Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Seznam, najdu tam co nechci - dezinformační weby.

 


 

 

 

 

Seznam pro vyhledávání defacto vůbec nepoužívám. Srovnání čtyř vyhledáváčů (ale nejen) jsem učinil v únorovém článku nazvaném  Google .. Bing, DuckDuckGo a Seznam. Dnes se ovšem zaměřím na záležitost, která je pro mne naprostou šíleností - Seznam ve výsledcích vyhledávání označuje "dezinformační weby".

 

Seznam v soubojí s Google neustále padá


V prehistorických dobách internetu byl Seznam v české kotlině jednoznačně nejpoužívanějším vyhledávačem. Tato skutečnost platila až do roku 2014, alespoň dle mnoha zdrojů. Existují i zdroje, které říkají, že to bylo o něco dříve. To ale není až tak podstatné, tak či tak je to celkem dosti velká rarita, když si uvědomíme, že Google zde začal působit od roku 2006, kdy se tedy Seznamu, jako jednomu z mála národních vyhledávačů dařilo tak dlouho odolávat globální jedničce Googlu.

Podívejme se na vývoj podílu vyhledávačů v čase od roku 2015 do současnosti, tedy ke květnu 2021. Google má v České republice podíl ve vyhledávačích nějakých více než 83%, zatímco Seznam něco málo přes 12 procent. Podobná čísla uvádí i jiné zdroje.



Vývoj podílu vyhledávačů v ČR (2015- 2021) - StatCounter
Vývoj podílu vyhledávačů v ČR (2015- 2021) - zdroj: StatCounter
   


Kdo Seznam vyhledávání ještě používá?


Napovědět by nám mohlo srovnání z různých zařízení. Na desktopu je poměr vyhledávačů Google a Seznam 78 : 15, v mobilních zařízeních (počítany smartphony a tablety) je to již ovšem 89 : 10. A jelikož mobily jsou doménou střední a hlavně mladší generace, pak by z těchto čísel bylo možné dodedukovat, že Seznam jako vyhledávač používají předně ti starší až nejstarší.



Seznam u výsledů označuje "dezinformační weby"


Poprvé mě na tuto šílenost, u které stále nemohu uvěřit, že tak nějaký vyhledávač činí, navedl před časem provozovatel Chatujme Lukáš Ryšánek (LuRy). Na svém portálu uveřejnil  jakýsi seznam "dezinformačních webů". O této záležitosti se rozhovořil na diskuzích, kdy zmiňoval právě Seznam.cz a odkazoval přitom dokonce na Pravidla Diskuzí, na která se můžete podívat ZDE.

Ani ve snu by mě nenapadlo, že se někdy v nějakém vyhledávači s označováním webů jako dezinformačních, či jakýchkoliv jiných označení a výzev k opatrnosti, dočkám. Podívejme se na srovnání stejného vyhledávacího výrazu pro Seznam a Google, použil jsem název jednoho webu z luryho seznamu, který sám občas čtu, tedy Protiproud.



Vyhledávač Seznam - vyhledávací výraz "Protiproud"

Vyhledávač Google - vyhledávací výraz "Protiproud"
Výsledky vyhledáváni fráze "Protiproud" v Googlu a Seznamu


Je úplně jedno kdo si co myslí o Protiproudu. Je to totiž jen ukázka a příklad. Myslet si může každý co chce, ale ať mi nějaká jedna skupina necpe své pocity a svojí ideologii do vyhledávání. Tam to nemá co dělat.



A jaký bude závěr dnešní glosy?


Jako hlavní vyhledávač používám, stejně jako většina z vás, Google. Pokud by se na něm něco takového, jako na Seznamu objevilo, tedy nějaké označování webů, pak bych ho okamžitě přestal používat. Slušné alternativy jako Bing či DuckDuckGo tu jsou. Sám si dokáži vyhodnotit z jakých stránek čerpám informace a jak jsou pro mne relevantní, jakou jim přikládám věrohodnost.

Nechápu, co tímto chtěl Seznam dosáhnout. Možná, když má ty starší uživatele, tak třeba zamýšlel dědouškům a bábuškám "napovědět". Ono by připadali v úvahu i ti nejmladší, ti jsou zase tak nějak progresivisticky liberální, jenže ti Seznam ku vyhledávání dle všeho nepoužívají. A co zamýšlel LuRy na Chatujme, to mi též hlava nebere. Naše světy budou patrně dosti rozdílné, je jen dobře, že jsem před lety jeho portál opustil. Seznam jsem už opustil dávno, takže cajk.



Anděl Azazel

Úvodní obrázek: Pixabay
Zdroj dat a grafu: StatCounter



✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

 Čtěte na AzaNoviny.eu

Seznam má rekordní tržby, za minulý rok téměř 5 miliard. - AzaNoviny

Spouštění aplikací pro Android ve Windows 11 možná zkomplikoval Google. - AzaNoviny

Spotify Greenroom jako konkurence Clubhouse a Twitter Spaces - AzaNoviny




 
Květák po čínsku - Recepty a vaření
Květák po čínsku


Komentáře

  1. ::::::: Tečka a čTečka :::::::

    Ať už máme na Covid pasy a vše s tím související jakýkoliv názor, k usnadnění prokazování certifikátů o očkování nebo testech, či jejich čtení, tu jsou aktuálně dvě české aplikace. Jaký je mezi nimi rozdíl a pro koho která je hlavně určená, tak to se dozvíte v článku AzaNovin ZDE. A můžete si tam třeba Tečku hned stáhnout.

    AzaNoviny.eu

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Co měsíc dal - Únor 2024