Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Na Poetizeru si zdarma už nezabásníte, síť pro poety bude komplet placená

Poetizer je sociální platforma pro básníky

 

Na sociální síti Poetizer si lidé od jejího vzniku v roce 2018 mohli psát a tvořit básně, básničky, říkanky, no prostě cokoliv, co považovali za poet. To se ale nyní zcela zásadně mění, pokud budou uživatelé sítě dále chtít plodit svá dílka domnívajíc se, že mají ono pověstné básnické střevo, pak si za to budou muset zaplatit. Já jsem tu Poetizer představoval před více než dvěma roky v článku s prostým názvem Poetizer - Sociální síť pro básníky.


Ona změna na čistě a ryze placenou platformu nastává u Poetizeru celkem rychlostí blesku, neboť první zmínka o tom proběhla na tamním blogu 25. července a začátkem srpna začala tato soicální síť rozesílat svým stávajícím uživatelům e-mail. Což je opravdu jen pár dní předem, neboť předplacený Poetizer bude již od 3. srpna 2023, úplně přesně se to stane chvíli po třetí odpoledne CET (Středoevropského času), kdy si uživatelé budou moci aktivovat svoji 14denní zkušební verzi zdarma, a pak se rozhodnout, zda chtějí pokračovat.


Kolik to stojí?

Za 49,99 Kč měsíčně nebo 499,99 kaček ročně mohou být básníci a poetové i nadále součástí komunity Poetizer, kreativního prostředí pro poezii a také tím přímo podporovat růst této platformy, která byla do této doby zdarma a bez reklam, protože existoval jakýsi andělský sponzor. Nu, a k tomu platforma hledala několik let další možnosti financování, jako třeba byl příjem z Poetizer Publishingu, jenže to nestačilo.

 

Sociální síť Poetizer bude od 3. srpna 2023 čistě placenou službou


Co se stane, když si Poetizer nepředplatíte?

Budete mít na službu velmi omezený přístup. Váš profil a vaše básně vám zůstanou, budete si je moci číst, stejně jako si zobrazit výtrusy ostatních básníků, ovšem nebudete už moci jakkoliv reagovat, tedy srdíčkovat či komentovat. Samozřejmě nebudete moci tvořit své další nové básničky. Také nebudete moci s ostatními komunikovat skrze soukromé zprávy, ty mimochodem ale fungují jen v mobilní aplikaci.

Své básně si můžete také stáhnout

Je nutné si aktualizovat aplikaci na nejnovější verzi a postupovat dle následujících kroků: Kliknete na svůj Avatar > Kolečko nastavení > Správa účtu > Stáhnout básně. Svá dílka pak  dostanete do dvou dní prostřednictvím emailu.


Já a Poetizer

Já jsem od jara 2021 publikoval na Poetizeru všehovšudy 6 (slovy: šest) básniček, tu poslední v únoru roku 2022. Poté moje aktivita na této síti ustala, nu a teď už se patrně ani neobnoví.

 

Poetizer - Profil Anděl Azazel
Poetizer - Profil Anděl Azazel


Poetizer je velmi minimalistické místo, v podstatě krom profilu, kde máte jen fotku a můžete si tam naplkat nějaké to bio, tam nic moc jiného není a krom tvorby poetu ani moc dalších aktivit nelze provádět. Nejdou tam k básním ani přikládat obrázky či fotky. Bylo možné tedy maximálně komentovat básničky ostatních, anebo je lajkovat. Další interakce byly též soukromé zprávy, jak už jsem ale psal, tak ty šlo posílat pouze na mobilních zařízeních, tedy v aplikaci, u webového rozhraní to nebylo možné.

 
Poetizer - Feed
Poetizer - Feed


A jaký bude závěr dnešní glosy?

Internetové projekty, ač si to pořád asi někteří myslí, tak fakt nejsou zadarmo. Jejich provoz se financuje buď nějakými dobrovolnými příspěvky nebo reklamou či za to platíte poskytováním osobních dat té které platformě. Další možností jsou nějaké placené programy a tarify, kdy většinou získává uživatel nějaké funkce navíc. Mnohdy je to kombinace vícero způsobů, nu a Poetizer se rozhodl, že bude čistě za prachy s jedním jednotným tarifem.

Je na každém, jak se nakonec rozhodne a bude-li na básnické platformě pokračovat. Záleží asi na tom, jak pro koho je ta možnost psát básně a sdílet je v komunitě s dalšími poety důležitá, včetně pár dalších možností interakce. Ta částka není nijak výrazná, je to pajska na měsíc či pětikilo na rok, na druhou stranu ovšem, jak jsem již psal, množství funkcionalit je mizivé, prostředí totálně minimalistické a možnost vydat knihu mají jen básníci v USA.

Básnická síť deklaruje, že má nyní asi půl milionu uživatelů po celém světě, což taky není zrovna moc. Ukáže čas, jestli budou přibývat či naopak, zda-li zvolený model financování přinese kýžené prostředky pro další rozvoj platformy. Já se toho každopádně nezúčasním, ono vůbec moje básnická, tedy spíše říkanková, tvorba momentálně spí, takže dosti zanedbávám i svůj vlastní AzaPoet.


Anděl Azazel

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
          Čtěte na AzaNoviny.eu                 
Velká čistka neaktivních účtů Google od prosince 2023 - AzaNoviny
Streamovací platforma Spotify zdražuje i v Česku - AzaNoviny
Sociální síť Poetizer bude nově pouze jako placená služba - AzaNoviny


Guláš z cukety a žampionů - Recepty a vaření
Guláš z cukety a žampionů



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

 

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Čtyři roky na Twitteru

Co měsíc dal - Duben 2024

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Letní nadhledová glosa: V SEO skóre daly Xglosy chatům na frak.