Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Není Twitter, není ptáček aneb boření legend

 

Není Twitter, není ptáček aneb boření legend

O mně je známo, že jsem konzerva. Ano, jsem konzervativní v podstatě ve všech myslitelných i nemyslitelných ohledech, prostě úplně ve všem. A jedno jestli se jedná o politiku, běžný život, myšlení a uvažování a další procesy šedé kůry mozkové, o přístupy k tomu či onomu. Není na tom nic divného, když jsem kozoroh ze všech kozorohů nejkozorohovatější, že.. ovšemže. A tak asi nepřekvapí, že zrovna netleskám některým věcem, které Elon Musk (mimochodem on je rak) na Twitteru provádí. Tedy on už není žádný Twitter, není ani žádný ptáček, Elon to zabil a zbořil legendy.


Twitter vznikl v roce 2006 a jeho zakladatelem byl Jack Dorsey. Od 6. srpna 2012 byl Twitter dostupný i v češtině, nejdříve v beta verzi a poté v plné české jazykové lokalizaci. Nu a v roce 2017 se zdvojnásobil počet znaků pro jeden post ze 140 na 280. A nedávno, tedy přesně 28. října roku 2022 se stal novým majitelem Twitteru Elon Musk, který provedl spoustu změn, kupříkladu navýšil počet znaků na jednu zprávu z 280 na 4000, tedy pro předplatilete Twitter Blue. Aby nakonec úplně přejmenoval Twitter na X a samozřejmě s tím změnil i legendární logo legendární sítě, modrého cvrlikajícího ptáčka nahradil bílým písmenem X na černém pozadí.

Já jsem o X napsal na X-Fejetonech samostatný článek, který sem vložím jako součást tohoto xglosového článku Není Twitter, není ptáček aneb boření legend. Můj počin z X-Fejetonů jsem nazval X jako Xglosy, X-Fejetony, Xkozloviny nebo XChat.

X jako Xglosy, X-Fejetony, Xkozloviny nebo XChat

.. Aneb na ptáky nejsme krátký

Na ptáky jsme krátký.. na ptáky jsme malý páky.. je to tak.. to my si dáme na zobák - tak to již před drahným časel pěl Janek Ledecký v jednom ze svých songů. To ale ovšem ještě asi neznal Elona Muska, ten, ač zcela jistě o Ledeckém neslyšel dodnes, tak by na to řekl "Blbost, Já jsem nad všechny ptáky, hlavně ty modré". Pár měsíců poté, co koupil Twitter, se jal modrému ptáčkovi, tedy dlouholeté legendární ikoně zmiňované sociální sítě, zakroutit krkem. Elon se s ničím moc nemaže, prostě a jednoduše svého modrého ptáka zabil a nahradil ho písmenem X. Modrý pták tedy docvrlikal a s ním docvrlikal i celý Twitter. V současnosti už jsme my uživatelé na Xku, necvrlikáme, netweetujeme, nýbrž xkujeme, xpostujeme, ti co aspoň trochu Twitter, tedy už Xko, znají, tak ví, že leckteří i dosti eXkrementují.

Chatuj! Flirtuj! XChatuj - tak to byl, a stále je, slogan též legendárního XChatu, tedy dnes retro chatu z 90. let, který jsem ovšem již sám přejmenoval na GymChat. Pamětníci budou vědět, že paralelně existoval od roku 2000 i podobný portál, který nesl název Xko. Provozovali ho původní tvůrci tohoto retro chatu, když se nejdříve propojili s Centrumem, který se stal vlastníkem domény XChat.cz, ovšem po roztržkách se to rozdělilo na dva tábory, kdy XChat pokračoval pod Centrumem a Xko provozoval původní tým. Xko.cz nakonec ukončilo svoji existenci dne 1.10.2009, XChat.cz (GymChat, který od roku 2016 vlastní Gym a jeho parta) běží dodnes.

Písmeno X je nějak magické pro Elona Muska, to už víme a sám to v nějakém svém vjádření potvrdil. Stejně magické je i pro mne, tedy Anděla Azazela. Můj hlavní blog se zove Xglosy, pod něž spadá publikační blog X-Fejetony, kde prvotně vyjde i tento článek, a též podcast Xkozloviny, kam článek namluvím. Nu, a v neposlední řadě máme blog, který tvořím společně s kolegyní Archivářkou, ten se pro změnu jmenuje Archa X. Takže vidíte, že písmeno X mne provází leta letoucí, ať už co do dávného uživatele XChatu, tak i v mé pozdější tvorbě.

Začali jsme písní, a tak písní i skončíme. V pradávných dobách jsem poslouchal skupinu Našrot, ta měla jeden song zovoucí se I killed my little pony, který vydala na své desce v roce 1995. Ani tuhle českou formaci nejspíš Elon nebude znát, i když už v té době zpívali anglicky, a patrně ani hardcore nebude jeho hudebním oblíbeným stylem, ale netuším. Každopádně kdyby chtěl Musk spáchat nějakou muzikální produkci, tak by se mohl aspoň názvem inspirovat a upravit si ho na třeba I killed my little blue bird. Bylo by to velmi výstižné, že.. ovšemže.


A jaký bude závěr dnešní glosy?

Na legendy se nemá sahat, natož jim měnit název. Když už chtěl Elon vytvořit aplikaci, která by byla podobná čínské platformě WeChat, tak si měl založit a naprogramovat vše zgruntu. Peněz a možností na to měl nepřeberně. Umíte si třeba představit, že by se Ferrari přejmenovalo na Y a místo loga vzpínajícího se černého koně by mělo jen znak jednoho písmene Y? Neumíte, že.. ovšemže. A to chce Musk ještě na X nově zrušit zcela běžnou a pro mnohé neodmyslitelnou funkcionalitu, která je součátí snad všech sociálních sítí, platforem a komunitních serverů, tedy blokování. Já sice nijak zvlášt osobní blokaci nevyužívám, jen výjimečně v případech, které už jsou pro mne velmi obtěžující a za hranou všeho. A právě proto je fajn mít tuhle funkci aspoň k dispozici. Ale Elon je holt prostě Elon, aspergerik, kterému málokdo rozumí, možná nikdo.


Anděl Azazel
 

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
          Čtěte na AzaNoviny.eu                 
Návrat Trumpa na Twitter, nyní X. Zveřejnil své foto z věznice - AzaNoviny
Notebooky, mobilní telefony či chytré hodinky, prodeje před začátkem školního roku rostou - AzaNoviny
Američanka před lety ztratila schopnost mluvit, nyní se jí řeč vrátila skrze experiment s AI - AzaNoviny

Domácí Nutella - Recepty a vaření
Domácí Nutella

AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Čtyři roky na Twitteru

Co měsíc dal - Duben 2024

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Letní nadhledová glosa: V SEO skóre daly Xglosy chatům na frak.