Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

iOS 17 patrně s možností instalace aplikací z obchodů třetích stran, jen v EU

 

iPhone mobil - iOS

 

Operační systém iOS je dosti uzavřený, oproti Androidu zcela určitě, což někteří, asi drtivá většina, považují za pozitivní, neboť se tím výrazně snižují bezpečnostní rizika. Ovšem patrně bude vše jinak, alespoň co do uzavřenosti oficiálních aplikací a jejich stahování pouze z App Storu. Neb tu máme Evropskou unii, nu a té se nelíbí, že v jablečných zařízeních není prakticky možnost (ona tedy je ale ne ofiko) instalovat si appky z obchodů třetích stran, tedy nejen z App Store. A tak je možné, že už v iOS 17 bude k dispozici funkce, která umožní používat i další neoficiální obchody, bude ovšem jen v EU, v Americe se nic měnit nebude.


Když BigTech firmy představují nějaké nové softwarové funkce, prvky a vychytávky, pak se tomu většinou vždy děje tak, že jsou nejprve zaváděny pouze pro obyvatele USA, případně i někdy Kanady. Tudíž kupříkladu my v Evropě pak netrpělivě čekáme na to, až dorazí i sem. V případě operačního systému iOS 17 to ale bude jinak, Evropané obdrží funkci, která v Americe ještě nebude, tedy možná nikdy nebude, kdo ví.

Evropská unie si prosadila svou

Ano, možnost instalace aplikací i mimo App Store si prosadila Evropská unie, Apple by to samotného ani nenapadlo. Nelíbil se jí totiž potenciální monopol v rámci iOS, a tak Applu nařídila, aby umožnil do iPhonů a iPadů instalovat aplikace i mimo jeho vlastní obchod. Povolení instalace aplikací z jiných než oficiálních zdrojů však bude pro uživatele zvyšovat riziko instalace nebezpečného softwaru. Bude tedy zajímavé sledovat, zda se s tímto Apple dokáže nějak vypořádat a představí nějaké sofistikovanější řešení.

Jakou podobu bude tato nová možnost mít, to asi zatím nikdo ani netuší a pravděpodobné  se to ani nedozvíme v rámci chystané vývojářské konference WWDC – Apple nejspíše bude dělat vše proto, aby uživatele o této možnosti neinformoval více, než je nezbytně nutné.

Možnost instalace aplikací z obchodů třetích stran se tak v nejbližší době na iPhony po dlouhých letech opět vrátí. V minulosti šlo využít neoficiálního obchodu Cydia pro odemčené iPhony, iPady a iPody, který v době své největší slávy mělo na svém zařízení přibližně 10 % uživatelů. V postupujících letech ale popularita alternativního obchodu výrazně klesala, až se její zakladatel Jay Freeman rozhodl obchod v roce 2018 ukončit.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Dalo by se říci, že Evropané budou mít patrně již v novém iOS exkluzivní funkci, exkluzivní možnost, která jinde v žádném jiném regionu na světě nebude k dispozici. Ale budou evropští jablíčkáři zrovna z této exkluzivity nadšeni? Neřekl bych, spíše láteří a klepají si na čelo. Lidé co používají iPhone, tak jedním z důvodů bude právě ta skutečnost, že jde o relativně uzavřený systém a tím bezesporu daleko bezpečnější, než třeba konkurent Android. Nikdo samozřejmě uživatele nebude nutit používat i jiné Obchody, a většina tak ani o této možnosti na vteřinu nezauvažuje. Ano, používat tu funkcionalitu nikdo nemusí, každopádně ta "vrátka" tam holt budou. Mnohým nejspíše k nemilosti.


Anděl Azazel

Zdroj: 9to5mac
Úvodní obrázek: pixabay


✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
       Čtěte na AzaNoviny.eu            
Musk plánuje spustit chatbota TruthGPT jako konkurenta ChatGPT - AzaNoviny
Papoušci nadšeně telefonují přes tablet, naučili je to vědci - AzaNoviny
Mobil používá k placení 39 % lidí v ČR, bez peněženky chodí čtvrtina - AzaNoviny


Cibulovo-pivní omáčka s vepřovým - Recepty a vaření
Cibulovo-pivní omáčka s vepřovým


AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin


Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Čtyři roky na Twitteru

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?