Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

AzaŽurnál v březnu také slaví. Je mu pět.

AzaŽurnál - II. kanál AzaNovin Xmagazínu Anděla Azazela

 

 

 

AzaŽurnál tento měsíc slaví 5. výročí od svého vzniku. Je neodmyslitelnou součástí AzaNovin, kdy na tomto II. kanálu Xmagazínu A-A v pravidelných půlročních intervalech vychází statistiky chatovacích portálů.


Vznik AzaŽurnálu


AzaŽurnál, jako II. kanál AzaNovin, byl založen již 14. února 2016. Ovšem jednalo se pouze o založení a spuštění webu, na kterém nebylo téměř nic. Tudíž započala zatím jen postupná výstavba. Ku stejnému datu vznikla i facebooková stránka AzaŽurnál.

Nějaké publikovatelné podoby se AzaŽurnál dočkal právě v březnu roku 2016, a to přesně 10. března, kdy byla kompletně udělána úvodní strana. Též se započalo v rubrice Chaty.CZ s představením a ukázkami jednotlivých chatovacích portálů. A při té příležitosti byl zveřejněn text bývalého spoluvlastníka SuperPokecu Čermáka, který se týkal BezvaChatu. Čermák byl v době publikování jeho článku na BezvaChatu Administrátor, stejně jako Já či Anathema. Samozřejmě jsem si tehdy od Čermáka vyžádal souhlas se zveřejněním jeho článku, který z jeho pera vzešel již 15. 6. 2015. BezvaChat v současnosti již dávno neexistuje, čermákův článek ale na webu zůstal, tudíž si ho můžete připomenout ZDE.

V menu Chaty.CZ najdete představení a historii chatovacích portálů a komunitních serverů Chatujme, Chat.cz, Líbímseti, SuperPokec a XChat. Jsou tam též ke shlédnutí galerie, tudíž se můžete podívat, jak vypadaly zmiňované portály právě v roce 2016 a jak se do dnešních dnů proměnily. Tedy spíše neproměnily. Nejen galerie chatů najdete v již zmiňované rubrice ZDE.


Rok 2020 na klasických chatech a diskuzních fórech CZ/SK

 

První článek - Statistika


Úplně prvním článkem AzaŽurnálu byla statistika chatovacích portálů, čímž byl založen pravidelný statistický průzkum, který se koná každých půl roku. Toto je hlavní a stěžejní náplní a posláním AzaŽurnálu. Tudíž tu máme jasná data za posledních 5 let, data ukazující kam se chaty posunuly, ano, do propasti. Statistických šetření tedy za tu dobu proběhlo již 10. Tak se podívejme na úprvně první článek, který se jmenoval Česká chatová scéna II. aneb Čistý pokec, kde byla zveřejněna tabulka návštěvnosti chatů s vyloučením sex kategorií. A můžeme si jí srovnat s nejčerstvějšími daty z podzimu 2020 z článku CZ chaty - Po jarním covid vzedmutí opět těžké pády.


AzaŽurnál - Statistika Jaro 2016
AzaŽurnál - Statistika Jaro 2016

AzaŽurnál - Statistika Podzim 2020
AzaŽurnál - Statistika Podzim 2020  

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?


AzaNoviny řeší co s AzaŽurnálem dál


Jelikož AzaŽurnál, který mimochodem nese podtitul Chaty CZ, byl koncipován právě ku sledování a přehledu o chatovacích portálech (a diskuzních fórech), a jelikož jeho jediným výstupem jest v současné době právě ono pravidelné statistické šetření, pak otázka nad budoucností AzaŽurnálu je nabíledni. Klasické chatovací portály už jen živoří, jsou v trvalém sestupném a padajícím trendu. Klasické chaty dnes už v podstatě nikoho ale opravdu nikoho nezajímají. Je velmi pravděpodobné, že II. kanál AzaNovin dozná v budoucnosti změn. Jakých, to už je otázka pro samotné mateřské AzaNoviny.


Diskutujme ONLINE EU a COM

 

A jaký bude závěr dnešní glosy?


Celý projekt AzaNoviny - Xmagazín A-A se zrodil na poli chatů. Jak už bylo konstatováno, tak tato platforma, tedy platforma KLASICKÝ CHAT, je již v České republice naprosto odepsaná a nikoho v podstatě nezajímá. Jednak je tomu proto, že se platforma chat jednoduše již po více než dvaceti letech překonala, druhak na tom samozřejmě mají vinu naprosto neschopní provozovatelé, kteří proti trvalému zahnívání neučinili naprosto žádné kroky, naopak onomu zahnívání svojí neschopností a špatnou politikou ještě napomohli. I zde na Xglosách je již drahnou dobu patrné, že se věnuji mnohým jiným tématům a články přímo o chatech jsou již spíše výjimečnou vlaštovkou. Je tomu tak i v celém projektu Xmagazínu, aktuálně se i na AzaNovinách chystají změny, to mohu prozradit. Nechť si klasické chaty zahnívají, Já ovšem nehodlám shnít s nimi. A to je myslím jasné poselství a vyjádření na závěr. Co myslíte?


Anděl Azazel

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

 Čtěte na AzaNoviny.eu

Twitter Spaces už v dubnu. - AzaNoviny.eu

Google cookies hodlá přestat využívat ke sledování uživatelů pro reklamu. - AzaNoviny.eu

Statistiky - únor. AzaNoviny



A-A PROJEKTY - Vše na jednom místě

A-A Projekty


Recepty a vaření

 

Vajíčková tlačenka - Recepty a vaření
Vajíčková tlačenka

Papriky s chutnou náplní (majonéza, sýr, česnek) - Recepty a vaření
Papriky s chutnou náplní (majonéza, sýr, česnek)

Okurkový pohár s tuňákem - Recepty a vaření
Okurkový pohár s tuňákem


Komentáře

  1. ::::::: Slané rolády a záviny :::::::

    Dnešní várka receptů se týká rolád a závinů ve slaném provedení. Jako vždy jde o trojlístek: Roláda z cukety (slaná); Špenátová roláda se sýrovou náplní a Slaný křehký závin. Nejen tyto tři nové recepty najdete v rubrice Recepty a vaření v kategorii Slané rolády a záviny.

    Recept Špenátová roláda se sýrovou náplní ZDE

    Recepty a vaření na AzaNoviny.eu

    OdpovědětVymazat
  2. === Postřehy a zprávičky nejen z netu (17. března) ===

    ::: Současný početní stav adminů na chatech :::

    XChat - 6 + 2 ve zkušební době
    Chatujme - 5
    Líbímseti - (čert ví :D)
    Chat.cz - 2 ale jak aktivní čert ví (hlavně JiH, že.. ovšemže :D)
    SuperPokec - 5

    Chápe někdo, proč má SP 5 adminů? Když celkový počet uživatelů je někdy jen lehce dvojnásobný?

    Chatujme již před drahným časem vyhlásilo konkurz na Fór Admina. Zatím ale stále nic. Diví se někdo?

    Na XChatu čekáme, zda se žlutými stanou oba zelení či jeden. Uvidíme.

    ::: TV Prima - Like House :::
    Na televizi Prima čeká diváky v dubnu nová reality show Like House. O co půjde? Reality show představí 8 influencerů, většinou z TikToku. Nu, nevím jak vy, Já se na tento "dětský" pořad určitě koukat nebudu. Nehledě na to, že nemám rád slovo "influencer" :D .. že.. ovšemže.

    ::: Rusko Twitter možná za měsíc zablokuje, hrozí Moskva. :::
    Tak toto je titulek z AzaNovin. Co se Rusku nelíbí? To si můžete přečíst, včetně zajímavého vyjádření ruského internetového ombudsmana "Rusko Twitter dle Mariničeva považuje za malou společnost dodržující zákony, a to bez ohledu na to, že dokáže zablokovat prezidenta své vlastní země. Čímž narážel na skutečnost, kdy Twitter na své platformě zablokoval Donalda Trumpa." v článku ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat
  3. ::::::: Xkozloviny (11.) - Rok covidového Buvola :::::::

    A je to tu, první letošní epizoda podcastu Xkozloviny. Vím, vím, drobátko jsem se odmlčel asi na čtvrt roku, ale tak snad už ty další mezičasy budou mnohem mnohem kratší.

    Nejnovější epizodu si můžete poslechnout..

    - přímo v přehrávači zde na Xglosách v menu Xkozloviny ZDE
    - ve svých oblíbených službách pro poslech podcastů, banery kde všude jsou Xkozloviny k nalezení též na stránce viz. výše
    - anebo si poslechněte na Českých podcastech ZDE

    Jistě si každý vybere tu svojí službu a způsob, jak mu bude nejlépe vyhovovat, a že výběr je nepřeberný. Příjemný poslech -)

    A-A

    OdpovědětVymazat
  4. === Postřehy a zprávičky nejen z netu (18. března) ===

    ::: Líbímseti - vypršení platnosti certifikátu :::

    Na Libku je to dnes podobné jako nedávno na Chatujme, expiroval certifikát zabezpečení od Let's Encrypt. Platnost do: Thu, 18 Mar 2021 02:21:41 GMT. Tudíž to hází chybu SEC_ERROR_EXPIRED_CERTIFICATE. Některé stránky se zobrazují jak v mobilní verzi, do určitých částí, třeba Vzkazů se lze dostat jen "na vlastní nebezpečí"

    ::: Instagram - Dospělí nebou moci psát dětem :::

    Dospělí uživatelé na Instagramu budou mít funkci Zprávy zablokovanou u mladistvých, kteří je nesledují. A to není vše. Pokud systém zaznamená u dospělého uživatele vyšší frekvence posílání zpráv osobám pod 18 let, bude jeho účet označen pro podezřelé chování. Tuto zprávu pak zobrazí všem mladistvým, kteří by se pokusili na tyto zprávy odpovědět.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  5. ::::::: Xglosy na Facebooku :::::::

    Nezapomínejte, že Xglosy jsou už i na Facebooku, kde se můžete dozvědět i další informace. Třeba o tom, že podumám nad tím, zda li se nepustit do kurzu o umělé inteligenci. Podobně, jako jsem absolvoval Digitální garáž.

    Xglosy na Facebooku ZDE
    Článek AzaNovin o kurzu Elements of AI ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat
  6. === Postřehy a zprávičky nejen z netu (19. března) ===

    ::: Líbímseti - stále prošlý certifikát :::

    I dnešní den je portál Líbímseti bez platného certifikátu o bezpečném připojení Let's Encrypt. Nezobrazují se obrázky a některé stránky jako "Chat" vypadají spíše jako mobilní verze. Odpovídají tomu také počty přihlášených. Na portále je pouze kolem 120 lidí, na chatu je uživatelů celkem 23 a z toho 7 je rozprostřený mulťák Víťa. Libko už by měl snad opravdu někdo konečně vypnout. Prostě udělat hrdý konec, nu.

    ::: Instagram pro děti :::

    Facebook zvažuje, že by vytvořil naprosto samostatnou verzi Instagramu, jenž by byla určena pouze pro nejmladší věkové kategorie, tedy pro děti mladší 13 let.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  7. === Postřehy a zprávičky nejen z netu (20. března) ===

    ::: Líbímseti - už třetí den nezabezpečeně :::

    Na Libku evidentně nikoho propadlý certifikát Let's Encrypt netíží. A není to žádné překvapení, páč on se tam o to nikdo moc nestará. Jaký má smysl ještě provozovat tento portál, na to asi nikdo odpověď už nemá. Opravdu by bylo záhodno to se ctí a hrdostí ukončit. Slibuji, že o tom pak napíšu článek, ne li dva.

    ::: Wikipedie - Budou jí Big Tech platit? :::

    Wikipedie je zdarma, ovšem těží z ní Big Tech. Budou velké technologické společnosti Wikipedii platit? To a mnohem více se dozvíte v mém článku pro AzaNoviny ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat
  8. === Postřehy a zprávičky nejen z netu (20. března) ===

    ::: Libimseti - již s funkčním Let's Encrypt :::

    Od včerejších nočních hodin, dle certifikátu zabezpečení od certifikační autority Let's Encrypt, má Libko opět funkční certifikát a to do Fri, 18 Jun 2021 21:04:39 GMT.

    Mimochodem Xglosy mají certifikát od Google Trust Services platný do Thu, 17 Jun 2021 20:17:29 GMT. Let's Encrypt certifikát na AzaNovinách má platnost do Fri, 18 Jun 2021 22:24:58 GMT a na X-Fóru do Sat, 17 Apr 2021 03:47:03 GMT.


    ::: NASA v projektu návratu na Měsíc - Úspěšný test zážehu motorů rakety :::

    Úspěšný test posunul NASA opět blíže cíli, tedy vyslání člověka na Měsíc. Program nazvaný Artemis má 3 fáze: 1) Nepilotovaný let kolem Měsíce a zpět na Zemi. 2) To stejné ale již s lidskou posádkou. 3) Vysílání astronautů na vesmírnou stanici Gateway u Měsíce a přibližně roku 2024 přistáním první ženy a dalšího muže na jižním pólu Měsíce.

    A-A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oprava: === Postřehy a zprávičky nejen z netu (21. března) ===
      Občas zapomínám přepsat datum :D Míro Míro

      A-A

      Vymazat
  9. === Postřehy a zprávičky nejen z netu (22. března) ===

    ::: XChat - V Šestnáctkách už jen jeden SS: Legendawn :::

    V místnosti "16 let a více" už není Stálým správcem uživatel Tomasek. Poté, co před časem odešla z postu SS Haluška, pak v roomce zůstává už jen jediný SS, a to Legendawn. Ten ovšem ani v místnosti nepobývá a teď večer se zdržuje na Chat.cz sám ve své dočasné místnosti "Nekonečno".

    ::: Spustí Trump svou vlastní sociální síť? :::

    Poté, co byl Donald Trump zablokován na Facebooku i Twitteru, hlásal, že založí vlastní síť. Jak se to dalo brát vážně, je otázka. Nyní ovšem jeho asistent Jason Miller pro televizní stanici Fox potvrdil, že Donald Trump spustí vlastní sociální síť během dvou až tří měsíců. Nu, uvidíme. Pokud by se tak stalo, jistě čekejte průzkumný report.

    A-A

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Bard se přejmenoval na Gemini

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Blog.cz končí! (XG verze)

Co měsíc dal - Leden 2024

Diskuzní fóra vs sociální sítě