Nejen Xkem živ je člověk aneb Mor sociálních sítí

Social media -Sociální sítě

 


Sociální sítě využívám k mnoha různým věcem, mnohdy k tomu, co tady na Xglosách nikdy neuvidíte a čemu se tu vyhýbám - ke komentování politiky. Ale samozřejmě nejen, v některých případech i k propagaci Xglos a dalším záležitostem, dle té které socky. V současnosti jsem asi nejaktivnějsí právě na Xku, tedy sociální síti X, která se dříve jmenovala Twitter. Ovšem působím víceméně tu aktivněji, tu s menší aktivitou, na mnoha sockách, na kterých mi má přítomnost dává smysl, anebo jsem si tam jednoduše někdy založil profil. Proto Mor sociálních sítí.

 

X neboli Twitter

Jak už jsem psal, tak tady jsem nejaktivnější, alespoň v současné době. Ale nebylo tomu tak vždy. Za více než 4 roky, kdy jsem tam s účtem Anděl Azazel přítomen (jinak je tomu let devět), jsem měl pasáže a období, kdy jsem tam vůbec nepsal a jen četl. Koneckonců Xko jsem vždy využíval hlavně jako rychlý a pestrý informační zdroj. Na tom se nic nemění, co se mění je právě míra mého zapojení co by tvůrce příspěvků.

 

Síť X - Profil Anděl Azazel


Tady platí přesně to o politice, což je hlavní obsah mých postů, občas tam dám odkaz na blog. Co to koupil Elon, tak je to opravdu svobodná síť, kde nemusím provádět autocenzuru, tak se mi tam píše dobře.

Truth neboli Pravda

Na Trumpově Pravdě jsem od června 2023, tedy záhy poté, co byla tato socka dostupná v České republice. Většinou tam duplikuji některé příspěvky z Xka. Po počátečním boomu to tam ovšem dosti ochladlo a česká komunita se vytrácí, tedy ta aktivní část uživatelů.

 

Truth Social - Profil Anděl Azazel


Mastodon neboli decentralizovaný libtvítr

Když Elon koupil tehdy ještě Twitter, tak se mnozí líbodémo zhrozili svobody projevu, plkali cos o tom, že se Twitter rozpadne a prchali na Mastodon jako do svého líbodémo ráje. Nu, mnozí se pak zas vrátili. Na této socce jsem od července 2022.

 

Mastodon - Profil Anděl Azazel



GAB neboli Žabák

Co do české komunity je GAB už dlouho mrtvý. Dokonce jsem českému GABu svého času vystavil parte. Na GAB jsem se registroval v lednu roku 2021. Také jsem tam měl různě aktivní neaktivní období. Nyní co provozovatel umožňuje postování obrázků pouze ve verzi Premium je mé postování na tuto socku více než občasné.

 

GAB - Profil Anděl Azazel



Facebook neboli Cukříkov

Na Fejs jsem vstoupil někdy v roce 2011. Dlouho jsem se tomu tehdy bránil a psal svou oblíbenou hlášku "Na Facebooku už je každý debil.. a neb nejsem ani každý ani debil, tak co bych tam pohledával". Svého času jsem ho využíval hlavně k chatování s některými přáteli, k občasným postům na Zeď různého zaměření a témat, a pak prostě ke kontaktování lidí, které jsem nemohl kontaktovat jinak, páč byli hlavně a nebo jen na Fejsu. V současné době, krom pár občasných hovorů přes Messenger, je moje aktivita na Fejsu nula.

Je to jediná platforma, kde jsem pod civilním jménem. Byl jsem k tomu Facebookem přinucen, neb jsem měl mnoho nepřátel, kteří zkoušeli všechno možné, hlavně kolem "starých AzaNovin", takže jednou někoho, čert ví koho, napadlo mě nahlásit, že Anděl Azazel není mé civilní jméno a můj účet odporuje Zásadám komunity. Takže jsem to nejprve nechal snad přes rok vyhnít, nu a pak, abych svůj Fejs mohl používat, tak jsem jméno změnil, nu. Potřeboval jsem přístup k jiným neosobním aktivitám.

 

Facebook - Profil Anděl Azazel


Xglosy neboli blog

Na Fejsu jako na jediné socce mám ovšem stránku k tomuto blogu Xglosy. Stránku jsem založil v lednu 20021 a postuji tam nové blogové přírůstky. Podobně existuje stránka blogu Archa X.

 

Facebook - Stránka Xglosy



MeWe neboli decentralizovaný Fejs

MeWe je sociální síť podobná Facebooku, akorát je decentralizovaná a nejsou tam žádné reklamy, takže ani nemá důvod o vás sbírat nějaká data. Registrace na MeWe proběhla, překvapivě, v lednu 2021. Mám tam nějaké skupiny ale o tom není tento článek, ten je vyloženě o osobních profilech. Určitá česká komunita tam je i aktivní a stále nějak drží.

