Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Dislajky a mínusy pro zlost. Zavrhlo je už i YouTube

 

Dislajk Palec dolů Mínus

 

Na platformě pro přehrávání video obsahu YouTube se rozhodli, že přestanou zobrazovat počty dislajků, tedy počty vedle známého palce dolů "To se mi nelíbí". Od začátku roku to zkoumali, a teď dle svých závěrů a rozhodnutí to budou postupně zavádět. Dislajknout budete moci video stále, to se nemění, jen neuvídíte veřejně číslo vedle "palce dolů". Více se můžete dočíst v článku AzaNovin s názvem YouTube přestane počty „Nelíbí se mi“ veřejně zobrazovat.


Tvrdím to již od nepaměti, že negativní hodnocení, ať už kdekoliv, by nemělo existovat. Ne proto, že by lidé neměli mít možnost vyjádřit tímto způsobem svůj názor, postoj, oblibu či cokoliv dalšího. Kdo mně zná, tak ví, že jsem člověk toužící a požadující co největší možnou a co nejširší míru svobody, obecně v čemkoliv. Absolutní svoboda neexistuje a nemůže existovat, což je správně, protože přeci o kupříkladu propagaci nacismu či podobných odporností, anebo o pedofilii a podobné ohavnosti nikdo nestojí. Stejně tak o terorismus etc. Na tom se společnost shodla, a je to v naprostém pořádku. Nikdo to nemůže přeci považovat za nějaká omezování.

Neodpustím si poznámku, že současné období ovšem svobodě slova a dalším projevům svobodných vůlí, svobodného myšlení, názorové a ideové svobodě moc nepřeje. To jsem musel konstatovat, ale není to tétamem této mé glosy, tak to opouštím. Vraťme se k meritu věci.


Dobrý úmysl ale mnohdy kontraproduktivní

Ano, vždycky jsem chápal, že některé platformy, weby, stránky chtějí poskytnout svým uživatelům možnost se vyjádřit k publikovanému obsahu. Třeba právě tou nejjednodušší formou plus - mínus, palec nahoru - dolů apod. Nejen že je to zpětná vazba autorovi, nýbrž to může sloužit i jako pomůcka pro ostatní uživatele.

K tomu druhému dvě poznámky: Mnozí z nás čtou recenze u různých výrobků a služeb, že.. ovšemže. Probíhá to většinou formou hvězdičkování v nějakém rozmezí jedna až pět, případně doplněné textem. A ten text je hlavně důležitý, tedy proč a z jakého důvodu člověk udělil tolik a tolik hvězdiček. A na základě zkušeností a hodnocení ostaních může sám člověk učinit si nějaký obrázek.

A tím se dostávám k druhé poznámce, samotné ohvězdičkování je k ničemu, když člověk netuší jaké důvody dotyčné k tomu vedly. Tedy ani dislajkování nevede k nějaké nápovědě, jak k tomu kterému obsahu přistupovat. Mě osobně nikdy mínusy a dislajky samotné nezajímaly. Právě proto, že jsem si vždy uvědomoval, že se na nich mohou podílet nenávistníci, uraženci, duševně nevyzrálé osoby etc, kteří si mínusováním jen léčí své komplexy, kteří chtějí dotyčnému jen škodit, kteří touto formou mohou i šikanovat. Anebo si s někým (něčím) mohou jen "vyřizovat účty".



Pár příkladů


YouTube není jediná platforma, která se rozhodla s mínusováním skoncovat. Tedy v jejím případě alespoň s nezobrazováním počtu "To se mi nelíbí". Mimochodem na mnohých platformách k tomuto negarivnímu hodnocení ani nikdy nepřistoupili.

 

Novinky

Asi všichni známe diskuze na nejnavštěvovanějším zpravodajském serveru českého internetu Novinky.cz. A pamatujeme si dobu, kdy v těchto diskuzích existovaly plusy a mínusy. A někteří uživatelé si to užívali jako nějaký sport, tedy hlavně to mínusování. Takoví magoři a fanatici se vždy vyskytují všude. Novinky hodnocení komentářů pozměnily, což je v konečném důsledku dobře. Možnost mínusování se zde opravdu nakonec vyjevilo jako naprosto kontraproduktivní.

 

Chatujme

Když jsme na Xglosách, které se snad jako jediné ještě vůbec zabývají českými retro-chaty, tak zmiňme i diskuze na tomto chatovacím portálu. I na Chatujme došlo ku změně, a Lukáš Ryšánek (LuRy), jako dnes jediný provozovatel tohoto portálu, dospěl k závěru, že bude lepší použít k hodnocení smajlíků, než původního plus - mínus. Přesně minulé hodnocení vedlo k tomu, že si někteří uživatelé mezi sebou tímto vyřizovali účty, zvláště když to třeba mělo vliv na celkovou karmu. Tudíž zde LuRy udělal, dle mého názoru, velmi správnou věc.



A jaký bude závěr dnešní glosy?

Mínusování a dislajky vždycky nakonec přitáhnou nejrůznější psychopaty, zoufalce, ublížence, nenávistníky a podobné odrůdy bytostí, a jejich chování pak zapříčiní, že původní dobrý úmysl začne se jevit kontraproduktivním. Já osobně jsem se nikdy dislajkování neúčastnil, nějak mi to nedávalo smysl. Pokud se mi něco líbí či si to vyhodnotím pozitivně, pak nemám problém udělit lajk, a tím to hasne. Pokud se mi naopak něco nelíbí, nu tak "beru rychlou čáru" a dál to nesleduji. Když jsme u toho YouTube, tak opět ti kdo mě znají vědí, že jsem rocker. A též vědí, že se mi třeba nějaký rap, hip-hop a podobné záležitosti vyloženě hnusí. Ovšem nikdy by mě nenapadlo pod videa zmiňovaných "žánrů" dávat nějaké "palce dolů". Proč? Prostě to nesleduji a nevyhledávám.



Anděl Azazel
Úvodní obrázek: pxhere


✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
  
WhatsApp můžete nyní používat až pro čtyři zařízení současně - AzaNoviny
eOčkování v aplikaci eRecept. A ePoukaz na zdravotnické prostředky - AzaNoviny
Twitter Crypto – Twitter spouští specializovaný krypto tým - AzaNoviny


AzaŽurnál.eu

Stagnace a pády. Statistika Podzim 2021 - AzaŽurnál
Gigaserver – hosting a domény od Seonet Multimedia - AzaŽurnál
TELE3 – Webhosting na míru s dobrou reputací - AzaŽurnál


Okurková omáčka - Recepty a vaření
Okurková omáčka


Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Bard se přejmenoval na Gemini

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Blog.cz končí! (XG verze)

Co měsíc dal - Leden 2024

Diskuzní fóra vs sociální sítě