, jejich zaměření a témat. Dále na blogu došlo k lehké úpravě a aktualizaci Kodexu Xglos, aby tak nějak opět vyhovoval současnému stavu blogu.

 

Staré a Nové Xglosy

Stejně tak jako u AzaNovin, kdy jsem k minulému výročí v Úvodním slově zakladatele rozdělil AzaNoviny na "Staré a Nové", pak defacto to stejné platí o Xglosách. Akorát ten přerod byl pozvolnější a tak nějak v čase oproti AzaNovinám opožděnější.

X-Fejetony

X-Fejetony mají svůj samostatný publikační blog. Tady na Xglosách měly rubriku v menu, kde se objevoval vždy nejnovější xfejeton. V minosti to plnilo svou roli velmi dobře, chtěl jsem některé věci uchopit jiným stylem než tak, jak jsem o nich referoval a glosoval tady. Bylo to v dobách, kdy jsem ještě psal hojně o retro chatech, v dobách kdy ty chaty tvořili hlavní a někdy i jedinou obsahovou náplň blogu. Ty časy už jsou ale dávno pryč. V současnosti už to ale pozbylo naprosto smyslu, tudíž X-Fejetony z menu zmizí, ta stránka bude existovat dál, ale nebude už v nabídce, zobrazit půjde jen z odkazu. Stejně tak nebudu mazat a rušit samotný blog X-Fejetony, bude nadále dostupný, jen ho dám k ledu.

Ono je vše patrné i z pohledu na počty xfejetonů v čase za jednotlivé roky. Na úvod, tedy v roce 2019, kdy šlo ale jen o 7 měsíců, neboť X-Fetony vznikly v květnu, bylo napsáno 30 článků. V roce 2020 to bylo pak 24 mých počinů. V roce 2021, stejně jako v roce 2022, už šlo jen o pouhých 5 mých výtrusů. V minulém roce pak vznikly jenom 2 články. Vidíte sami tu zřejmou sestupnost.

Hovory X

I tady jsem rozmýšlel, co s touto rubrikou. Poslední rozhovot se udál v říjnu roku 2020. Každopádně pro nostalgiky by byla věčná škoda to nějak rušit. A že ti nostalgici stále existují, o tom jsem tu již psal, když mi někdo i soukromě napíše "narazil jsem na tvůj blog a hezky si zavzpomínal na staré časy na chatech" apod. Pak jsou tu tehdejší čtenářové, kteří občas jistě mají také nostalgickou chvilku. Anebo jinou chvilku, uplně vidím mistra Anathemu, jak sem zabrousí a kochá se starými články, když je zrovna v rozpoložení "že bychom všichni měli umřít" :D No už tam toho smajla nechám, ale chtěl jsem ho nejdříve smazat, no nejsem úplně bezcitné hovádko, vidíte :P Dalším bodem při mém rozhodování bylo to, že bych rád v budoucnu opět nějaký ten rozhovor spáchal. Takže můj konečný ortel byl - Hovory X zachovat.

AzaPoet

Pravda, říkánkování se v poslední době také moc nevěnuji, ale AzaPoet má podtitul Nekonečný příběh, takže ten ani z podstaty skončit nemůže. Snad najdu dostatek času a nálady něco v této říkačkové oblasti plodit. Dávám si to jako závazek.

Xkozloviny

O Xkozlovinách jsem tu už psal, přerodily se v podstatě do tvorby audioverzí článků, ať už na Xglosách nebo Arše X. A je to stále zavedený prostor, kde si můžu, když budu mít potřebu, prostě jen tak něco naplkat. Takže Xkozloviny zůstávají.

Kodex Xglos

Jak už jsem zmiňoval, Kodex jsem krapet poupravil, přeci jen byl vytvořen úplně na počátku v roce 2017, takže současnému stavu blogu už přestal odpovídat. I když většina základních věcí samozřejmě zůstala v platnosti.



A jaký bude závěr dnešní glosy?

