Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Co měsíc dal - Duben 2024

Co měsíc dal - Duben 2024

 

 

  

Měsíc se s měsícem sešel a je tu čtvrtý díl pravidelné rubriky Co měsíc dal. Dnes se tedy projdeme po některých dubnových událostech. Jak jsem je viděl a zaznamenal Já.

Policie a eDoklady

Začátkem dubna začala Policie akceptovat občanku v mobilu, tedy eDoklady. Tedy Policie v terénu, abych byl přesný, začala akceptovat prokazování se totožnosti zmiňovanou mobilní aplikací. Tudíž plastovou kartičku můžete nechat už doma. Policie v terénu tak učinila přijímání eDokladů dokonce dříve, než ji stanovil zákon. Na policejních úřadovnách pro uznávání eDokladů ovšem platí stále až červencový termín.

Občanku v mobilu má již 350 tisíc lidí

A u aplikace edoklady ještě zůstaneme, na konci první dekády měsíce dubna jsme se dozvěděli, že aplikaci používá ji 350.000 lidí. Právě v návaznosti na uznávání občanky v mobilu policií v terénu si od začátku dubna stáhlo aplikaci nově 20.000 lidí. Aplikace eDoklady je dostupná v oficiálních obchodech App Store pro Apple a Google Play pro Android.

Češi utrácejí za podcasty stále více

Češi za podcasty utrácejí stále více prachů. Průměrná částka, kterou loni měsíčně Češi zaplatili za odebírání podcastů, stoupla meziročně o 5 % na 148 Kč. Průměrná délka jedné podcastové epizody se prodloužila o 5 minut na 41 minut. Nu a jeden uživatel měsíčně v průměru zhlédne či si poslechne 777 minut audiovizuálního obsahu, takže bezmála 12 hodin. Podcasty prostě stále jedou.

Portál občana už i na mobilu

Díky Portálu občana je možné vyřídit mnoho úředních záležitostí, jako je například podání daňového přiznání, vyhotovení výpisů z rejstříku trestů nebo propojení s datovou schránkou. Portál občana využívá nějakých 1 205 000 uživatelů a čísla stále rostou. A od 18. dubna už lze používat Portál občana i skrze mobilní aplikaci z dílny Digitální a informační agentury (DIA), takže kdykoliv a pohodlně všude, páč mobil má u sebe dnes každý.

Hackeři se nabourali do ČTK

Z poslední dekády měsíce dubna mě zaujala informace, kdy se nějací hackeři nabourali do České tiskové kanceláře (ČTK). Tedy nabourali se do zpravodajského webu ČTK zovoucí se České noviny. Uveřejnili tam dva smyšlené články - V jednom měla BIS zabránit pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho, v druhém článku bylo  údajné mimořádné prohlášení ministra Jana Lipavského (Piráti) k tomuto tématu. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin.

Hackeři podle mluvčí ČTK Martiny Vašíčkové prolomili zabezpečení účtu publikačního systému webu České noviny. Zpravodajský servis ČTK, který agentura distribuuje svým klientům, dotčen nebyl. ČTK zprávy z webu v dohledné době odstranila.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Když už to dnes bylo předně o mobilních aplikacích, tak to zakončeme v podobném duchu. V nedávné minulosti trh s chytrými telefony stagnoval či byl dokonce v pokledu. Trend se ale obrací a již nějakou dobu naopak počet prodaných smartphonů stoupá. V prvním čtvrtletí se odbyt zvýšil o 7,8 % na 289,4 milionu přístrojů. A ještě jedna změna - Samsung se vrátil na trůn, který chvíli okupoval Apple. A to je pro dnes vše, tak zase za měsíc v přehledu měsíce května očima Anděla Azazela, tedy A tak to vidím Já!


Anděl Azazel
 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

CAPTCHA – Testy ‚Nejsem robot‘ jsou čím dál těžší - AzaNoviny
Vysoký manažer Amazonu: Že roboti berou lidem práci, je mýtus - AzaNoviny
AI umí snížit své schopnosti kvůli roli, ve které má vystupovat - AzaNoviny


Brambory s vejci v hořčičné omáčce - Recepty a vaření
Brambory s vejci v hořčičné omáčce


AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Čtyři roky na Twitteru

Katolík Bogeman řádí na XChatu

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Letní nadhledová glosa: V SEO skóre daly Xglosy chatům na frak.

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024