Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Týden s aplikací eDoklady. Stáhlo si ji už více jak 217.000 občanů

 

Týden s eDoklady - DIA

 

Včera to byl týden od startu "občanky v mobilu, tedy mobilní aplikace eDoklady. Hned v úvodu můžeme použít známou frázi "Dopadlo to jako vždycky", neboť rozjezd se zase nepovedl, na což jsme si ale už za ta léta všichni zvykli. Takže nic nové pod sluncem u státních aplikací a je jedno jestli digitalizuje ANO či dredatý Pirát, že.. ovšemže. Problémy s Identitou občana (NIA) a rozsekaný tedy celý eGovernment, takže i Datovky a eRecept a vůbec, všichni jsme to buď pocítili na vlastní kůži nebo o tom byly napsány stohy článků.


DIA se pochlubila počtem stažení eDokladů

Na sociální síti X Elona Muska se DIA (Digitální informační agentura) pochlubila počtem stažení mobilní aplikace eDoklady, když si ji dle jejich dat stáhlo více jak 217.000 občanů. Také si krapet sypala popel na hlavu, ale fakt jen ždibec. Převažovaly chvalozpěvy, no koneckonců posuďte sami..

Máme za sebou první týden s eDoklady!

Zájem o aplikaci byl enormní a dal pořádně zabrat naší infrastruktuře, která s prohnutými zády odbavovala tisíce žádosti o registraci najednou. Víme, že ne všem se podařilo dostat do aplikace na první pokus, a děkujeme všem, kteří nám dávali zpětnou vazbu a trpělivě čekali, než vše opravíme.

Aplikaci si během prvního týdne stáhlo a použilo už přes 217 000 občanů. Teď, když už je registrace bez problémů, doufáme, že se přidají i ti, kteří si raději počkali, až problémy odladíme. Pokud mezi ně patříte, můžete si eDoklady stáhnout hned teď přes odkaz na http://edoklady.gov.cz.

Od pondělí jste si pak mohli vyzkoušet eDoklady „naostro“, ověřit se jimi jde v první vlně na ministerstvech a dalších ústředních správních úřadech. Pokud se těšíte na další místa, kde je budete moct použít, potěší vás, že od dubna je plánuje přijímat policie v terénu, od července se přidá zbytek policie a další úřady – například finanční, pracovní, katastrální nebo matriční. V lednu 2025 přibudou zbývající úřady, obce, školy, zdravotní pojišťovny, banky nebo pošta.

Náběh eDokladů máme postupný, abychom se všichni pečlivě připravili na novou éru prokazování. Tyto termíny jsou ale nejzazší a ověřovatelé z řad úřadů i soukromého sektoru se mohou zapojit i dříve. Od začátku s námi tak jsou například kraj Vysočina, Magistrát Karviná a obce Líbeznice, Vír a Tetín a všimli jsme si také, že eDoklady začínají přijímat notáři a právníci.

Přes úvodní škobrtnutí související s přetížením systému doufáme, že se vám aplikace líbí a dobře používá. Pokud jste se s eDoklady již prokazovali, dejte nám vědět, kde a jak to šlo!


Harmonogram použití eDokladů

Jak tedy z výše uvedeného plyne, tak k původním plánům ještě přibude mezikrok, kdy v dubnu bude přijímat "občanku v mobilu" policie, tedy policisté v terénu.

 

Harmonogram použití eDokladů



Co je třeba k používání eDokladů?

Jako občan:

Chytrý telefon s podporou Bluetooth a fotoaparátu (Android od verze 10, iOS od verze 15). Připojení na internet je potřeba při registraci, aktualizaci údajů a prokazování ověřovateli na přepážce. Prokazování ověřovateli s mobilní aplikací bude probíhat offline.

Identitu občana pro registraci

Jako ověřovatel - úřad:

Pokud budete chtít využívat mobilní čtečku: chytrý telefon podporující Bluetooth a fotoaparát (Android od verze 10, iOS od verze 15). Připojení na internet je potřeba při registraci, kontrola totožnosti bude v mobilní aplikaci probíhat offline.

Pokud budete chtít využívat webovou čtečku: stolní počítač nebo notebook (připojený k internetu nebo CMS) s tiskárnou pro vytisknutí QR kódu (stačí černobílá) a ideálně wifi pro připojení občanů bez mobilních dat.

JIP/KAAS pro registraci. Přihlášením pomocí JIP/KAAS můžete také ve Správě ověřovatelů vytvořit párovací kódy do mobilní aplikace svým kolegům, kteří JIP/KAAS nepoužívají.

Jako ověřovatel - podnikatel či firma:

Pro mobilní čtečku budete potřebovat chytrý telefon s podporou Bluetooth a fotoaparátu (Android od verze 10, iOS od verze 15). Připojení na internet je potřeba při registraci, kontrola totožnosti bude v mobilní aplikaci probíhat offline.

Datovku, kterou se můžete přihlásit rovnou do mobilní čtečky. Přihlášením pomocí datovky můžete také ve Správě ověřovatelů vytvořit párovací kódy do mobilní aplikace svým kolegům, kteří se nepřihlašují firemní datovkou.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Digitalizace Česku fakt nejde, tohle vážně není pro stát parádní disciplína. A nejen v zavádění různých systémů a aplikací. Jednak tempo a rozsah digitalizace je dle mého názoru žalostné, a to se nemusíme ani srovnávat jen s Estonskem kupříkladu. Navíc sama státní správa a úřady někdy nevyužívají elektronické komunikace, ač by měly, páč jistě nejsem sám, kdy mi čas od času dorazí nějaké úřední psaní poštou, přesto že už mám leta Datovou schránku, nu..


Anděl Azazel
Zdroje a obrázky: Síť X; eDoklady


  ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

Německo odhalilo ruskou dezinformační kampaň na síti X - AzaNoviny
Herní porucha se vyskytuje u stále více lidí - AzaNoviny
Cvak – Alternativa k bezhotovostnímu placení od Air Bank - AzaNoviny

Jemné sýrové lívance -Recepty a vaření
Jemné sýrové lívance



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

 

 

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Čtyři roky na Twitteru

Co měsíc dal - Duben 2024

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Letní nadhledová glosa: V SEO skóre daly Xglosy chatům na frak.

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů