Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Soumrak SMS II. - Klasickým SMS již zvoní hrana.

 

Google Zprávy

 

 

Ano, je tomu tak, alespoň od konce listopadu na zařízeních používajících operační systém Android. Google totiž spustil globálně RCS. O co se jedná, to si můžete přečíst na AzaNovinách v článku RCS nahradí klasické SMS. Google obešel operátory.

 

Mohlo by vás zajímat:  Diskutujme ONLINE EU a COM

 

SMS, anebo MMS, jsou už opravdu reliktem minulosti. V současné době můžete používat přes aplikaci Google Zprávy právě RCS, kdy komunikace probíhá čistě přes internet, a tedy v podstatě zdarma. Je to kvalitnější, komplexnější a dočkáme se i koncového šifrování, tedy nebude možné takové komunikaci tzv. naslouchat.



Co všechno může RCS?

  •      Messaging
  •      Chat pro 2 účastníky
  •      Chat pro více účastníků    
  •      Sdílení obsahu
  •      Přenos souborů
  •      IP Voice call
  •      Informace o stavu účastníka
  •      Videohovory
  •      Černá listina účastníků pro zamezení obtěžování
  •      Výměnu informací o geografické poloze


 

Nastavení Google Zprávy
Nastavení Zpráv Google Anděla Azazela

 

Možná jste si na svém Androidu už povolili v Aplikaci Google Zprávy používání Chatu. Pak můžete RCS využívat bez ohledu na to, zda li to podporuje váš operátor. V České republice zatím jako jediný zavedl podporu pro RCS Vodafone. T-Mobile se chystá podporovat RCS v příštím roce.

 

Psal jsem: Soumrak SMS.

 

Aplikace Zprávy od Googlu je v současnosti jednou z těch, která uživatele upozorňuje, zda je RCS k dispozici. Když ji mají oba účastníci zapnutou a jsou připojení k internetu, aplikace o tom dá vědět před odesláním zprávy. Jestliže jedna z podmínek není splněna, odejde klasická SMS či MMS. V případě Vodafone RCS Chat operátor radí, že spuštěná služba jde poznat podle toho, že při vložení obrázku či videa do zprávy se formát nezmění na MMS.

 

A jaký bude závěr dnešní glosy?


V prvním díle jsem psal, že svět letí jako bláznivý, v informačních a komunikačních technologiích to platí mnohonásobně. A ptal se, zda li SMS úplně vymizí či budou nesmrtelné. Po této glose se domnívám, že odpověď na otázku je zase o něco zřetelnější. A co myslíte vy? A už máte povolený Chat v Google Zprávách?
 

Anděl Azazel


✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

AzaNoviny -  Adobe Flash definitivně končí na Silvestra.
RCS nahradí klasické SMS. Google obešel operátory.
AzaNoviny -  Hlídač Shopů – Ujistěte se, že nakupujete opravdu se slevou.

Komentáře

  1. === Postřehy z chatů (11. prosince) ===

    XChat

    Ve včerejších nočních hodinách oznámil Gym, že admin Hatikva na vlastní žádost opouští adminský sbor. Adminů na GymChatu je tedy nyní 7 (slovy: sedm)

    Chatujme

    Teprve poté, co Zbyněk Blázen založil megagiga množství diskuzí, si této skutečnosti všiml také konečně provozovatel LuRy a mnohé fóra zablokoval. Každopádně je nabídl ku správě případným zájemcům.

    Chat.cz

    Franci v poslední době udělal na chatu pár úprav, přidal několik věcí, například pod seznam uživatelů v roomu přidal "Přátelé jinde". Také již nejsou defaultně nastaveny systémové zprávy, ty si musí každý uživatel aktivovat v Nastavení, anoni tedy o systémovky tím pádem přišli.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  2. === Xkozloviny na Českých podcastech ===

    Podcast Xkozloviny, se svým subpodcastem Archa X, je již k nalezení i na jednom ze dvou hlavních českých katalogů, tedy na webu České podcasty známého populátora podcastů v České republice Dana Tržila.

    Na Xkozloviny na České podcasty se můžete podívat ZDE

    Samozřejmě jsem přidal baner s odkazem i na stránku Xkozloviny k ostatním banerům služeb a aplikací, kde lze podcast poslouchat. Stránka Xkozloviny je v menu na Xglosách ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat
  3. === Aktuálně k SMS ===

    Máte problémy s SMS zprávami na zařízeních s Androidem? Na vině je aktualizace aplikace Carrier Services společnosti Google. Dočtete se v článku na AzaNovinách ZDE

    AN

    OdpovědětVymazat
  4. === Recepty a vaření na AzaNoviny.eu ===

    Dnes to bude sladké. Nejnovější recept je z kategorie Sladké pochoutky a jde o Skořicové šneky s rumovou polevou. Najdete ho ZDE

    Dobrou chuť Vám přejí RECEPTY A VAŘENÍ na AzaNovinách

    AN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. === Recepty a vaření: Vánočka a pomazánky ===

      Do stále se rozšiřující databáze receptů na AzaNovinách v rubrice Recepty a vaření přibyly tři nové kousky. Brzy budou Vánoce, a tak Vánočka, ovšem tvarohová. Pomazánky tentokrát budou neotřele pikantní - Tvarůžková a Čertova.

