Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Xkozloviny restart Aneb vzlet podcastu jak Fénix z popela

 

Xkozloviny - podcast Anděla Azazela vážící se na Xglosy a subpodcast Archa X
 

 

 

Letí to letí, podcastu Xkozloviny jsou už dva roky. Vypustil jsem ho do světa přesně 28. prosince roku 2019. Každopádně se nám trochu zasekl. Říkám nám, protože součástí Xkozlovin je i subpodcast Archa X, na kterém se podílela má kolegyně z jmenovaného blogu stejného názvu Bára Archivářka.


Původní záměr podcastu Xkozloviny

Jak jsem o tom už i v samotném podcastu v nějaké z prvníh epizod (a možná i později) hovořil, anebo o tom zcela jistě i několikrát psal, tak mnou zplozený podcast byl tak nějak na zkoušku. Ano, chtěl jsem si tuto disiplínu, o kterou jsem se do té doby nějak zajímal, sám vyzkoušet. A to s tím, že si to časem nejde nějaký jasný obsahový ráz, nějaké tématické, ač třeba vícero tématické, zaměření. Prostě a jednoduše, že se to časem nějak vystříbří. Nu, nevystříbřilo. Naopak Xkozloviny se naprosto zasekly, neb poslední epizoda vznikla 12. června minulého roku, a to byl ještě právě subpodcast Archa X.


Konec nebo nový vzlet?

Já mám mnoho rozmanitých, ač vzájemně souvisejících aktivit, a tak jsem přemýšlel, jak s podcastem Xkozloviny naložit. Zda li ho ukončit, anebo ho nějakým novým způsobem využít. Opustil jsem zcela tu možnost tvořit v tomto audio formátu zcela originální obsah, což souvisí s úvodem tohoto odstavce, že těch ostatních a stěžejních aktivit mám mnoho, a času a nápadů na ještě něco dalšího už nezbývá. Ukončit Xkozloviny se mi také úplně nechtělo, když už tu přes dva roky straší v éteru a jsou rozprostřeny po mnoha nejrozličnějších aplikacích. Tudíž nakonec zvítězila možnost nového využití, i když i tak trohu staronového.


Xkozloviny jako audioverze článků

Ono už to částečně fungovalo i v minulosti, hlavně u subpodcastu Archa X, že byla k některým článkům vytvořena i audio verze, doplněná ovšem nějakou předmluvou a pak třeba závěrečným slovem. Bylo to proto, že se mi zdálo, že samotné přečtení článku nezaplní dostatečný čas pro podcast. Ale jen blbec nemění názory, a nyní si to už nemyslím. Koneckonců tento formát, jak sleduji v čase, je už ccelkem standardní, třeba i u určitých komentářů některých portálů, kdy existuje psaná verze, která je následně namluvena. Vlastně je to i velmi výhodné, neb existují lidé, kteří si raději to či ono poslechnou, než by se proplétali skrze písmenka. Tudíž je to taková nabídka více možností, jak vyplozený produkt a výtvor konzumovat.


A jaký bude závěr dnešní glosy?

U většiny článků z blogů Xglosy a Archa X tedy vznikne rovnou i jejich audio verze. U všech to z určitých důvodů nejde, logicky pokud třeba obsahují řadu nějakých dokumentujících obrázků, grafů či tabulek. To se samozřejmě týká hlavně Xglos. Ano, audio verze naprosto totožná s blogovým výtrusem, a pak už nic. Tedy možná občas bude nějaký ten bonus, a pak to bude v příslušné epizodě v názvu uvedeno.



Anděl Azazel


 

Článek si můžete pustit i v audioverzi

 

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
     
Výročí: Česko se před 30 lety oficiálně připojilo k internetu - AzaNoviny
Tečka už je v Česku k ničemu, využijete ji ale v zahraničí - AzaNoviny
Mezinárodní vesmírná stanice ISS skončí v roce 2031 v Tichém oceánu - AzaNoviny


Hamburská vepřová kýta - Recepty a vaření
Hamburská vepřová kýta

Komentáře

  1. ::::::: AzaPoet XXII. :::::::

    Po delším čase je tu opět AzaPoet, tentokráte s číslem 22.

    Další díl Nekonečného poetického příběhu najdete v textové i mluvené podobě v menu AzaPoet ZDE

    Příjemný kulturní zážitek :)

    A-A

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Bard se přejmenoval na Gemini

Diskuzní fóra vs sociální sítě

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Co měsíc dal - Leden 2024