Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Svoboda projevu už dávno není nic samozřejmého, nejen v západním světě, který se honosí přívlastkem demokratický, ale ani v České republice. Ukrajování svobody projevu kousek po kousku vnímáme všichni kolem sebe, tedy alespoň ti z nás, co vůbec dokáží něco vnímat svojí vlastní šedou kůrou mozkovou a svými senzory. Svoboda projevu je stále více v ohrožení, ať ve světě virtuálním či reálném, což již dnes ani nemá cenu rozlišovat. Na omezování svobody projevu pracují jak některé vlády, státy, organizace, média, sociální sítě, některé platformy etc. A tak se dnes, tedy 27.03.2024, rozhodla Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP) vyjet s projektem Udílení cen za svobodu projevu. A zároveň spustila veřejné nominace.

 

Co je cílem projektu?

Cílem projektu je vyzdvihnout příklady odvážných jednotlivců i organizací, kteří se dlouhodobě staví na podporu ubývající svobody slova proti umlčování nepohodlných názorů. Na anticenu pak může veřejnost nominovat ty, kteří u nás svobodu slova pošlapávají.

NOMINOVAT MŮŽETE ZDE

Jak to bude probíhat?

  1. 27. března se otevírají online nominace. Kdokoli může nominovat svoje favority.
  2. Během roku bude SOSP realizovat celou řadu aktivit na podporu svobody projevu, kupříkladu 21. května bude pořádat 2. ročník celodenní konference o svobodě slova.
  3. V říjnu budou online nominace uzavřeny a na základě přesvědčivosti zdůvodnění jednotlivých nominací vznikne výběr ověřených finalistů splňujících kritéria.
  4. Porota na svém zasedání rozhodne, kteří z finalistů budou oceněni.
  5. Vyhlášení výsledků a předání cen proběhne na společenském večeru.


Čtyři kategorie: 2 ceny a 2 anticeny

Ceny za svobodu slova

Kategorie jednotlivci

Nominujte osobu, která se v poslední době významně zasloužila o svobodu projevu. Můžete vybrat známou osobnost za její dlouhodobý přínos či konkrétní čin (např. článek, vystoupení), nebo například zcela neznámého hrdinu za jeho odvážné zastání se jiných. Nezapomeňte co nejpečlivěji zdůvodnit svou nominaci, případně uveďte odkazy, kde lze ověřit vaše informace. Zdůvodnění bude klíčovým podkladem pro výběr finalistů.

Nominovat můžete až 3 jednotlivce.



Kategorie organizace a kolektivy

Nominujte organizaci nebo kolektiv, které se v poslední době významně zasloužily o svobodu projevu. Můžete vybrat subjekt za jeho dlouhodobý přínos, konkrétní čin nebo skupinu či pracoviště za odvážné zastání se jiných. Nezapomeňte co nejpečlivěji zdůvodnit svou nominaci, případně uveďte odkazy, kde lze ověřit vaše informace. Zdůvodnění bude klíčovým podkladem pro výběr finalistů.

Nominovat můžete až 3 organizace nebo kolektivy.


Anticeny proti svobodě slova

Kategorie jednotlivci

Čí výroky nebo činy přispěly ke zhoršující se situaci se svobodou slova? Kdo přispívá k tomu, že se stále více lidí bojí otevřeně vyjadřovat své názory? Nezapomeňte co nejpečlivěji zdůvodnit svou nominaci, případně uveďte odkazy, kde lze ověřit vaše informace. Zdůvodnění bude klíčovým podkladem pro výběr finalistů.

Nominovat můžete až 2 jednotlivce.



Kategorie organizace a kolektivy

Uveďte název organizace nebo skupiny či pracoviště, která nejvíce přispěla ke zhoršujícímu se stavu svobody projevu v České republice. Nezapomeňte co nejpečlivěji zdůvodnit svou nominaci, případně uveďte odkazy, kde lze ověřit vaše informace. Zdůvodnění bude klíčovým podkladem pro výběr finalistů.

Nominovat můžete až 2 organizace nebo kolektivy.

Porota

V porotě zasednou respektované osobnosti různého profesního zázemí, které se svobodou projevu dlouhodobě zabývají. Jsou mezi nimi kupříkladu členové mediálních rad Vadim Petrov, Pavel Matocha a Angelika Bazalová, ombudsman Stanislav Křeček, profesor práva Ivo Telec, moderátorka Martina Kociánová, filmový herec Marek Vašut, Zbyněk Petráček, novinář a signatář Charty 77, nebo Adam Růžička, ředitel Institutu H21 a spoluautor ústavní žaloby na Ministerstvo obrany za blokaci webů z února 2022.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Projekt Udělování cen za svobodu projevu má podtitul "Abychom se nebáli mluvit". Je to velmi smutné, když po více jak třiceti letech od tzv. sametové revoluce, tedy od doby kdy se cinkalo klíči i proto, že jsme chtěli právě svobodu slova, je tato svoboda v ohrožení. Nacházíme se v době, kdy se mnohdy někteří bojí naplno vyjádřit své názory a postoje, činí tak pouze v určitém prostoru a na veřejnosti se ohlížejí, jestli je někdo neslyší. Součástí našich životů se stala i tzv. autocenzura. Demokracie, svoboda projevu, pluralita názorů nejsou samozřejmostí, abychom o tyto hodnoty nepřišli, musíme o ně bojovat. Nebojme se mluvit!


Anděl Azazel
 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

Originální přenosný šifrovací přístroj Enigma bude k vidění v Brně - AzaNoviny
Anticeny Big Brother: Policie, Europol, Innovatrics a MojeOdpadky - AzaNoviny
Nominace na ceny a anticeny za svobodu projevu - AzaNoviny


Pečené karbanátky v omáčce - Recepty a vaření
Pečené karbanátky v omáčce



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Čtyři roky na Twitteru

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?