Podcasty Google končí, přesouvají se na YouTube

Podcasty Google končí, přesouvají se na YouTube

 

 

 

Teda přesouvají, nu přesunout si je tam budete muset sami. Ale nebojte, je to velmi jednoduché. A my si tu ukážeme tu úplně nejjednodušší možnost, tedy přenést z Google Podcasts Manageru podcast do YouTube. Bavíme se o exportu vlastního podcastu. Jak si přenést do aplikace YouTube Music odběry, o tom pojednává článek na webu AzaNoviny Podcasty Google se loučí, nově budou v YouTube Music.


Už loni Google oznámil, že jak Podcasty Google, tak Google Podcasts Manager budou v roce 2024 končit. V USA už přehrávání podcastů skončilo 3. dubna. V ostatních regionech, tedy i v Česku, si přes Podcasty Google žádný podcast nepustíte od 24. června, což je za chvilku. Nu, tento článek se ovšem věnuje hlavně podcasterům, tedy tvůrcům podcastů, ti budou mít přístup do služby Google Podcasts Manager do 30. července.

‌Jak přenést svůj podcast z Podcasty Google na YouTube

Jaké jsou tedy možnosti exportu vlastního podcastu na YouTube? Stačí zadat zdroj RSS vašeho podcastu. Pokud zadáte zdroj RSS do YouTube, všechny nové epizody přidané do zdroje RSS se automaticky nahrají do YouTube a budou také k dispozici prostřednictvím YouTube Music. Další možnost je nahrát video s vaším podcastem do Studia YouTube.

Nejjednodušší způsob, jak zadat zdroj RSS do YouTube, je přejít na hlavní panel ve službě Google Podcasts Manager a v banneru v horní části kliknout na Odeslat do YouTube.

Google Podcasts Manager
Google Podcasts Manager



Jak nahrávat podcasty na YouTube pomocí zdroje RSS


Když na YouTube odešlete zdroj RSS, YouTube vytvoří video pro každou epizodu podcastu, kterou nahrajete. S využitím grafiky podcastu vytvoří video se statickým obrázkem, které pak automaticky nahraje do vašeho kanálu. Když do zdroje RSS přidáte novou epizodu, automaticky ji nahraje do vašeho kanálu a upozorní vaše způsobilé odběratele.

YouTube:

  • Nedistribuuje váš podcast na jiné platformy. Podcast bude k dispozici pouze na YouTube a v YouTube Music.
  • Neupozorní odběratele, pokud jsou prostřednictvím zdroje RSS do vašeho kanálu přidány starší epizody.
  • Automaticky neaktualizuje podrobnosti o pořadu provedené ve zdroji RSS.
  • Automaticky neaktualizuje zvukové soubory, které jsou do zdroje RSS nahrány znovu.
  • Nepovoluje v názvech a popisech epizod a podcastů neplatné znaky, například „>“ nebo „<“ nebo znaky kódu HTML.


Doporučené postupy

Podle smluvních podmínek YouTube nesmí podcasty, které nahráváte na YouTube, obsahovat reklamy. Pokud podcast obsahuje placenou propagaci (například čtenou moderátorem), sponzorství nebo doporučení, jste povinni o tom Youtube informovat a musíte dodržovat všechny příslušné zásady.


Placenou propagaci můžete deklarovat takto:

  • zaškrtnete políčko placené propagace na stránce podrobností o podcastu, nebo
  • odpovídajícím způsobem upravíte nastavení videa na stránce podrobností o videu.


Když zdroj RSS odešlete na YouTube poprvé, dané epizody se nahrají jako soukromá videa. Doporučujeme počkat, než se nahrají všechny epizody, a teprve poté podcast publikovat jako veřejný, abyste mohli včas vyřešit případné problémy.

Po nahrání epizod zkontrolujte na kartě videi, jestli nejsou nějaké problémy se zpeněžením nebo autorskými právy. Můžete tak předejít případným sankcím nebo nárokům na váš obsah.
 