Nejsem člověk, který by se zas až tak moc utápěl v minulosti, a musí to platit i o mém blogu. Rubrika X-Fejetony není v historii jedinou, která zmizela. Jednou z položek, která se nenávratně přestala objevovat, byla rubrika "Co se chystá", kde jsem oznamoval budoucí věci, kterým se chci věnovat. Bylo to ovšem za éry, kdy jsem psal o těch retro chatech, a tam mělo smysl, aby tehdejší čtenářové mohli býti v obraze, neboť některé kauzy měly svůj vývoj. Ve chvíli, kdy to smyslu pozbylo, jsem to zrušil a to i celou stránku. Další záležitostí, která již v menu není, je DEMI-Story, po nějakém čase, kdy bylo jasné, že Dominika už nebude v psaní příběhu pokračovat, jsem rubriku v menu zneviditelnil, tedy stránka a příslušné články stále existují, jen už to není součástí menu.

Menu se tímto posledním krokem tedy zúžilo, což je i dobře při zobrazování na PC, kdy se celé vejde na obrazovku. Byly také přehozeny položky v menu, kdy Hovory X byly posunuty za Xkozloviny a AzaPoet.



Poslední xfejeton (možná) aneb Umění včas odejít

Umění včas odejít byl úplně první xfejeton na X-Fejetonech, který jsem vypustil do světa 4. května roku 2019. Pojednával o Anathemovi na retro chatu Chatujme, kde jsem si kladl otázku, proč se za stávajících podmínek stále na Chatujme drží. Nu, stejnou otázku jsem si nyní položil sám sobě, proč neukončit něco, co už nemá významu pražádného. A tak X-Fejetony dnešním dnem končí, alespoň co do nové tvorby.

X-Fejetony jsem se rozhodl úplně nezrušit, neb světe div se, ony mají pořád nějakou návštěvnost, ač přesně za poslední rok byl napsán přesně jeden jediný xfejeton. Takže pro nostalgiky, kteří by si třeba za dlouhých zimních večerů chtěli připomenout jaké to tenkrát na těch retro chatech bylo, tak pro ty je myslím správné X-Fejetony zachovat. A jako historickou výpověď o tom "ano, takoví jsme byli".

Toto je tedy (možná) můj úplně poslední xfejeton. Celkově i s tímto jsem jich napsal 67, tudíž slušná porce pro archivaci historie, co říkáte. Děkuji všem, co xfejetony četli, ať už vždy nejnovější můj xfejetonový počin na Xglosách v rubrice X-Fejetony (kterou jsem logicky nyní vyhodil z menu), tak přímo tady na blogu X-Fejetony. Ano, je umění včas odejít, a stejně tak, jak nakonec odešel Anathema z Chatujme, tak i Já nyní opouštím tvorbu na X-Fejetonech. Dál mě ale budete vídat na Xglosách, na mnohých sociálních sítích, slýchat v Xkozlovinách a AzaPoetu, a na dalších místech přímo či nepřímo, kupříkladu na X-Fórum či AzaNovinách. Přeji všem vše dobré.. anebo možná typicky "Mějte se dle zásluh".

P.S.: A proč je v titulku (možná)? Protože si jako správný kozoroh nechávám vždy aspoň malinko otevřená zadní vrátka.


Anděl Azazel

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

EK: App Store porušuje nařízení EU o digitálních trzích - AzaNoviny
Spotify odstranila hudbu proválečných ruských zpěváků - AzaNoviny
EU obvinila Metu kvůli nabídce free služeb výměnou za data - AzaNoviny


Domácí šunka (bez šunkovaru) - Recepty a vaření
Domácí šunka (bez šunkovaru)



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Srpen 2024

Kam se přesunou diskutníci z Diskutníků?

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Neuvěřitelné se stalo ještě neuvěřitelnějším

OČI PRO PLÁČ NEBO ÚSMĚV NA LÍCI?

Klasická internetová diskuzní fóra. Stále žijí.

Oči pro pláč nebo úsměv na líci II.

Google .. Bing, DuckDuckGo a Seznam.

Zabrání už konečně XChat zneužívání jeho portálu k hanebnostem na adresu lidí z Xglos?!