Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Letošní prodeje PC potáhnou ty, co podporují AI

AI - Robot - PC - Umělá inteligence (Ilustrační foto)

 

 

 

Celosvětový trh s osobními počítači (PC) v roce 2023 stagnoval či klesal, tedy byl téměř beze změny. Letošní rok by to mohlo být jiné, neb se očekává , že v roce 2024 bude hnací silou rozmach umělé inteligence (AI).


„Rok 2023 byl pro odvětví osobních počítačů náročný, ale společnosti zůstaly odolné a nyní se mohou těšit na zlepšující se situaci,“ uvedla Himani Mukková, manažerka výzkumu z analytické společnosti Canalys. „Opatrný optimismus napříč klíčovými hráči na trhu potvrdilo ve srovnání s loňským rokem silnější období vánočních svátků.“

Notebooky vedou nad desktopy

Dodávky notebooků dosáhly v posledním kvartále 51,6 milionu kusů, což je o 4 % více než v roce 2022, zatímco dodávky stolních počítačů skončily na 13,7 milionech kusů a poklesly o 1 %, uvádí společnost Canalys ve své tiskové zprávě. Celoroční dodávky osobních počítačů dosáhly celkem 247 milionů kusů, což znamená 13% pokles oproti roku 2022, ukazují data.

Obnovení výdajů za PC

Vzhledem k tomu, že se makroekonomické podmínky nadále zlepšují, společnosti i jednotlivci, kteří po mnoho čtvrtletí odkládali své nákupy, nyní obnoví výdaje za osobní počítače,“ uvedla Mukková.

Svá data zveřejnila také společnost IDC, podle které ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 celosvětové dodávky tradičních osobních počítačů mírně překonaly očekávání a dosáhly celkového počtu téměř 67,1 milionu kusů, což představuje 2,7% pokles oproti předchozímu roku.

Jak však poznamenává, jedním z pozitivních aspektů je, že pokles dodávek dosáhl svého dna v návaznosti na prudký nárůst nákupů osobních počítačů podnícený pandemií covidu-19. Trh s osobními počítači totiž zaznamenal od roku 1995 dva bezprecedentní roční poklesy v řadě za sebou, když se v roce 2022 dodávky snížily o 16,5 % a v roce 2023 o 13,9 %.

Budoucnost PC se jeví pozitivně díky AI

„Ačkoli trh v roce 2023 z hlediska dodávek opět poklesl, budoucnost se pro PC jeví hodně pozitivně,“ tvrdí v tiskové zprávě Ryan Reith, viceprezident divize IDC Mobility and Consumer Device Trackers.

„Umělá inteligence zjevně upoutala pozornost všech a měli bychom předpokládat, že rok 2024 by měl být silným rokem pro refresh komerčních PC, přičemž vývoj související s herními PC nadále vzbuzuje očekávání.“

Společnost Canalys předpokládá, že každý pátý počítač dodaný v roce 2024 bude podporovat umělou inteligenci (AI) a bude obsahovat specializovanou čipovou sadu pro provozování pracovních úloh s umělou inteligencí přímo na zařízení.

„Následně se adopce rychle rozšíří, zejména v komerčním sektoru, kde se výhody AI v zařízeních související s produktivitou, bezpečností a řízením nákladů stanou pro podniky klíčovým faktorem,“ míní analytici z Canalys.

170 milionů PC s podporou AI

Předpovídají, že v roce 2024 bude dodáno více než 170 milionů počítačů s podporou AI, přičemž téměř 60 % z nich bude nasazeno v komerčním prostředí.

Canalys i IDC se shodují, že ve čtvrtém čtvrtletí roku 2024 dodá nejvíce počítačů Lenovo, následované společnostmi Hewlett-Packard, Dell a Apple.


A jaký bude závěr dnešní glosy?

Umělá inteligence (AI) zdá se být fenoménem dnešní doby. Jsou sice někteří, jenž se domnívali a možná stále domnívají, že to bude jen jedna velká bublina. Ale spíš asi ne. Já jsem tu kdysi v článku o Digitální garáži psal o digitální grmotnosti. Myslím, že přijde den, a nebude to tak dlouho trvat, kdy schopnost pracovat a využívat umělou inteligenci bude elementárním znakem nejen digitální gramotnosti. Tak vzhůru do budoucnosti, snad nás AI jednou nesejme, jako lidstvo myslím.. snad.

Anděl Azazel

Úvodní obrázek: remix Pixabay
 

 

  ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

Věčná baterie. Čínská firma vyvíjí baterii, která vydrží i 50 let bez nabití - AzaNoviny
Elvis se vrací díky umělé inteligenci (AI) na londýnské pódium - AzaNoviny
Systém, který pomocí AI detekuje střelbu a určí typ zbraně, vyvinuli vědci z ČVUT - AzaNoviny

Marinovaná kuřecí křidýlka - Recepty a vaření
Marinovaná kuřecí křidýlka


AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Čtyři roky na Twitteru

Co měsíc dal - Duben 2024

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Letní nadhledová glosa: V SEO skóre daly Xglosy chatům na frak.