Smajlíci aneb emotikony jsou tu s námi už 40 let

 

Smajlíci aneb emotikony

 

 

Možná to někoho překvapí, ale první smajlík byl opravdu odeslán už před 40 lety, a to přesně 19. září 1982. Od té doby uteklo již moře času a smajlíci (neboli emotikony) se výrazně proměnili. Smajlíci jsou v dnešní době již neodmyslitelnou součástí naší veškeré komunikace, a to nejen na internetu. Objevují se v různých e-mailech, chatech, SMS zprávách, ale například též v klasických papírových dopisech.


Pod pojmem smajlík si většina lidí představí žlutý kruh symbolizující lidskou tvář, ve kterém dvě tečky signalizují oči a oblouček pusu. Přesně tak totiž smajlík vypodobnil už v roce 1963 výtvarník Harvey Ball. Tenkráte šlo o součást kampaně pro pojišťovací společnosti. Jejím cílem bylo motivovat zaměstnance k lepší morálce a pracovní kázni.

Textoví smajlíci

V běžné komunikaci se však smajlíci začaly používat až mnohem později, a to právě ve zmiňovaném e-mailu 19. září 1982. Tehdy totiž Scott Fahlman navrhl pro radu informatiků na Carnegie Mellon University textovou podobu smajlíků. Na úplném počátku byly navrženy dva tvary. Znaky :-) měly označovat úsměv, pozitivní náladu či vtipy. A samozřejmě musel existovat i protiklad :-( , ten měl naopak upozorňovat na věci, které jsou smutné.

Následně přibyla celá řada textových emoji, ať už to byl "smích od srdce" :-D či vypláznutý jazyk :-P a spousta dalších. Psali se smajlíci třeba i bez pomlčky (tedy bez nosu).. :), :D, :P. Původní textová podoba již dnes prakticky vymizela, neboť počítače, smartphony i tablety totiž původní obličeje složené ze tří ASCII znaků v drtivé většině případů dnes již automaticky přepisují do grafické podoby. Samozřejmě to v některých případech musíte povolit, anebo, pokud je to nastavené defaultně a vy si přejete ponechat textovou podobu, pak to zakázat.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Každý kdo mě ždibec zná ví, že Já na smajlíky nikdy moc nebyl. V dávných dobách na retro chatech jsem si vystačil se smajlem č. 49 na XChatu s pojmenováním "Ďábelský úsměv". Ani dnes na sociálních sítích to s emotikonami moc nepřeháním, dokonce tam, kde lze napsat textový smajlík, bez změny na grafický, tak činím. Jsou samozřejmě lidé, kteří se bez kvanta smajlíků neobejdou a byli by jak bez rukou. Asi i proto takový Anathema nepoužívá socky, páč jeho šedý kouřící smajlík na nich není :P


Anděl Azazel
Úvodní obrázek: Pixabay

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
 
 
Definitivní sjednocení nabíječek telefonů, tabletů a dalších zařízení - AzaNoviny
Sociální sítě ve světě, v Česku, na kontinentech etc. – StatCounter - AzaNoviny
Česká pošta po Novém roce nejspíše znovu zdraží - AzaNoviny

Královské vepřové plátky - Recepty a vaření
Královské vepřové plátky


AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Srpen 2024

Kam se přesunou diskutníci z Diskutníků?

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Neuvěřitelné se stalo ještě neuvěřitelnějším

OČI PRO PLÁČ NEBO ÚSMĚV NA LÍCI?

Klasická internetová diskuzní fóra. Stále žijí.

Oči pro pláč nebo úsměv na líci II.

Google .. Bing, DuckDuckGo a Seznam.

Zabrání už konečně XChat zneužívání jeho portálu k hanebnostem na adresu lidí z Xglos?!