Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Podcasty - YouTube se na ně hodlá více zaměřit

 

Podcasty - YouTube se na ně hodlá více zaměřit


 

 

Podcasty v posledních letech zažívají obrovský boom, to je daná věc a koneckonců jsem tu o tom již několikráte psal. Steamovací služba videa a muziky YouTube se nyní hodlá na podcasty více zaměřit. Spouští proto novou sekci, zatím jen ve Spojených státech.


Podcasty mívají svou předně audio podobu, ovšem existuje celá řada video podcastů či obého. Všichni, nejen velcí hráči na internerovém poli, si oblibu podcastů uvědomují. Alphabet (Google) má proto svou aplikaci Google Podcasts, jenže v jeho portfoliu je také také YouTube, který se ukazuje být místem, kde chce řada lidí podcasty tvořit či ostatní konzumovat.

YouTube se na podcasty více zaměří

Streamovací platforma Googlu YouTube se tedy na stále populárnější podcasty hodlá více zaměřovat, koneckonců už loni na podzim si na vedení podcastingu najala Kai Chuka. A letošního března vyšlo najevo, že YouTube hodlá spustit samostatnou podcastovou sekci, zpřístupní detailnější analytiku a rozšíří možnosti monetizace. Nu, a nyní byla tato podcastová sekce spuštěna.

Google stránku pro prozkoumávání podcastů zpřístupňuje postupně. Na adrese www.youtube.com/podcasts uvidíte pravděpodobně pouze hlášku o neexistující stránce. V České republice určitě, podcastová sekce je prozatím dostupná pouze v USA. Pokud byste tam žili, pak byste našli v této sekci základní prostředí s výběrem žánrů. Mohli byste si zobrazit též  populární epizody nebo seznamy, což by ale také bylo tak vše. Sekce zatím působí tak trochu nedodělaně a ukazují se jen obyčejné náhledy, jak to znáte z klasického běžného YouTubu. Standardně ani neotevírá ovládání přehrávání dostupné v rámci tarifu Premium.

Jaká bude budoucnost Podcastů Google?

Budoucnost aplikace Google Podcast je tak trochu ve hvězdách. Google Podcasty fungují od roku 2018, ovšem je možné, že Google nebude chtít provozovat dvě samostatné podcastové platformy a YouTube je tuze silná značka. Připomeňme si v této souvislosti, že před necelými dvěma roky byla zrušena hudební služba Google Play Music, a to právě ve prospěch YouTube Music.

Podcasty Google jsou globálně čtvrtým největším místem, kde se podcasty poslouchají, jejich podíl ovšem činí jen 2,5 %. Oproti tomu 28 % lidí poslouchá podcasty přes Spotify a téměř 38 % přes Apple Podcasts. Podcasty Google jsou předinstalované prakticky v každém mobilu s Androidem.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Přiznám se, že konzumovat podcasty přes YouTube mě nikdy moc nenapadlo, přeci jen podcastové kouzlo je právě v tom, že si to člověk pustí třeba i ve chvílích jiných aktivit, na procházce, při běhání, při vaření, při žehlední, při cvičení, při čekání u lekáře, v autě, v mhd při cestě do zaměstnání a mnohých dalších případech. A YouTube je předně video platforma. Ale uvidíme, jak s tím Alphabet naloží, neboť "Cesty Googlu jsou někdy nevyzpytatelné", že.. ovšemže.



Anděl Azazel
Zdroje: podnews; 9to5google; buzzsprout
Úvodní obrázek: remix pixabay

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
 

Pivovarská bašta - Recepty a vaření
Pivovarská bašta


AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

 

Komentáře

  1. Já jako jediný podcast na YouTube poslouchám kanál Petr Robejšek. Tys nepřemýšlel že bys tam dal Xkozloviny k poslechu ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @Šavlozubý křeček

      Já si také rád pana Robejška poslechnu, velmi moudrý, vzdělaný, inteligentní, přemýšlivý a zajímavý člověk, jen to většinou jedu na Radio Universum.. to mělo myslím zrovna na YTB nějaké problémy.. paní Kociánová a tak, též moc zajímavá a interesantní bytost :)

      Xkozloviny jsou rády že jsou rády, že tam občas namluvím nějaký článek, čímž jsem našel důvod k jejich pokračující existenci, pravděpodobně jsem tu už psal, že jsem zamýšlel to zrušit, ale Já hrozně nerad něco ruším no. Na YTB nahrávám AzaPoet, ale čistě pro potřeby zveřejnění jinde, předně tady na Xglosách, na YTB to není vidět, páč veškerá tato videa jsou nastavena jako "Neveřejná"

      A-A

      Vymazat
  2. To by byla fajn změna křéčo, jinak mi už z těch žofčích subsoundů mrdne v hlavě:) Zoologická zahrada je jen chabá náhrada,
    v pralese skotačit tu chuť nelze potlačit,
    v kleci jsme celý den, tak ať se taky zasmějem.
    Umbabá umbabá ubma ubma ú

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @zwire

      Sice vůbec netuším o čem tu blábolíš, ale neva, už jsem si u tebe zvykl :D Ale asi bys měl to hulení fakt výrazně, opravdu velmi výrazně omezit :D

      A-A

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Bard se přejmenoval na Gemini

Diskuzní fóra vs sociální sítě

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Co měsíc dal - Leden 2024