Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

 

Česká sociální síť Notesoo končí

Byl jsem u toho, čistě náhodou (ale náhody vlastně neexistují), když se rozjížděla nová česká sociální sít s názvem Notesoo. Bylo tomu počátkem března letošního roku a jelikož mi to přišlo jako zajímavý počin, tak poté, co jsem se sám registroval a novou socku prozkoumal, napsal jsem takovou úvodní seznamovací recenzi, kterou jsem nazval  NOTESOO CZ - Ryze české miminko na poli sociálních sítí. O půl roku později, tedy v září, následovala další recenze Jen nabídnout svobodný prostor nestačí - Notesoo, ta byla již hodnotící. Nu, a kdo se tu na Xglosách pohybuje déle, tak ví, že bylo období, kdy jsem měl velmi oblíbené trilogie. Tedy ne že bych to tak vždy plánoval, ale dosti často určité téma vyšlo právě na tři články. Bude tomu po delším čase tak i nyní, tato trilogie o Notesoo ovšem nebude končit, jak už napovídá titulek, happyendem.


Konec Notesa v Čechách

Už když jsem psal v září hodnotící recenzi na Notesoo, bylo zřejmé, že osud této socky může směřovat ku nezdárnému konci, tedy k jejímu vypnutí. Sám provozovatel v reakci na můj kritický počin konstatoval, že ho mrzí a štve neutěšený stav jeho sociální sítě, kdy se vývoj a vylepšování dočista zaseklo. Koneckonců jeho vyjádření si můžete přečíst na konci zmiňované druhé recenze.

Nu, a popojedem do současnosti. Já tu nebudu dalekosáhle popisovat důvody proč Notesoo nutně muselo skončit, protože ono stačí zabrousit na mojí zářijovou recenzi, kde je v podstatě vše popsáno, nu a od té doby nedošlo k pražádnému posunu. Takže vám, moji milí čtenářové, nabídnu oznámení samotného majitele a provozovatele, kterým oznámil vypnutí své sociální sítě..

Bohužel se mi ani po několika měsících hledání nepodařilo najít IT, který by uměl pracovat s Buddypress šablonou, na které je Notesoo postaveno a měl zájem pracovat na Notesoo. Setkal jsem se i s názory, že síť jen šíří ruskou propagandu a podobné. Notesoo se tak zaseklo a neposouvá se, aby bylo lepší a nabízelo více funkcí.

Projekt je sám o sobě velmi zajímavý a je o něj zájem, protože cenzura a svoboda slova dostávají od našich ”elit” pořádně za uši.

Celý projekt stojí nemalé peníze a financuji jej z vlastních zdrojů s tím, že příjmy z Notesoo žádné nejsou. Osobně mě ale více trápí to, že se to nikam neposouvá a já to nemohu ovlivnit. Naháním stávajícího IT x-krát týdně, bez odezvy..a tak se zkrátka fungovat nedá. Je to poměrně frustrující pocit, když víte, že to nemůžete ovlivnit.

Notesoo bude vypnuto během cca. 7 dní.

Pro projekt jsem udělal co se dalo, obětoval značné prostředky, veliké množství času, ale vzhledem k výše uvedeným okolnostem jsem se rozhodl projekt ukončit.”

Michal Auředník (24.11.2022)


 

Skupina Anděla Azazela na Notesoo
Skupina Anděla Azazela na Notesoo (423 členů)


A jaký bude závěr dnešní glosy?

Jednoznačně souhlasím s panem Auřeníkem v tom, že projekt byl zajimavým počinem a byl o něj i velký zájem. Předně úplné počátky byly dosti lavinovité, uživatelé se hrnuli velmi zdatně. Pak se ještě uskutečnilo pár takových přílivových vln, když pár tak byly opravdu dvě, to už bylo ovšem v dobách, kdy jsem i Já předpokládal, že Notesoo bude vývojově kdesi úplně jinde, ale ono se tam toho co do zlepšování prostředí a funkcionalit moc nedělo. Takže ty vlny zájmu velmi rychle opadaly, když uživatelé uzřeli, že síť je v celku málo použitelná a neexistuje ani jakési funkční minimum. Myslím, že asi nikdo neočekával, že by tam bylo mnoho vychytávek, které známe ze sítí, jenž se vyvíjí třeba i přes deset let, každopádně tam haprovaly i ty základy. Jen pro statistiku dodám, že k dnešnímu dni mělo Notesoo 8 872 registrovaných uživatelů.

Trochu budu s majitelem Notesoo polemizovat v tom, že on to nemohl nijak ovlivnit, protože kdo jiný by to měl ovlivnit, než právě on jako provozovatel. Příroděžel nenalezl vhodné ajťáky a programátory, což je ale přeci jeho starost a problém. Samozřejmě chválím za nápad a snahu, to se cení, ale holt to nevyšlo. Ono se zase na druhou stranu až tak nic moc neděje, za rok ani nikdo už nebude vědět, že tu nějaké Notesoo vůbec kdy téměř třičtvrtě roku fungovalo.

Za mě škoda, že to nevyšlo, ale svět se rozhodně kvůli tomu bortit nebude, a historie to, krom mých plků tady na Glosách, patrně ani nezaregistruje.

Anděl Azazel
Obrázky: Notesoo

 

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
    Čtěte na AzaNoviny.eu         
Twitter ruší boj s dezinformacemi o nemoci covid-19 - AzaNoviny
České Radiokomunikace – Vlastní stream a největší datové centrum v ČR - AzaNoviny
Česká pošta garantuje doručení balíku do Vánoc, pokud bude podaný do 21. prosince - AzaNoviny

Lotus kuličky - Recepty a vaření
Lotus kuličky


AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin


Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Co měsíc dal - Únor 2024