Studio YouTube

Po kliknutí v Google Podcasts Manager na Odeslat do YouTube se ocitnete ve Studiu YouTube a projdete si několika kroky. Budete muset ověřit vlastnictví vašeho podcastu, takže vám YouTube zašle kód na e-mail ze zdroje podcastu, ten opíšete nebo zkopírujete do příslušné kolonky a kliknete na Ověrřit.

 

Ověření vlastnictví podcastu Xkozloviny - e-mail s kódem
Ověření vlastnictví podcastu - e-mail s kódem



V dalším kroku si zvolíte co vše chcete exportovat, tedy zda-li to mají být všechny epizody, epizody od určitého data, anebo nenahrát vůbec žádné starší epizody - čímž se budou nahrávat ze zdroje RSS pouze nové.

Dalším krokem je nastavení viditelnosti. Epizody se nahrávají vždy jako soukromá videa, takže je v průběhu nahrávání ani po dokončení exportu všech epizod nikdo neuvidí. Jak dlouho bude export trvat závisí na množství epizod a jejich délce. Uváděné jedné hodině nevěřte, Xkozloviny mají 30 epizod, ne nijak extremně dlouhých, a po hodině jsem mrknul a stále nic, takže to klidně nechte na delší čas a pokračujte třeba za půl dne. Ono vám oznámení o tom, že všechny epizody byly nahrány přijde opět do e-mailu, tentokrát tedy do toho googlovského, ne toho ze zdroje podcastu. Což sice u někoho může být totéž, Já mám ve zdroji RSS e-mail jiný, tak na to jen upozorňuji.

 
Studio YouTube Podcasty
Studio YouTube Podcasty


Nu, a pokud po nahrání všech epizod a kontrole YouTube co do obsahu a autorských práv už můžete změnit viditelnost vašeho podcastu. Jednoduše kliknete na Publikovat, tím se váš podcast objeví jak v kolonce Podcasts vašeho kanálu na YouTube, tak v mobilní aplikaci YouTube Music.

 
Podcast Xkozloviny na YouTube
Podcast Xkozloviny na YouTube

Hotovo.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Něco končí a něco začíná. Google Podcasty se neosvědčily, jako třeba Apple Podcasts. Aplikací pro přehrávání podcastů je nepřeberné množství, přes Google Podcasts asi moc lidí neposlouchalo, nu a tak se Google rozhodl přesunout je na YouTube, do jedné aplikace, což je myslím asi správný a logický krok. Koneckonců třeba takové Spotify už to udělalo dávno, kdy její aplikace pro přehrávání hudby přiřadila i poslech podcastů. Taky ne nadarmo koupili Anchor, který nejdříve přejmenovali na Anchor by Spotify, aby nakonec toto uložiště, které používám i Já k Xkozlovinám, úplně včlenili pod Spotify a nazvali to Spotify for Podcasters. Ale o tom třeba někdy příště podrobněji.


Anděl Azazel


✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

Podcasty Google se loučí, nově budou v YouTube Music - AzaNoviny
Objem přenesených mobilních dat loni stoupl o 43 procent - AzaNoviny
Studie OII: Přístup k internetu se pojí s větším pocitem pohody - AzaNoviny


Shakshuka - Recepty a vaření
Shakshuka



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Silné administrátorské rozhodnutí

Statistiky StatCounter a půlroční statistiky Xglos

XChat se zbláznil: Kyberšikana podporována Vedením, Bratříček zablokovaný na Facebooku

Červen to je i Klub blogerů, kde jsou Xglosy tři roky

Co měsíc dal - Červen 2024

Oči pro pláč nebo úsměv na líci II.

EU odkryla svou cenzorskou tvář. Tajnou dohodu o cenzuře na X Musk nepřijal

Technická glosa aneb redukční dieta

Google .. Bing, DuckDuckGo a Seznam.

Silvestrovská glosa aneb kdo neslaví s náma, slaví proti nám.