 

MeWe - Profil Anděl Azazel


VK neboli Vkontakte

Kdy jsem se registroval na VKáčko vám úplně nepovím, bylo to ale ještě v době, kdy nebylo při registraci nutné uvádět telefonní číslo, dnes si bez mobilního čísla účet nezaložíte. Také mi tam časem zmizel úvodní obrázek, čert ví proč, třeba v Rusku nemají rádi čerty :D Ale páč je profil využíván také jen k postování blogových příspěvků či občas článků z AzaNovin, tak to nijak neřeším. Třeba na to někdy mrknu v budoucnu.

 

VKontakte - Profil Anděl Azazel


Reddit neboli lomítka

Ano, na sociální síti se všechno řídí lomítky. Je to opravdu zvláštní sociální síť, které musí člověk přijít na chuť. Někteří nikdy nepřijdou. Na Redditu jsem od července roku 2019.

 

Reddit - Profil Anděl Azazel


GETTR neboli republikánské X


Na GETTR jsem se registroval v červenci 2021. Jak nadpis napovídá, tak je to americká síť hlavně pro konzervy. Pár Čechů tam je, možná doslova dva. V současnosti tam nijak aktivní nejsem.

 

GETTR - Profil Anděl Azazel


MINDS neboli vydělej tokeny

O této sociální síti se dá říci jen to, že tam jsem. Česká komunita tam v podstatě neexistuje.

 

MINDS - Profil Anděl Azazel


Tumblr neboli fakt divná síť

Zajímavé ale je, že tam určitá česká komunita je přítomna, ač ta síť je fakt divná. Mimochodem, když postujete příspěvek, který musíte složit z několika samostatných částí, tak se vám objeví i na blogu, tedy pokud si to asi aktivujete, už nevím přesně. Což je také zajímavé v pozitivním smyslu.

 

Tumblr - Profil Anděl Azazel


Poetizer neboli básničky

Poetizer se svého času rozhodl síť zpoplatnit pro každého, takže tam nejde již psát básničky a řada dalších věcí. Pokud tam máte profil, tak vám zůstává, ovšem můžete si jen prohlížet a číst výtvory ostatních, bez možnosti komentovat či cokoliv dalšího.

 

Poetizer - Profil Anděl Azazel


Sociální sítě, které už neexistují

Na sociální síti Parler jsem měl též účet, akorát přestala jako sociální síť fungovat, ovšem ještě jsem si vše ověřil, a hle.. Parler se vrátil, dokonce tam mám i starý účet. Jenže na Parleru byla ta česká komunita polomrtvá už tehdá, teď po dlouhé odmlce už tam patrně nebude nikdo, Já kdybych nepsal tento článek, tak bych ani nevěděl, že to opět spustili. Takže to nechám pod tímto nadpisem.

G+ byla skvělá síť, s těmi kruhy to měli opravdu dobře vymyšlené a dávalo to smysl, než facebookoví přátelé a přátelé přátel. Na G+ mohl člověk sdílet věci s tím kterým kruhem, tedy mohl oddělit třeba práci, rodinu, koníčky či cokoliv. Za mě nejlépe vymyšlená socka co kdy byla. Škoda jí.

Notesoo byl pokus o českou sociální síť, marný pokus. Myslím, že jsem tu o této socce napsal dost, možná až moc.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Já jsem samozřejmě vyrůstal na klasických chatech jako XChat či Lidé, nu a také na klasických diskuzních fórech. V některých ohledech mi tato retra vyhovovala více, ovšem přišly globální socky a holt člověk je tam, kde jsou lidé a kde jsou funkcionality odpovídající době. Zcela jistě vnímám i některé obrovské pozitiva sociálních sítí. O rozdílech i vzhledem k chování uživatelů jsem tu už ale také psal.

Uvedl jsem tu celou řadu socek, na kterých jsem byl či jsem, tak třeba to bude pro některého čtenáře i inspirací si nějakou tu sociálální síť vyzkoušet. I když dneska jedou hlavně TikToky a Instáče, a tam fakt nejsem, aspoň s osobním účtem rozhodně ne.


Anděl Azazel
Úvodní foto: remix Pixabay

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

Rubikova kostka – Robot ji složil v novém rekordu 0,305 vteřiny - AzaNoviny
Digitální detox na letní dovolené? Částečně si ho chce dopřát 69 % Čechů - AzaNoviny
AI by mohla ovlivnit vaření a přinést jednotný standard kvality jídla - AzaNoviny

Česnekové houstičky - Recepty a vaření
Česnekové houstičky



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Silné administrátorské rozhodnutí

XChat se zbláznil: Kyberšikana podporována Vedením, Bratříček zablokovaný na Facebooku

Statistiky StatCounter a půlroční statistiky Xglos

Červen to je i Klub blogerů, kde jsou Xglosy tři roky

Co měsíc dal - Červen 2024

Oči pro pláč nebo úsměv na líci II.

EU odkryla svou cenzorskou tvář. Tajnou dohodu o cenzuře na X Musk nepřijal

Technická glosa aneb redukční dieta

Google .. Bing, DuckDuckGo a Seznam.

Tomášek vítěz, Haluška na hraně a poražený Legendawn.