Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

 AGI - Obecná umělá inteligenc

 

 

AGI, neboli obecná umělá inteligence by mohla přijít do pěti let. Tak dlouho bude trvat, než se podaří vyvinout počítače, které budou opravdu myslet jako lidé. Myslí si to alespoň šéf americké společnosti Nvidia Jensen Huang, který to pronesl na Stanfordově univerzitě, kde se pořádalo ekonomické fórum. Nvidia je předním světovým výrobcem čipům pro odvětví umělé inteligence (AI).


Společnost OpenAI, která svým chatbotem ChatGPT spustila horečku kolem umělé inteligence, definuje AGI jako autonomní systémy, které překonají člověka ve většině ekonomicky hodnotných úkolů. Podle Huanga odpověď do značné míry závisí na tom, jak se definuje cíl. Jestliže to má být schopnost úspěšně absolvovat testy, jimiž v různých oblastech musejí projít lidé, pak se obecná umělá inteligence podle něj objeví brzy. „Kdybych dal umělé inteligenci... úplně všechny testy, jaké si jen dokážete představit, když vytvoříte seznam testů a předložíte je počítačovému odvětví, tak bych si tipnul, že za pět let si u každého z nich povedeme dobře,“ řekl Huang.

Současná AI zvládne třeba advokátní zkoušky

V současné době AI zvládá testy, jako jsou kupříkladu advokátní zkoušky, ovšem stále má problémy se specializovanými lékařskými testy z oborů, jako je třeba gastroenterologie. Huang nicméně uvedl, že do pěti let by AI měla být schopna projít i kterýmkoli z nich.

Ale třeba je těch pět let jen velmi pozitivní predikce, která se nakonec nenaplní. Ono totiž podle jiných definic může dosažení AGI i podle samotného Huanga trvat mnohem mnohem delší dobu. Vědci se totiž neshodují na tom, jak popsat fungování lidské mysli. „Z pohledu inženýra je proto dosáhnout cíle těžké,“ řekl Huang. Softwaroví inženýři totiž potřebují jasně definované cíle.

Počty čipů a jejich zlepšování

Huang se také zabýval otázkou, kolik dalších továren na výrobu čipů je potřeba k podpoře expanze odvětví AI. Šéf start-upu OpenAI Sam Altman má například za to, že je jich potřeba mnohem více než nyní. Podobný názor zastává i Huang, který ale zároveň připomněl, že samotné čipy se budou časem zlepšovat, a množství potřebných čipů se tak sníží. „Budeme potřebovat více závodů. Nezapomeňte ale, že v průběhu času také nesmírně zlepšujeme algoritmy a zpracování (umělé inteligence),“ řekl Huang. Výpočetní výkon se podle něj za deset let zlepší milionkrát.

Elon Musk podal žalobu na Altmana a OpenAI

Elon Musk podal žalobu na generálního ředitele OpenAI Sama Altmana i samotnou firmu OpenAI, která vyvíjí chatovací systém ChatGPT. Musk se domnívá, že OpenAI opustila původní misi firmy, což bylo vyvíjení umělé inteligence (AI) ve prospěch lidstva, a ne jak je tomu nyní pro zisk.

Žaloba, která byla podána čtvrtečního pozdního večera uvádí, že Altman a spoluzakladatel OpenAI Greg Brockman původně Elona oslovili s plánem vytvořit neziskovou organizaci s otevřeným zdrojovým kódem. To znamená, že veškeré zdroje a technologie vyvinuté touto společností by byly volně dostupné a mohly by být upravovány, distribuovány a používány bezplatně veřejností. Nynější zaměření společnosti, kterou mimochodem podporuje Microsoft, cílí na zisk, a tak podle Muskových právníků tuto smlouvu porušuje. Právníci též upozornili, že OpenAI držela nejpokročilejší verzi svého modelu umělé inteligence GPT-4 v naprostém utajení.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Dnešní AI rozhodně nemyslí jako člověk, to víme všichni. Někdy by se dalo říci, že nemyslí vůbec, páč mnohdy generuje jen nějaké odpovědi z veřejných zdrojů, aniž by byla schopna si dát, lidově řečeno, jedna a jedna dohromady. Neumí uvažovat v souvislostech, a mnohdy podá na začátku nesprávnou nebo neúplnou odpověď, a když ji člověk položí doplňující otázku, anebo se zeptá na to, že nebrala v potaz to a to, pak se jakoby opraví, omluví a teprve poté zmíní onu záležitost, na kterou člověk upozornil.

Uvidíme, jestli to bude opravdu do oněch pěti let, kdy začne umělá inteligence opravdu sama myslet, a jak budou výkoné čipy a počítače. A také co jí člověk, jednotlivé firmy, dovolí, anebo, a to hlavně, v čem jí omezí. Jestli si sama bude moci vytvořit názor, anebo ji jediný správný názor bude naprogramován a ona toto zadání nebude moci překročit. Každopádně s AI a posléze s AGI si ještě užijeme. Jestli v pozitivním smyslu, a pro koho vlastně pozitivním, zda-li pro lidstvo, to si vůbec netroufám odhadovat.


Anděl Azazel

Úvodní obrázek: Pixabay

 

 ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

Češi si oblíbili on-line seznamky, hledají předně vážné vztahy - AzaNoviny
Musk žaluje firmu OpenAI a jejího šéfa za opuštění původní mise - AzaNoviny
Netflix byl loni v ČR nejužívanější streamovací službou, druhé Voyo - AzaNoviny


Špenátové palačinky - Recepty a vaření
Špenátové palačinky



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Čtyři roky na Twitteru

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?