Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Azazelův novoroční pel mel

 

Pel mel - puzzle

 

 

Ano, novoroční, neb sice máme již pátý to únor, ovšem letos jsem ještě, díky záležitosti o které jsem psal v předešlé glose Kam zmizel Azazel? Nezmizel, řezali ho, nevyplodil zhola nic. A pel mel proto, že článek nebude mít jedno téma, nýbrž tak nějak se vyjádřím k mnoha různým věcem. Už mám docela ohledně mých výplodů a výtrusů celkem absťák, tak jdeme na to.

 

Začněme u kořenů

Na počátku (duben 2017 /za chvíli bude 5. výročí/) se Xglosy soustředily výhradně na klasickou chatovou scénu. Nyní už dávno převládají naprosto jiná témata, ovšem čas od času se vyjádřím i k tomuto skomírajícímu segmentu.

Přiznám se, že jak jsem obecně sledoval internetové dění podstatně méně, tak klasické chaty jsem neměl v merku téměř vůbec. Ono krom toho, že setrvale vadnou se na nich také nic neděje. Takže ani nevím, zda li stojí zato se k nim vyjadřovat jednotlivě.

XChat (dnes už spíše GymChat) si jede svou 90% sexoušskou návštěvnost, v tom "slušném" zbytku jsou už jen paběrky, a to ještě převážně různých exotů typu Ataka či Klenot. Takže není oč stát.

Chatujme po určitém boomu, jenž byl způsoben v nedávné minulosti přesunem uživatelů z ukončených Diskutníků a "nového" Lidéčka, se pomalu navrací na dohled svým bídným číslům, zcela jistě to platí o chatu, diskuze, kam se právě přesouvala hlavně značná část ze zmiňovaných končících serverů, jedou stále zdá se svižně. Ovšem je třeba konstatovat, že je to pořád jen o pánbíčkářských diskuzích a další část tvoří fóra, řekl bych, tlachalská, pro mě bezhodnotná, kdy stále stejní lidé zakládají nová témata jen proto, aby se měli k čemu a kde vyblábolit. A takové diskuze o tom, zda li bylo za komunismu lépe či nikoliv, to také nikoho moc nezaujme.

Zbytek vezmu jedním šmahem. Líbímseti je už naprosto na odpis, návštěvnost už klesla opravdu zdatně, až to vypadá, že už tam zůstal skoro jen známý prudič "troglodyt" Víťa se svojí imaginární rodinkou tvořící si "svůj svět". SuperPokec je už dávná mrtvola, kde krom Grantika a jeho ženy, bábušek adminek, je tak deset lidí. O ničem. Chat.cz je takový hybrid, stále ho počítám mezi klasické chaty, a nutno přiznat, že si vede pořád dobře. Tedy se svou typickou uživatelskou skladbou, která ovšem také není nic pro mě.



 

Azazel v nemocnici
Připomenutí mého pobytu v nemocnici. Copyright © Xglosy



Facebook alias Meta

Facebooku se přestává dařit, sice stále celoročně "tiskly velké prachy", ovšem Cukříkovi začali ubývat uživatelé, investoři a akcionáři se začali obávat o další vývoj (a s tím samozřejmé o své prachy), nu a Metaverse (tedy cukrový virtuální vesmír) zatím prachy jen požírá a jeho vůbec vybudování a funkčnost není nikterak jistá. K tomu Meta opustila svuj záměr na cukrovou kryptoměnu.



Sony a Googlu se daří

Společnosti Sony a Alphabet (Google) si vedly oproti očekávání trhu výrazně lépe. O tom si můžete více přečíst na AzaNovinách v článku nazvaném Sony a Alphabet překonali očekávání svými výsledky ZDE.



Bouřlivý vývoj kurzů kryptoměn

Přiznám se bez mučení, že v kryptoměnách nejedu, kryptoměnovou peněženku nemám, a vyloženě do hloubky kryptoměnového světa jsem zatím nepronikl. Ale samozřejmě to, víceméně laicky a nezúčastněně, sleduji. Kurz nejznámější kryptoměny Bitcoinu se v lednu velmi výrazně propadal. Odborníci říkají, že to mělo souvislost s propadem na akciových trzích Spojených států. Teď v únoru se Bitcoin zase trochu vzmátořil a začal stoupat k hranici 40 000 dolarů. Mimochodem v listopadu minulého roku se obchodoval za více než 67 000. Ostatní kryptoměny tak nějak kopírovaly vývoj Bitcoinu.



Huawei měl mizerný rok

Tržby čínské společnosti Huawei klesly loni o téměř 30%. Mohou za to samozřejmé sankce, které na firmu uvalila v roce 2019 tehdejší Trumpova administrativa. Mimo čínský trh se moc nechytá. Každopádně ho to donutilo zamakat na svém operačním systému HarmonyOS, což Já samozřejmě vítám, neb konkurence a možnosti výběru považuji za zdravé a dobré. Mimochodem mi stále uniká, v čem jsou ty služby Googlu tak výjimečné a nepostradatelné, že bez nich je prý smartphon nepoužitelný? To jsou výkřiky mnohých, ale zatím mi to nikdo nevysvětlil. Tak kdyby se třeba tu někdo našel, za komentář a osvětlení budu rád.

Honoru, dřívější podznačky Huawei, kterou čínská společnost prodala, se naopak dařilo velmi zdatně.



A jaký bude závěr dnešní glosy?

Je po covidu. Teda snad. Chápu, že Svědci covidovi propadají depresím, otečkovaní a oboosterovaní už přestávají býti lepšolidmi (Já jsem otečkovaný plně od června minulého roku a booster v podobě mRNA jsem již neplánoval, tudíž Já udělal za covidovým očkováním už tehdy tečku). Také by mě zajímalo, co teď bude životní náplní druhé strany, tedy antivaxerů, odpíračů, odmítačů? Zdá se opravdu, že všechno končí a začíná se navracet k normálu. Že by také začali propadat depresím? Ne, že bych to oběma fanatickým grupám nepřál, nemám obecně fanatismus rád. Nu, a co se bude dít v nekonečném světě internetu, tak o tom vás zde budu průběžně běžně jako vždycky informovat Já i letos. Třeba i o nějakém tom virtuálním viru.

Jo, a kdyby vás zajímalo, co jsem vytrousil k Valentýnu (mnozí, kteří mě znají, už asi tuší v jakém to bylo duchu), tak se mohou mrknout na můj čerstvý článek na Arše X ZDE.


Anděl Azazel
Úvodní obrázek: remix pixabay

 

Článek si můžete pustit i v audioverzi 

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
     
Kryptoměnový projekt Marka Zuckerberga Diem se rozpadá - AzaNoviny
Sony a Alphabet překonali očekávání svými výsledky - AzaNoviny
Konec certifikátů: Tečku v restauracích a na akcích už nepotřebujete - AzaNoviny


Pikantní okurky - Recepty a vaření
Pikantní okurky

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Čtyři roky na Twitteru

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kam se přesunou diskutníci z Diskutníků?