      Tyto recepty najdete na úvodní stránce Receptů a vaření v oddíle "Nejnovější recepty" ZDE

      Dobrou chuť!

      AN - Recepty a vaření

      Vymazat
  5. === Xkozloviny (10.) - Jubilejně bilanční & vánoční bonus ===

    Výročí, bilancování téměř ročního působení Xkozlovin plus vánoční bonus v podobě Ankety X, která proběhla na mém osobním blogu Xglosy.eu.

    Tak to je můj nejnovější podcastový počin, který si můžete poslechnout na svých oblíbených službách či aplikacích, přehrávač samozřejmě naleznete i zde v menu Xkozloviny TADY

    Příjemný poslech :)

    A-A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. === Já Podcaster na Spotify ===

      Spotify každoročně začátkem prosince připraví pro každého svého uživatele speciální prezentaci, kde shrne všechny dostupné statistiky, například jakým řánrům se věnoval, jaké interprety poslouchal nejvíce, kolik objevil nové hudby etc., toliko pro usery.

      Též vydává statistické žebříčky nejstreamovanějších interpretů.

      A nezapomíná ani na samotné Podcastery, kterým shrne jejich rok, tedy v tomto případě rok 2020 do krátké prezentace, kolik toho dotyčný vytvořil, v jakých zemích ho poslouchali etc.

      Na Xkozloviny 2020 v krátké prezentaci Spotify se můžete podívat ZDE

      A-A

      Vymazat
  6. === Lidéčko je od dneška historie ===

    Ano, jak už jsem předběžně informoval v jedné glose, tak čas konce Lidé.cz dnes nadešel. Lidéčko se ode dneška stává historii, na doméně lide.cz se již zobrazuje jen tento text:

    Provoz služby Lidé.cz byl ukončen

    Budete automaticky přesměrováni na hlavní stránku Seznam.cz za 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 s.


    Tedy to číslo se odečítá, a po 15 vteřinách vás to přesměruje na hlavní stránku Seznamu. Takže se sluší a patří Lidéčku popřát upřímnou soustrast.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  7. === Postřehy z chatů (16. prosince) ===

    Chatujme - Zakladatel Dutch už není provozovatelem portálu

    Ano, je to již definitivní, na stránce Zásady ochrany soukromí a osobních ůdajů je v kapitole Spráce údajů a majitel dat uvedeno: Internetový portál Chatujme.cz provozuje Lukáš Ryšánek.
    (Zdroj: Chatujme.cz - Nápověda- Zásady ochrany soukromí a osobních údajů)

    Poté, co byl Dutch odstraněn z přehledu administrátorů, z patičky portálu, ze seznamu administrátorů, tak už se jeho jméno nenachází jako dříve mezi provozovateli. Tudíž jediným provozovatelem portálu Chatujme.cz je v tuto chvíli LuRy.

    A-A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SuperPokec, Chatujme - Chat Rádio

      Grantik, tedy provozovatel portálu SuperPokec a Administrátor Správce ChatRádia na Chatujme, na FCB stránce ChatRádia popřál posluchačům krásné prožití vánočních svátků a oznámil pauzu v Písničkách na přání do cca. poloviny ledna příštího roku. Přesný termín bude prý oznámen.
      (Zdroj: Facebook - Stránka ChatRádio.cz)

      A-A

      Vymazat
  8. Na web "A-A projekty" byly doplněny ještě další dvě stránky, jde o blog na Líbímseti s názvem "Aza Fórum" a pak jeden z atributů AzaNovin, který ovšem zatím nedošel celkové realizace, neb byl pouze rozdělán a jeho vývoj ustal, a to je web PodcastyCZ. Věřím ovšem, že v budoucnosti bude i tento web nějakým způsobem rozvíjen.

    Každopádně web "A-A projekty" ještě nemá úplně konečnou podobu, jednotlivé uváděné portály budou mít každý svojí stránku s popisem, to se zatím chystá.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  9. === Nový web, nové recepty a nové úvahy. ===

    To je nový informativní článek na Blogu AN

    Najdete ho ZDE

    Blog AzaNoviny

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Bard se přejmenoval na Gemini

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Blog.cz končí! (XG verze)

Co měsíc dal - Leden 2024

Diskuzní fóra vs sociální sítě