Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Smajlíci aneb emotikony jsou tu s námi už 40 let

 

Smajlíci aneb emotikony

 

 

Možná to někoho překvapí, ale první smajlík byl opravdu odeslán už před 40 lety, a to přesně 19. září 1982. Od té doby uteklo již moře času a smajlíci (neboli emotikony) se výrazně proměnili. Smajlíci jsou v dnešní době již neodmyslitelnou součástí naší veškeré komunikace, a to nejen na internetu. Objevují se v různých e-mailech, chatech, SMS zprávách, ale například též v klasických papírových dopisech.


Pod pojmem smajlík si většina lidí představí žlutý kruh symbolizující lidskou tvář, ve kterém dvě tečky signalizují oči a oblouček pusu. Přesně tak totiž smajlík vypodobnil už v roce 1963 výtvarník Harvey Ball. Tenkráte šlo o součást kampaně pro pojišťovací společnosti. Jejím cílem bylo motivovat zaměstnance k lepší morálce a pracovní kázni.

Textoví smajlíci

V běžné komunikaci se však smajlíci začaly používat až mnohem později, a to právě ve zmiňovaném e-mailu 19. září 1982. Tehdy totiž Scott Fahlman navrhl pro radu informatiků na Carnegie Mellon University textovou podobu smajlíků. Na úplném počátku byly navrženy dva tvary. Znaky :-) měly označovat úsměv, pozitivní náladu či vtipy. A samozřejmě musel existovat i protiklad :-( , ten měl naopak upozorňovat na věci, které jsou smutné.

Následně přibyla celá řada textových emoji, ať už to byl "smích od srdce" :-D či vypláznutý jazyk :-P a spousta dalších. Psali se smajlíci třeba i bez pomlčky (tedy bez nosu).. :), :D, :P. Původní textová podoba již dnes prakticky vymizela, neboť počítače, smartphony i tablety totiž původní obličeje složené ze tří ASCII znaků v drtivé většině případů dnes již automaticky přepisují do grafické podoby. Samozřejmě to v některých případech musíte povolit, anebo, pokud je to nastavené defaultně a vy si přejete ponechat textovou podobu, pak to zakázat.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Každý kdo mě ždibec zná ví, že Já na smajlíky nikdy moc nebyl. V dávných dobách na retro chatech jsem si vystačil se smajlem č. 49 na XChatu s pojmenováním "Ďábelský úsměv". Ani dnes na sociálních sítích to s emotikonami moc nepřeháním, dokonce tam, kde lze napsat textový smajlík, bez změny na grafický, tak činím. Jsou samozřejmě lidé, kteří se bez kvanta smajlíků neobejdou a byli by jak bez rukou. Asi i proto takový Anathema nepoužívá socky, páč jeho šedý kouřící smajlík na nich není :P


Anděl Azazel
Úvodní obrázek: Pixabay

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
 
 
Definitivní sjednocení nabíječek telefonů, tabletů a dalších zařízení - AzaNoviny
Sociální sítě ve světě, v Česku, na kontinentech etc. – StatCounter - AzaNoviny
Česká pošta po Novém roce nejspíše znovu zdraží - AzaNoviny

Královské vepřové plátky - Recepty a vaření
Královské vepřové plátky


AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Čtyři roky na Twitteru

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kam se přesunou diskutníci z Diskutníků?