Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Firemní slídil Seznam si vyšmíroval Anticenu Velkého bratra

 

Big Brother Awards (Ceny Velkého bratra) - Firemní slídil: Seznam



Oko Velkého bratra vás vidí, oko Seznamu jak by smet. Nebudeme si nalhávat, že jde jen o Seznam, šmírují vás a nás všichni, kdož potřebují prodávat reklamu, ale nejen. Seznam.cz si však vyšmíroval pro letošek, tedy při nedávném udílení "ocenění" za rok 2022, jednu z cen Big Brother Awards (Ceny Velkého bratra) jako Firemní slídil. A my si konkrétně a na ukázkach povíme a vysvětlíme proč.

 

Ceny velkého bratra jsou udíleny každoročně již od roku 2005. Asi nemusím psát, že název je inspirován románem George Orwella 1984. Aktuálně existuje 5 kategorií - čtyři Anticeny a jedna Pozitivní cena. Pořádá to celé organizace Iuridicum Remedium. V kategorii Dlouhodobý slídil zvítězil Microsoft, to asi také nikoho nepřekvapuje, že.. ovšemže. Prvenství si vysloužil v kategorii Úřední slídil zase Nejvyšší správní soud, a to za připuštění finančních úřadu k datům ze silničních kamer. Další Anticenu, která se zove Výrok Velkého bratra, si odnesl Marian Jurečka za výrok „Úřednice pak tomu člověku může říct ‚Nekřičte na mě, to já vůbec neovlivním, prostě to je automaticky propsané do systému, vaše dítě do školy nepřišlo‘,“. Nu, a cenu Firemní slídil si vyšmíroval tedy Seznam, kterému se budeme dnes hlavně věnovat.

Pozitivní cena

Než se dostneme k tomu Seznamu (Seznam - Najdu tam co nehledám :D /to jsem si nemohl odpustit, páč když pominu vyloženě tu nejstarší generaci, tak přes vyhledávač téhle firmy může hledat jen nesvéprávný jedinec, nesorry jako/), tak si ještě něco řekneme k Pozitivní ceně, abych nebyl jenom negativní.

Pozitivní cenu za ochranu soukromí si odnesl spolek NoLog, který je provozovatelem řady šifrovaných a k soukromí přátelských aplikací a nástrojů, které dává k dispozici všem. Nabízí tak funkční alternativu produktům technologických gigantů. Využívání jím poskytovaných služeb je přitom nejen bezplatné, ale zároveň není spojeno s nutností poskytovat osobní údaje. Služby, které jsou financovány z dobrovolných příspěvků, jsou naopak nastaveny tak, aby v maximální možné míře chránily svobodu sdílení informací a soukromí uživatelů služeb.

Firemní slídil Seznam

Teď se dostaneme k onomu šmíráckému Seznamu a povíme si a názorně ukážeme, proč si šmíráckou cenu vysloužil. Jde o dvoustupňové odhlášení, které Seznam zavedl zhruba před dvěma roky. A to je ten problém, v tom je ten zakopaný pes a jádro pudla, neb Seznam provádí sběr dat, kterého ale dosahuje záměrným matením uživatelů. Páč když se od účtu Seznam odhlásíte, tak vlastně zas tak moc odhlášení nejste, Seznam dál, jako by se nechumelilo, o vás sbírá údaje, které pak využívá třeba k personalizaci reklam. Prostě k vašemu odhlášení nestačí kliknout na "Odhlásit se", nýbrž musíte ještě klepnout na "Zapomenout uživatele" abyste byli opravdu odhlášeni.



 

Portál Seznam - Odhlášení uživatele Anděl Azazel

Tady na obrázku vidíte, jak to vypadá, když jsem na stránce Seznam.cz odhlášen, ale vlastně moc odhlášen nejsem. Vidíte mojí ikonu, která je teda taková průhlednější a méně jasná, než když jsem přihlášen. Znáte to všichni, kdo služeb Seznamu využíváte. Tady musím učinit poznámku, že jsem toto absolvoval jen a pouze pro účely tohoto článku, jinak služeb Seznamu defacto nevyužívám a e-mail mám jen k různým rychlým registracím na pro mne nevýznamných portálech, prostě když se potřebuji někam mrknout. A veškerou případnou mejlovou komunikaci provádím skrze poštovního klienta.


 

Odhlášení od Seznamu - Druhá fáze

Abyste byli opravdu odhlášeni, tak musíte ještě rozkliknout nabídku u vaší ikony, jak vidíte na obrázku, a tam klepnout na "Zapomenout uživatele". Ano, teprve pak jste opravdu odhlášeni. Pokud to neučiníte, pak jste odhlášeni - neodhlášeni, obuti - neobuti, přijeli - nepřijeli..

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Nastavení Seznamu je takový typický příklad takzvaného temného vzorce, tedy záměrného matení uživatelů, které vede k efektivnějšímu sběru jejich osobních údajů. Zase si upřímně řekněme, tím jako první prosluly velké technologické společnosti jako Google či Facebook. Nu a Seznam nechtěl zůstat pozadu. Přitom by k férovosti by stačilo tak málo, kdyby Seznam přímo u konkrétního tlačítka automaticky zobrazil informaci, co odhlášení fakticky znamená a jak se lze odhlásit doopravdy. Tak by se tato informace dostala i k těm, které vůbec nenapadne, že by odhlášení mohlo znamenat něco jiného. Ono to sice uživatel může zjistit a dočíst se v Podmínkách užívání služeb, ale upřímně, to nikdo nečte, že.. ovšemže


Anděl Azazel
Zdroje: bigbrotherawards; seznam
Obrázky: moje skrýny portálu Seznam

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
       Čtěte na AzaNoviny.eu           
Vývojáři AI nejsou schopni dohlédnout důsledků, míní Janiš - AzaNoviny
Mobilní data v posledních letech nabrala až dvacetinásobný růst oproti volání - AzaNoviny
Meta zvažuje v Evropě zákaz politické reklamy na svých platformách - AzaNoviny
 

Vepřová játra na víně - Recepty a vaření
Vepřová játra na víně


AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

 

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Čtyři roky na Twitteru

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?