Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

S chatbotem Bard od Googlu si už pokecáte i česky

 

Chatbot Bard od Googlu v češtině

 

Bard od Googlu vyrazil do světa v únoru 2023, to bylo ale jen takové pilotní testování vybranou skupinou testerů, ať už interních tak i těch externích. Veřejnost si mohla Barda vyzkoušet poprvé v březnu tohoto roku, ovšem pouze ve Spojených státech a Velké Británii, a tedy v angličtině. Nu a dnes,13. července, jsme se dočkali i u nás, byl totiž lokalizován pro více než 40 jazyků, takže si s chatbotem Bard poklábosíte už i česky nebo slovensky.


Tento projekt je v záhlaví označen jako Experiment. Stejně tak vás na to v průvodci sám upozorní.

Bard je zatím Experiment

Jak si Barda spustit?

Vcelku jednoduše, musí vám být více jak 18 let a pak už vám stačí jen účet Google. A poté už můžete zabrousit přímo na stránky služby ZDE a s Bardem si poklábosit.

Bard rozvržení stránky


Nejen nové jazyky ale i nové funkce

Jazyky a země

Bard je teď k dispozici ve více než 40 nových jazycích, včetně arabštiny, čínštiny, němčiny, hindštiny, španělštiny a samozřejmě češtiny. Zároveň ho lze využívat v nových zemích, včetně celé Evropské unie anebo Brazílie.

 

Nové funkce

Připnuté konverzace a jejich přejmenování

Můžete pokračovat ve starších rozhovorech, které jste s Bardem vedli, a můžete si je zorganizovat podle vaší potřeby. Také je možné vést několik konverzací najednou a každou si můžete připnout na místo nebo si ji pojmenovat.

Hlasový výstup

Odpověď si můžete pustit i jako hlasový výstup, můžete si tedy odpověď na vaši otázku poslechnout jednoduchým klepnutím na ikonu zvuku. To se může hodit třeba u básní, anebo když si chcete poslechnout správnou výslovnost nějakého výrazu. Na mě to mluvilo ženským hlasem.

Sdílení odpovědí Barda

Bylo zjednodušeno sdílení chatů s Bardem nebo i jenom jejich částí. Díky odkazům ke sdílení stačí jediné klepnutí a vaši přátelé, známí a kolegové si můžou prohlédnout, co jste s Bardem vytvořili. Můžete celý text nebo jeho část nejen sdílet ale třeba i exportovat do Dokumentů nebo vytvořit koncept v Gmailu.

Hodnocení

Samozřejmě můžete Bardovy odpovědi ohodnotit pomocí známého palcování. Což může být dobrá zpětná vazba pro to, aby se Bard nadále zlepšoval.

Nahrávání obrázků

K textu v konverzacích s Bardem můžete nahrávat obrázky. Úplně novým způsobem tak můžete podpořit svou představivost a kreativitu. Bard je propojen se službou Google Lens, zatím ale to funguje jen v angličtině.

Tři zkoušky Barda

Samozřejmě jsem si vyzkoušel dotazování a konverzaci s Bardem. Začal jsem tím, že jsem zkusil otázku z politiky, tedy z oblasti, které se tady na Xglosách celkem zdatně a úmyslně vyhýbám. Tak se na to mrkněte..

Konverzace Azazela s Bardem - Otázka A


Dále jsem se Barda zeptal na tento blog Xglosy. Nejprve mi odpověděl nějakým blábolem, tak jsem mu upřesnil adresu. Tak číhněte, co mi napsal..
 
Konverace Anděl Azazel a Bard v češtině - Otázka B


No a nakonec jsem se Barda zeptal, zda-li je muž či žena. Hlas kterým na mě mluví je ženský.. Ale tady tak nějak odpověď byla předpokládatelná, tak jukněte..
 
Konverzace Azazela a Barda - Otázka C


A jaký bude závěr dnešní glosy?

Samozřejmě jsem Barda otestoval více, než na výše uvedených ukázkách. Myslím, že všichni kdo to také testli, tak mi asi dají za pravdu, že ChatGPT to holt zatím není. Ale Bard má značné zpoždění, je o dost mladší, tak třeba umělointeligenťáka od OpenAI dožene. V současnosti jsou oba prostě úplně jiná liga. Takže tady platí známé leninovské "Učit se, učit se, učit se". "Nejdřív je tréning, pak teprv polibek žen.." tak to zpíval svého času Jirka Korn. Takže přeji Bardovi zdatný tréning a hodně učení, aby dělal velké pokroky vpřed, páč konkurence je zdravá. Slušně vychovaný už je, aspoň něco (viz. závěrečný obrázek)

Anděl Azazel a chatbot Bard - Rozloučení


Anděl Azazel


✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
          Čtěte na AzaNoviny.eu                
Musk spustil start-up xAI, který se bude zabývat umělou inteligencí - AzaNoviny
OpenKylin – Čínský open source konkurent pro Windows. Zdarma - AzaNoviny
Bard nově v Česku. Chatbot od Googlu na vás bude i česky mluvit - AzaNoviny


Květákové růžičky se špenátem a slaninou -Recepty a vaření
Květákové růžičky se špenátem a slaninou



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin


Komentáře

  1. Zatím mě pokec s umělou inteligencí baví, ovšem je jich najednou tolik... Barda například vůbec neznám, zůstávám u ChatGPT. Nemyslím si, že je nejlepší, ale na pomocný brainstorming při hledání nápadů do DrD bohatě stačí. :D Zatím po AI nechci nic víc, ale je mi jasné, že jednou přijde doba, kdy se kvůli nim bude muset překopat školní systém. Třeba se konečně zruší bakalářky a diplomky, to by bylo fajn, nezdá se mi, že jsou v dnešní době ještě nutností, většina studentů je stejně píše z donucení jako rešerši bez většího přínosu, a ty opravdu dobré mohou vzniknout i bez povinnosti.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Čtyři roky na Twitteru

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Co měsíc dal - Březen 2024

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Letní nadhledová glosa: V SEO skóre daly Xglosy chatům na frak.