Co měsíc dal - Červen 2024

Co měsíc dal - Červen 2024

 

 

 

 Po půl roce už lze říci, že Co měsíc dal jest zavedenou rubrikou. I dnes se podívám na některé vybrané události minulého měsíce a zhodnotím a poinformuji tak - Jak to vidím Já! Tudíž se pojďme bez otálení vrhnout na měsíc červen roku 2024.


Výpadek České pošty

Začátkem měsíce, přesně 3. června postihl Českou poštu výpadek jejich internetových služeb. Ne nebyli za tím nějací hackeři, jak tomu mnohdy u jiných institucí a firem bývá v poslední době, jednalo se o technickou závadu. Výpadek byl zdatný, páč trval skoro celý den. Výpadek postihl weby České pošty, služby Czech Pointu nebo Balíkovny, ale problémy se promítly i do nedostupnosti Portálu občana a dalších digitálních služeb státu. Nešlo také například na pobočkách koupit elektronickou dálniční známku, zaplatit doručovateli kartou či posílat datové zprávy.

Mimochodem o den později měly problémy ruské státní weby. Tamní výpadek měla mít na svědomí porucha komunikační sítě. Tak ani tady se hackeři nekonali.


NVIDIA poprvé překročila 3 biliony dolarů

Tedy její tržní hodnota, abych byl přesný. Stalo se tak 5. června. NVIDIA stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI) a v poslední době značně těží z prudkého růstu zájmu o tuto technologii. Později v měsíci červnu se NVIDIA dokonce na chvíli stala nejhodnotnější firmou na světě, když přeskočila jak Apple tak i Microsoft.


Dvě ankety

V minulém měsíci proběhly hned dvě ankety, tedy vyhlášení vítězů anket - Bloger roku iDnes a Podcast roku. Řekněme si , že zas tak nic nového a překvapivého nepřinesly. Blogerkou roku se stala opětovně Markéta Šichtařová, blogerem pak Jaromír Šiša. Nu a anketu Podcast roku znovu a zas opanovaly Opravdové zločiny. O obou anketá jsem tu na Xglosách psal, o Blogerovi roku ZDE, o Podcastu roku zase TADY.

Kazety

Vy starší a pokročilí si jistě vzpomenete na nejen hudební nosič, kterým byly magnetofonové kazety. A taky budete vědět, k čemu u nich byla dobrá obyčejná tužka, no jasně, když se prostě někdy vymotala páska, tak to byl dobrý způsob, jak ji zase rychle vrátit tam, kde má být. Možná někoho překvapí, že kazety stále i v dnešní digitální době existují, mají svůj okruh fanoušků a někteří interpreti a umělci stále vydávají svá díla i na kazetách. Řeklo by se, že toto anologové medium žádají už jen boomerští nostalgici, ale není to tak, nově projevují zájem i mladí. Pokud byste se chtěli o této zajímavosti dozvědět více, tak se mrkněte SEM.

DROZD

Známý cestovatelský systém DROZD, který poskytuje upozornění při pobytu v zahraničí přibyl do Portálu občana. Je to šikovná aplikace a právě před letní sezónou se může dost hodit. Takže toto hodnotím zcela jasně pozitivně. A vzhledem k tomu, že už v dubnu byla spuštěna mobilní aplikace Portál občana, tak je to super. Kdyby tak vše v digitalizaci fungovalo jako toto, víme že fakt nefunguje, že.. ovšemže.

Zablokování ČT a Seznam zpráv

Na konci června se Rusko rozhodlo recipročně zablokovat některé weby v EU, v Česku to jsou Česká televize a Seznam zprávy. No, jak víte, Já sem nerad tahám politiku, každopádně kdybych se náhodou ocitl v Rusku, tak by mi to ani nevadilo. Vlastně by mi to nevadilo vůbec, protože ČT i Seznam zprávy normálně i tady bojkotuji, stejně jako třeba Forum 24. Takže pro mě by to nebyla pražádná změna :D


A jaký bude závěr dnešní glosy?

Bude taky o čipech. Ano čipy hýbou světem a samozřejmě stejně tak Českou republikou. Na konci druhé dekády přišla skvělá zpráva, že americký výrobce polovodičů ONSEMI hodlá investovat do rozšíření výroby v Rožnově. Má to být nějakých v přepočtu 46,3 miliardy kaček. Koncem měsíce pak poslanci schválili návrh nového zákona, který má v reakci na evropský akt o čipech podpořit výrobu čipů v EU. Nu a aby toho nebylo málo, tak hned na začátku tohoto měsíce Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo Národní polovodičovou strategii a dalo jí do meziresortního připomínkového řízení.

Takže čipy tady, čipy tam, čipy kam se podívám. Mimochodem tady se ukazuje i správnost mého rozhodnutí publikovat Co měsíc dal ne na konci daného měsíce, nýbrž na začátku dalšího měsíce, právě proto, že některá témata se vyvíjí a mají přesah, nebo jako zde v tomto případě mohu o nich psát uceleně v jednom bloku.


Na úplný závěr bych rád popřál všem čtenářům, ať si užijí léto, prázdniny a dovolené :-)
 

Xglosy a Anděl Azazel - Přání k příjemnému prožití léta, prázdnin a dovolených



Anděl Azazel
 


✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

MPO vytvořilo Národní polovodičovou strategii, dalo ji do připomínkového řízení - AzaNoviny
Operátoři díky 5G sítím zvýšili v létě objemy dat na dvojnásobek - AzaNoviny
VZ: AI lze zneužít k rychlému šíření propagandy


Pikantní tvarůžková pomazánka - Recepty a vaření
Pikantní tvarůžková pomazánka



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Srpen 2024

Kam se přesunou diskutníci z Diskutníků?

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Neuvěřitelné se stalo ještě neuvěřitelnějším

OČI PRO PLÁČ NEBO ÚSMĚV NA LÍCI?

Klasická internetová diskuzní fóra. Stále žijí.

Oči pro pláč nebo úsměv na líci II.

Google .. Bing, DuckDuckGo a Seznam.

Zabrání už konečně XChat zneužívání jeho portálu k hanebnostem na adresu lidí z Xglos?!