Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Neverending story Muska a Twitteru je u konce. Happy end?

 


 

 

 

Převzetí sociální sítě Twitter Elonem Muskem připomínalo jihoamerickou telenovelu či nekonečný příběh. Koupím - nekoupím, falešné uživatelské účty, dopisy a žaloby, soud - nesoud, až 28. října roku 2022 Elon konečně koupil. Dost jsem to zkrátil na to podstatné, že.. ovšemže. A jako nový vlastník se Musk s vedením moc nemazlil. Vyházel co mohl.

Pták je osvobozen

"Pták je osvobozen" napsal po čistce ve vedení Elon, když vykopl jak výkonného ředitele Paraga Agrawala či finančního šéfa Twitteru Neda Segala. Vyrazil i kontroverzní vedoucí právního oddělení, důvěry a bezpečnosti Vijayu Gaddeovou.

Trump tleská, levice je v šoku

Donald Trump převzetí Twitteru Elonem Muskem přivítal a prohlásil, že Twitter se nyní nachází v „rozumných rukou“. Nesdělil však, zda se na platformu, která mu v minulosti zablokovala účet, vrátí. Každopádně v této souvislosti aspoň uvedl, že jeho vlastní sociální síť Truth Social „vypadá a funguje lépe“.

Šokovaná levice vykřikuje cosi o "otevření brány pekelné", že "slunce je temné" či něco o "převzetí Twitteru zlým sithským lordem“. I levičácký Brusel se předvedl, když Muskovi hned začal víceméně vyhrožovat. Kupříkladu eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton varoval, že Twitter se nesmí přeměnit v neregulovanou platformu. „V Evropě bude pták létat podle našich evropských pravidel“.

Muskovy poslední tweety

V zatím nejnovějších tweetech Elona se hovoří o chlebu či úžasnosti sacharidů, když Musk nejprve napsal "Čerstvě upečený chléb a pečivo jsou jedny z největších radostí života", aby následně vypustil "Konečně, na této platformě lze říci pravdu, že sacharidy jsou úžasné!"

Musk se také vyjádřil k moderování obsahu, když napsal "Aby bylo jasno, ještě jsme neprovedli žádné změny v zásadách moderování obsahu Twitteru", a odkázal na jeden svůj dřívější tweet "Twitter bude tvořit radu pro moderování obsahu s velmi různorodými názory. Před svoláním rady se neuskuteční žádná zásadní rozhodnutí o obsahu ani obnovení účtu."

Otevřený dopis investorům

Ještě než došlo k faktickému a oficiálnímu převzetí Twitteru Muskem, tak Elon napsal Otevřený dopis investorům. Vyberu z něj dvě pasáže:

"Twitter jsem si pořídil proto, že pro budoucnost civilizace je důležité mít společné digitální náměstí, kde lze zdravě diskutovat nad širokou škálou názorů, aniž by se člověk uchyloval k násilí. V současné době existuje velké nebezpečí, že se sociální média rozštěpí na krajně pravicové a krajně levicové skupiny, které budou vytvářet další nenávist a rozdělovat naši společnost."

"... Twitter se samozřejmě nemůže stát pekelnou krajinou volného pohybu, kde lze říci cokoli bez jakýchkoli následků! Kromě dodržování zákonů musí být naše platforma vřelá a přívětivá pro všechny. Můžete si vybrat požadovaný zážitek podle svých preferencí, stejně jako si můžete vybrat například sledování filmů nebo hraní videoher od nejrůznějšího věku až po dospělé."

A jaký bude závěr dnešní glosy?

O tom, zda-li se celý příběh kolem sociální sítě Twitter bude Happy endem, platforma se stane neskonale svobodnějším místem pro vyjadřování názorů, bude mít silný monetizační potenciál či se dokonce stane, jak by si Elon přál "nejuznávanější reklamní platformou na světě", tak o tom se přesvědčíme v čase. O tom, že na Twitter budou vyvíjeny vnější cenzorské tlaky, o tom nemusíme pochybovat, koneckonců i v tomto článku už jsem o výhrůžkách z EU psal. Jak se podaří Muskovi realizovat své záměry a jakou barvu bude mít budoucnost této sociální sítě, tak to je značně nejisté. I sám Musk cítí tuto nejistotu, když v jedné z pasáží již zmiňovaného Otevřeného dopisu investorům, kde vysvětluje důvody koupě Twitteru, píše "Udělal jsem to proto, abych se pokusil pomoci lidstvu, které mám rád. A dělám to s pokorou, protože si uvědomuji, že neúspěch při sledování tohoto cíle je i přes naši snahu velmi reálný."


 

Anděl Azazel
Zdroje a obrázky: Twitter Elona Muska; agentury

 

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
 
    Čtěte na AzaNoviny.eu       
 
Elon Musk převzal Twitter a vyhodil jeho vedoucí pracovníky - AzaNoviny
Musk se obrátil na inzerenty, aby jim sdělil své záměry s Twitterem - AzaNoviny
eDokladovka – Všechny důležité doklady v mobilu - AzaNoviny

Hamburská pečeně - Recepty a vaření
Hamburská pečeně


AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

 

Komentáře

  1. Rozdělování společnosti už tady dávno funguje. Jak by tomu chtěl zabránit? Už teď jsou na Twitteru bubliny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @Jiří Kýr

      Twitter má obrovský a největší vliv ze všech sociálních sítí.. i v běžném tisku jsou mnohdy zmiňovány a uváděny odkazy na to, co někdo právě na Twitteru plácnul (FCB je sice největší ale takovou pozici nezastává). Musk si sílu Twitteru dobře uvědomuje (a má tu síť v oblibě a vždycky měl), tak jen chce, aby tam dostávaly prostor všechny názorové proudy. A to, že ten konzervativní či pravicový byl dosti uzurpován, o tom se nemusíme bavit, to je skutečnost. Takže Musk nechtěl, aby se z Twitteru stala převážně liberální a progresivistická platforma.. a na druhé straně byly konzervativní aplikace jeko GETTR, Parler, Truth Social či GAB. Jednoduše asi chce, a sám to říká, že by rád na Twitteru měl náměstí pro střetávání se různých názorů, tedy aby tam byli všichni, ne aby levičáci měli jednu síť a pravičáci druhou či druhé.
      S těma bublinama máte samozřejmě pravdu, a myslím, že je to na Twitteru vůbec poslední dobou dost vyhrocené a lidé z těch bublin jsou navzájem na sebe dost hnusní a nenávistní. Holt i obecně je to rozdělení společnosti převeliké.

      A-A

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Bard se přejmenoval na Gemini

Diskuzní fóra vs sociální sítě

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Co měsíc dal - Leden 2024