Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Co měsíc dal - Leden 2024

Co měsíc dal - Leden 2024

 

Co měsíc dal bude od letoška nová pravidelná série, kdy vždy ke konci každého měsíce vypíchnu  a oglosuji různé události, ke kterým v tom kterém měsíci došlo, anebo zhodnotím stav věcí, služeb, portálů etc. Tudíž takové malé ohlédnutí za právě končícím měsícem, kdy budu mít potřebu se k různým záležitostem vyjádřit, což bude lepší, než chrlit v průběhu spoustu mini a pidi glos, či bude tato série sloužit i k doplnění a aktualizacím již zveřejněných článků. Tak jdeme na to - Leden 2024.


Sociální sítě a data vs. volání a SMS

Konec roku je vždy obdobím, kdy si lidé vzájemně přejí k Vánocům, Silvestru a Novému roku. V minulosti k tomu využívali telefonní hovory, posílali si SMSky a ještě v dávnější minulosti třeba pohlednice. S rozvojem internetu, digitální techniky či mobilních telefonů se stále častěji a více potvrzuje již letitý trend, že lidé stále více k nejrůznějším přáničkám využívají sociální sítě či různé mobilní aplikace. Volání a SMSky jsou značně na ústupu, zatímco množství přenesených dat o Vánocích a Silvestru každoročně narůstá. Brzy přijde doba, kdy volat a esemeskovat budou už jen naprostí exoti, nu..

AI neboli Umělá inteligence

AI bude patrně takovou stálicí v cyklu Co měsíc dal. Od listopadu roku 2022, kdy firma OpenAI veřejně vyjela se svým chatovacím robotem ChatGPT se o umělé inteligenci mluví stále a nepřetržitě. Další společnosti přicházejí se svými vlastními chatboty, ať už je to Bard od Googlu, Grok od xAI Elona Muska, Character.ai a velká spousta dalších modelů generativní AI. Své chatboty má čínská Alibaba nebo ruský Yandex. Prostě AI tady, AI tam, AI kam se podívám.

Vypíchl jsem samozřejmě jen ty neznámější, a záměrně jsem jeden vynechal, a to Bing AI, který se už ovšem jmenuje Copilot. Má to na svědomí Microsoft a s Copilotem přijde i jedna zásadní změna pro klávesnice s Windows za několik desetiletí. PC klávesnice se v podstatě vůbec nemění, jsou na i ni klávesy, které už snad ani nikdo pořádně nepoužívá. Teď ale dojde k zásadní změně a přibude klávesa asistenční služby Copilot. Tato nová klávesa bude umístěna na klávesnici vedle pravého tlačítka Alt, tedy Alt Gr.

O AI by se dalo psát ještě dlouho, ovšem pro dnešek to stačí. V příštích pokračováních Co měsíc dal se k ní jistě vrátím patrně v každém každickém dílu.

eDoklady aneb Občanka v mobilu

eDoklady byly velkým a nutno říci třaskavým tématem v lednu. Rozjezd této aplikace byla klasika, na jakou jsme si už od státních orgánů a jejich aplikací zvykli - hrůza. Problém nebyl ani tak v aplikaci samotné, jako v tom, že to shodilo celý eGovernment, rozbilo Identitu občana, byl problém s eReceptem etc. Ale o tom jsem tu psal nedávno v článku Týden s aplikací eDoklady. Stáhlo si ji už více jak 217.000 občanů, tudíž se o tom nemá smysl dále rozepisovat. Ale zmínit jsem to v přehledu za leden 2024 musel, to nešlo opomenout :D

Cvak

Když už jsem u těch aplikací, tak bych zmínil ještě zajímavý počin od Air Bank, která spustila takovou alternativu v bezhotovostních platbách zvláště pro malé podnikatele a živnostníky, kteří třeba doposud brali jen hotovost. Řešení, se kterým přišla zmiňovaná Air Bank ale není jen pro její klienty, letos se připojí i další banky, příroděžel ne ty největší. Ale netřeba zoufat, tímto způsobem lze platit mobilem i skrze Google Pay či Apple Pay.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

První, takový pilotní, díl cyklu Co měsíc dal máme zdárně za sebou. Teď už víte co vždy ke konci každého měsíce vás i mě nemine. Pro dnešek snad nemá ani smyslu ještě něco dodávat. Takže za měsíc u Co měsíc dal - Únor 2024 Na viděnou :-)


Anděl Azazel



  ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

xAI chce vybrat od investorů 6 miliard USD, aby mohl konkurovat OpenAI - AzaNoviny
Lenovo věří, že se Motorola do tří let stane trojkou na trhu smartphonů - AzaNoviny
ČVUT se připojilo ke kvantové počítačové síti IBM jako první instituce v Česku - AzaNoviny

Kokosové řezy s pudinkovým krémem - Recepty a vaření
Kokosové řezy s pudinkovým krémem



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Čtyři roky na Twitteru

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?