Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Oko Velkého bratra (Policie) tě vidí - Biometrika

 

Před dvěma dny jsem tu psal o Cenách za a proti svobodě projevu. Dnes se ještě vrátím k šmíráckým cenám, tedy Cenám Velkého bratra Big Brother Awards. Tady mě asi nejvíce zaujala kategorie Úřední slídil, v níž "zvítězila" Policie České republiky. A také ta skutečnost, že letošní ročník Big Brothera se nesl hlavně v duchu biometriky, tedy rozpoznávání nejen tváří.


Připomeňme si, že v minulém ročníku byla moje pozornost namířena na jinou kategorii, a to Firemní slídil, kde cenu obdržel kyperský Seznam za dvoustupňové odhlašování. Patrně se asi nic nezměnilo, ale nevím a zjišťovat se mi to nechce, páč se na Seznam nepřihlašuji. Ano, vůbec na Seznam nelezu, žádné jeho služby nepoužívám, páč nevím proč a hlavně nechci. Letitý e-mail z dob, kdy "internet = Sezanm" sice stále mám, ale zprávy si stahuji přes IMAP do svého mejlového klienta Thunderbird. Já prostě Seznam vůbec k ničemu nepotřebuji. O jeho "slavném" vyhledávači, který nenajde nic, anebo jinak, najde to co nechci a nehledám, jsem tu už také psal. A pořád platí, že nechápu, kdo to může používat. Pochopil bych to ještě u důchodců či naprostých lam, jinak hledat přes Seznam může fakt jen idiot. Myslím, že ani Šídlo přes jeho domovský kyperský vyhledávač nevyhledává :D Ale pojďme už k letošnímu ročníku Velkého bratra.

Výsledky Cen Velkého bratra za rok 2023

Úřední slídil: Policie České republiky
 - za netransparentní provoz systému Digitální podoba osob

Firemní slídil: Innovatrics
- za nedostačné informování o biometrickém systému Fingera

Dlouhodobý slídil: projekt MojeOdpadky.cz
- za nucení do poskytování osobních údajů

Výrok Velkého bratra: Europol
- za chuť plošně sbírat a analyzovat on-line komunikaci

Pozitivní Cena: Michal Berg
- za kampaň proti automatům na vodu nutících lidí využívat aplikaci


Policie jako největší Úřední slídil

Jak užjsem psal, nejvíce mě zaujala kategorie Úřední slídil, kterou získala Policie České republiky za provoz Informačního systému Digitalní podoba osoba (IS DPO). V něm se nachází téměr 20 milionů fotek z českých občanek a pasů. Potřebuje-li policie ztotožnit něčí identitu, ať již z fotky či videa, může tento systém využít.

Podle poroty soutěže, kterou opět tvořili právníci, IT odborníci či novináři, však policie spustila v loňském roce systém utajeně. V rozporu se zákonem navíc neměla před jeho spuštěním zpracované zhodnocení dopadu do soukromí (tzv. DPIA), chyběl a nadále chybí i dostatečný právní základ pro jeho provoz. Na zjištění organizace IuRe, která na systém jako první upozornila, navíc policie reagovala nepravdivými tvrzeními.

Ach ta biometrika

S biometrikou, tedy s identifikací na základě tváře či třeba otisku prstu, souvisí i ocenění Firemní slídil. Cenu v této kategorii obdržela firma Innovatrics za svůj systém Fingera. Ten umožňuje podle tváře efektivnější kontrolu docházky zaměstnanců i vydávání jídel v kantýně. Bohužel však podle poroty vůbec nereflektuje, že nařízení GDPR prakticky vylučuje, aby byly podobné systémy na běžných pracovištích využívány.

Dalším kategoriím se podrobněji věnovat nebudu, to se kdyžtak mrkněte třeba na AzaNoviny a článek Anticeny Big Brother: Policie, Europol, Innovatrics a MojeOdpadky. Za to vám představím porotu, kterou zase pro změnu na AzaNovinách nenajdete.

Porota Cen Velkého bratra za rok 2023

Jan Cibulka - Datový novinář, iRozhlas.cz
Eduarda Hekšová - Ředitelka spotřebitelské organizace dTest
Oldřich Kužílek - Poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí, Otevřená společnost
Ján Matejka - Ředitel Ústavu státu a práva AV ČR, člen rozkladové komise ÚOOÚ
Pavel Růžička - Expert na IT bezpečnost
Jan Vobořil - Advokát a výkonný ředitel IuRe
Klára Votavová - Publicistka a výzkumná pracovnice, Europeum

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Abycho skončili pozitivně, tak jsem si na závěr nechal kategorii, kdy vítěz může být na cenu opravdu hrdý. Kategorie se jmenuje jednoduše Pozitivní cena. Tu si odnesl Michal Berg, který v listopadu 2023, záhy poté, kdy Správa železnic zveřejnila informace ke svému projektu Železnice bez plastů, v rámci kterého bude se startupem Lokni instalovat na nádražích automaty na filtrovanou vodu, spustil petici proti zbytečnému nucení do používaní mobilní aplikace, která je při využití automatu na vodu vyžadována.

„Nejsem člověk, který by se bránil technologiím - 15 let jsem podnikal v IT oboru. Je ale na místě upozorňovat na to, že řešit technologiemi něco, co není potřeba, je pro společnost rizikové,“ vysvětlil svůj postoj Berg, který upozornil na nebezpečí vytváření dalších bariér pro seniory, děti nebo chudé lidi. Je to přesně tak, cítím to naprosto stejně jako pan Berg. Dnes je to aplikace na vodu, a co bude zítra? Aplikace na vzduch? Strašné že.. ovšemže.


Anděl Azazel

Úvodní obrázek: remix Pixabay

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

Anticeny Big Brother: Policie, Europol, Innovatrics a MojeOdpadky - AzaNoviny
Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily se sedanem SU7 - AzaNoviny
Nová finta podvodníků. Vyberou peníze z bankomatu i bez karty - AzaNoviny

Minibábovky s mandarinkami - Recepty a vaření
Minibábovky s mandarinkami


AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Čtyři roky na Twitteru

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Letní nadhledová glosa: V SEO skóre daly Xglosy chatům na frak.

Blogger komentáře: Jak vytvořit klikatelný odkaz.