Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

České podcasty - Nová podoba a nové funkce

 České podcasty

České podcasty jsou počinem propagátora podcastů v Česku Dana Tržila. Já jsem tu obecně o podcastech poprvé psal v lednu roku 2020, tedy v době kdy podcasty v České republice zažívaly jakýsi boom, ač ve světě už to byla velmi živoucí disciplína. Vlastně jsem se tu o podcastech rozepsal chvilku poté, co jsem sám spustil svůj vlastní podcast Xkozloviny, což se událo 26. prosince 2019. Doba pokročila a dnes už je celý segment podcastů naprosto někde jinde. A protože dnes už má podcast každý, protože jich je opravdu již velká spousta, tak je třeba si mezi tím ohromným množstvím vybírat. A to je právě jeden ze záměrů Dana a jeho Českých podcastů, a tedy i jeden z důvodů, proč dochází na této platformě k proměnám, proč dostal web novou podobu a budou přibývat i nové funkcionality.


A co k tomu říká sám Dan Tržil?

"Projekt České podcasty vznikl, protože před lety českých podcastů moc nebylo. A lidé se mě pořád ptali, kde nějaké najdou. Teď je všechno jinak – českých podcastů je spousta. Na webu jich máme přes 6000 a každý den přiskočí zhruba 200 nových epizod! Takže teď je problém jiný – jak najít DOBRÉ české podcasty. Proto jsem dal dokupy tým a společně jsme web České podcasty překopali. Chtěl jsem, aby bylo jednoduché najít všechny podcasty, které by tě mohly bavit. Podle toho, co tě zajímá, podle toho, co posloucháš. S Českými podcasty mám velké plány – teprve se rozehříváme, postupně doplníme další funkce a výhody. Ale už teď je to nejlepší místo, kde začít, když přemýšlíš, jaký podcast si poslechnout." Toliko otec Českých podcastů Dan Tržil.

Dan by rád, aby České podcasty byly jakousi obdobou filmového ČSFD. Když se člověk rozhoduje na jaký film třeba jít do kina, tak se mrkne právě na ČSFD, kde najde o filmu nejrůznější informace včetně hodnocení a recenzí těch, co film už uzřeli. Podobně Dan zamýšlí, že by to mohlo fungovat i u podcastů.

A co se na Českých podcastech dále chystá?

Q4 2023 - Propagace podcastu - přidání možnosti lépe podcast propagovat na webu

Q1 2024 - Personalizovaný feed - budeš moci sledovat tvůrce i další posluchače a dostávat osobní doporučení na zajímavé podcasty

Q1 2024 - Pokročilý profil podcastu - podcasteři si budou moci spravovat a vylepšit profil svého podcastu - napojit sociální sítě, odkazy na externí weby, merch, subscription platformy a lépe komunikovat s posluchači

Xkozloviny na webu České podcasty

Popravdě vůbec netuším, jak se tam kdysi dávno zrovna Xkozloviny ocitly. Páč (stejně tak jak jsem kritický k jiným, stejně kritický jsem k sobě) můj podcast je naprosto bezvýznamný a kdyby neexistoval, tak svět o nic nepřijde. V podstatě jsem si to tehdá chtěl jenom vyzkoušet a nechat tomu čas, jak a kam se to vyvine. Nu, a nevyvinulo se to v podstatě nikam, takže nakonec v dnešní době Xkozloviny slouží už převážně k tomu, že tam sem tam namluvím nějaký článek.

Xkozloviny jsou jako mor téměř všude. Jednak se díky Anchoru (dnes Spotify for Podcasters) automaticky distribuovaly na nejznámější platformy. Druhak jsem je distribuoval i ručně, kupříkladu dle adresáře na Podnews. A do třetice si je některé platformy a aplikace jednoduše natáhly samy přes RSS. Nic z toho ale neplatí pro České podcasty, tam ani nelze jakýkoliv podcast přidat, takže co tam Xkozloviny dělají je mi dodnes záhadou, ale jsem tomu samozřejmě rád. Mimochodem jsou tam již od 13. července 2020.

 

České podcasty - Podcast Xkozloviny
České podcasty - Podcast Xkozloviny


A jaký bude závěr dnešní glosy?

Jak už jsem psal, můj vlastní podcast Xkozloviny už nějak moc neřeším, je to místo kam namluvím sem tam nějaký článek, a místo kam si, když budu mít chuť, můžu kdykoliv v budoucnu něco naplkat a nablábolit. Žádné velké ani malé cíle si nekladu. Tudíž podcasty už jen a hlavně konzumuji, tedy poslouchám. A myslím, že právě České podcasty mohou být tím prostorem, kde případně na nějaké nové a zajímavé podcastové počiny narazit. Takže objevování a Českým podcastům zdar!


Anděl Azazel

Zdroje a obrázky: České podcasty

Článek si můžete poslechnout i v audioverzi

 

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
               Čtěte na AzaNoviny.eu                     
Firmy na síti X pozastavují reklamu kvůli antisemitismu, Musk chystá žalobu - AzaNoviny
První česká 3D nanotiskárna IQnano3D dokáže vyrobit mikroimplantáty pro biomedicínu - AzaNoviny
České podcasty dostaly novou podobu - AzaNoviny



Krůtí prsa v jablečném těstíčku - Recepty a vaření
Krůtí prsa v jablečném těstíčku



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Čtyři roky na Twitteru

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Letní nadhledová glosa: V SEO skóre daly Xglosy chatům na frak.