Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

SMS díky, třicet let ale stačilo. Takže gratulace.. a frčíme RCS

 

RCS - Moderní multiplatformní standard, přes který jede většina mobilního světa

 

 

Je tomu už třicet let, co byla odeslána vůbec první SMS zpráva na světě. Událo se tak přesně 3. prosince roku 1992, když inženýr Vodafonu Neil Papworth ze svého počítače odeslal textovou zprávu manažerovi firmy Richardu Jarvisovi na vánoční večírek na jeho mobilní zařízení. Zpráva obsahovala dvě slova „Merry Christmas“, tedy "Veselé Vánoce".


Zmizí někdy SMSky?

Prozatím patrně ne, i když jsou již dosti odsouvány na vedlejší kolej. Jednak tu máme spoustu nejrůznějších "kecálků" jako WhatsApp, Telegram, Signal etc. A druhak, a to hlavně,  je tu další generace textových zpráv v podobě RCS. 30 let je krásný věk, ve světě technologií ovšem značí pravěk. Nejvyšší čas na všeobecný upgrade ze Short Message Service na Rich Communication Services.

Stále jsou ale situace a oblasti, kde se bez SMSek téměř nedá obejít. Například to platí o Vánocích a na Silvestra, kdy jdou často dokonce moderní kecálky, patrně z nostalgie, odsunuty stranou a nastupují klasické textovky. Svůj podíl na tom mohou mít i dosti přehlcené datové přenosy v těchto časech. Rozhodně ale statistiky jsou neúprosné, počet poslaných SMS o Vánocích a na Silvestra každoročně klesá.

A jak to vidí kupříkladu manažerka O2 Magdaléna Janečková? Takto: “Uživatelů SMS je v současné době celosvětově téměř šest miliard. V následujících letech očekáváme, že v komerčním využití bude prim hrát právě kanál RCS v rámci RBM služeb, díky jeho možnostem a funkcionalitám. Jak v obchodní, tak v běžné komunikaci ale budou SMS zprávy stále hrát svou úlohu. Není realistické předpokládat, že by se celý SMS trh v blízké budoucnosti překlopil na RCS”


Co je to RCS?

RCS (Rich Communication Services) je sada vylepšených telekomunikačních služeb a zároveň globální iniciativa pro nasazení těchto služeb, aby je bylo možné používat i při komunikaci účastníků různých operátorů a při roamingu. RCS poskytuje účastníkům kromě hlasových služeb a SMS také instant messaging nebo chat, živé sdílení videa a přenos souborů mezi libovolnými zařízeními, v jakékoli síti, s jakýmkoli jiným účastníkem.

Na rozdíl od klasických SMS vše probíhá skrze internet, tedy krom dat je v podstatě služba nezpoplatněna. Bezplatná komunikace přes internet tak je k dispozici i bez aplikací třetích stran, jako jsou například WhatsApp či Messenger.

Co hovoří ve prospěch RCS oproti SMS?

Bezpečnost

RCS umožňuje end-to-end šifrování, zatímco SMS nikoliv. To znamená, že například všechny textové zprávy odesílané pomocí aplikace Zprávy od Googlu jsou šifrované, takže jsou soukromé a bezpečné a mohou je vidět pouze odesílatel a příjemce.

Vylepšená konverzace

Ano, RCS rozhodně zlepšuje zážitek. Posílání SMS zpráv postrádá mnoho z toho, co chytré telefony v dnešní době dokáží, díky RCS totiž můžete odesílat a přijímat vysoce kvalitní fotografie a videa, zobrazovat indikátory psaní v reálném čase a potvrzení o přečtení, pojmenovávat skupinové konverzace, přidávat nebo odebírat kontakty ze skupinových chatů etc.

Moderní standard

RCS je navrženo tak, aby fungovalo univerzálně, takže bez ohledu na to, kde žijete, kdo váš telefon vyrábí nebo na čem běží, si můžete užít stejný zážitek ze zasílání zpráv. A dnes všichni hlavní mobilní operátoři a výrobci přijali RCS jako standard, tedy ehm.. kromě Applu. Apple zatvrzele odmítá přijmout RCS a nadále spoléhá na SMS. Takže když lidé s iPhonem posílají lidem s telefony Android zprávu, tak se to tak nějak jeví, jako když jejich textové zprávy uvízly někde v 90. letech minulého století.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Snad se Apple probere a přestane blokovat pokrok, většina mobilního světa již RCS používá. Ještě jednou zpětně gratuluji SMSkám k tak krásnému výročí, fungovaly jste skvěle a byly dobrým začátkem.. ale je čas na upgrade. Moderní doba si žádá moderní řešení a moderní komunikaci. RCS je moderní současnost a budoucnost. Než přijde třeba zase něco lepšího. Kdo ví, jak budou komunikace vypadat za dalších 30 let, že.. ovšemže.


Anděl Azazel
Úvodní obrázek: remix Blog Google

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
    Čtěte na AzaNoviny.eu         
 
Automatické zakládání datových schránek bylo Sněmovnou zrušeno
Chatovací robot ChatGPT ohromil schopností psát a zvládat náročné úkoly - AzaNoviny
Chatbot ChatGPT vyfasoval dočasný BAN na stránce pro kodéry Stack Overflow - AzaNoviny


Vánoční rumové kuličky v kokosu - Recepty a vaření
Vánoční rumové kuličky v kokosu


AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin


Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Čtyři roky na Twitteru

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě