Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Kde zakotví lidé ze sítě X, dříve Twitter, po zpoplatnění pro všechny

síť X plná otazníků


Elon Musk od doby co koupil Twitter, ano v té době se tato socka ještě takhle jmenovala, tak na své platformě vyvádí psí kusy, na tom se shodneme asi úplně všichni, bez ohledu na míru sympatií či antipatií k jeho osobě. Nejen že změnil název na jednopísmenné X, nejen že zabil legendárního modrého ptáčka, nejen že učinil milion dalších kroků a změn, které tu nebudu vyjmenovávat, páč bych to psal týden, ale nejnověji naznačil, že by síť X mohla být zpoplatněna pro úplně všechny uživatele. A to bude téma dnešní mé glosy s výčtem potenciálních socek, kam by se mohli lidé případně přesunout.


Ještě než začnu, tak bych rád zmínil, že naprosto respektuji cokoliv, co Elon se svým majetkem a tedy i svou sockou provádí. Je to jeho platforma, může si s ní svobodně dělat a nakládat jak se mu zamane. A tohle je zase můj blog, a Já si tu můžu svobodně též blábolit co chci, že.. ovšemže

Kde zakotví lidé ze sítě X

Pokud Musk opravdu přistoupí k tomu, že Xko bude zpoplatněné pro úplně všechny, tedy přístup na tuto socku si budou muset platit všichni, kdo jí budou chtít používat, a ne jako nyní, kdy část uživatelů ji používá zdarma a jiná část si platí službu X Premium, tak jistě budou tací dosud neplaticí, co si Premium pořídí též. Zvlášť pokud Elon přijde třeba s nějakým nižším tarifem, když sám prohlašuje, že hledá nějaku částu jakožto "menší poplatek". V současnosti jsou ty ceny nastaveny tak, že v Česku se za X Premium platí na webu 216,59 Kč. V aplikaci iOS je pak měsíční cena 249 Kč. Roční cena předplatného na webu činí 2262,70 Kč a v iOS 2550 Kč. Jak bude vypadat ta "menší částka" a kolik lidí nakonec odmítne platit a svojí přítomnost na Xku ukončí, to nedovedu ani odhadnout. A když jsem zmínil ceny v Česku, ono v jiných lokalitách se platí částky krapet jiné, tak se budeme dnes věnovat i výhradně české komunitě a českým uživatelům.

Hlavní alternativy sítě X

Threads - Tuhle socku spustila Meta začátkem července letošního roku a je to asi nejvěrnější kopie Twitteru, tedy Xka. Akorát že Češi mají smůlu, stejně jako celá Evropa, páč díky nejasnostem ohledně osobních údajů jí Cukřík na našem kontinentu zatím vůbec nespustil. Tak popojedem..

Mastodon - Tam by se mohli přesunout hlavně tzv. libtardi. Ono už v minulosti, když Elon vyváděl s Xkem ony psí kusy, se tam mnoho uživatelů přesunulo. Dokonce se mluvilo o ohromných enklávách uprchlíků z X na Mastodon, ale po počátečním boomu se to nakonec nekonalo, spíš to bylo přání otcem myšlenky a vlhké sny některých. Rozhodně pokud by Xko bylo jen za prachy, zájem o Matodon jistě opět vzroste, a určitá česká komunita tam již v celku zdatně funguje.

Truth Social - Tato socka je zase spíše pro konzervativnější část uživatelů, můžeme říci i tzv. dezolátů. Trumpova síť byla dostupná v Česku od letošního konce června. Po počátečním boomu se tam ustálila jakási česká komunita, žádný přehnaný šum svistu se ale také nekoná. Rozhodně by ale někteří lidé z X o této socce mohli uvažovat.

GAB - Opět síť předně pro konzervativce, kde ovšem česká komunita už skoro neexistuje, zůstalo tam pár paběrkujících uživatelů.

GETTR - Tam je to co do české komunity v podstatě mrtvé.

Parler - To zmiňuji jen pro výčet, česká komunita velemrtvá. A navíc jsem se tam skrze web ani nemohl dostat, neb se stránka nenačetla. Zbytečné se touto sockou zabývat.

Další sítě..

MeWe - U této socky už ale nejde o úplnou alternativu k síti X, MeWe je spíše alternativou Facebooku. Je zde ovšem alespoň nejak fungující česká komunita, tedy oproti některým sockám zmíněným výše, kde je v podstatě co do českých uživatelů prázdno a vymeteno.

Tumblr - Socka oblíbená hlavně u amerických uživatelů. Je to taková trochu zvláštní síť, aspoň pro mne, každopádně čeští uživatelé se tam dají najít. Každopádně této síti je třeba přijít na chuť, takže bych řekl, že není tak úplně pro každého.

Vkontakte - Tato ruská síť je zase předně obdobou Facebooku. V minulosti byla i mezi českými uživateli dosti populární, dnes už to vypadá, že je to o dost slabší, ale dá se tam pořád nějaká česká komunita najít.

Reddit - Tak to je hodně prazvláštní socka, a jestli jsem u Tumblr psal, že "přijít na chuť", tak tady to platí ne dvojnásobně ale spíše troj a vícenásobně.

Telegram - Telegram v podstatě není ani sociální síť, je to prioritně komunikátor, ale vzhledem k tomu, že se tam dají zakládat skupiny etc., tak může socku připomínat, tudíž ho zde uvádím.

A jaký bude závěr dnešní glosy?

Tak co, vybrali jste si? Nebo zůstanete na Twitteru, vlastně na Xku, a něco málo si za něj zaplatíte? Anebo prostě ukončíte svojí stopu na sockách, pokud je Xko vaší už jedinou a poslední platformou? Samé otázky, že.. ovšemže. A já přidám ještě další - Má Elon opravdu propočítané, že zpoplatnění sítě X se mu vyplatí? Ten odliv uživatelů se dá předpokládat bude značný, a tím i zobrazovatelů reklam. A reklama tvoří stále hlavní část příjmů Xka. Nu, tak popřeji Elonovi štastnou volbu při jeho rozhodování, jak s Xkem v tomto a dalších ohledech naloží. Snad se mu nakonec X nepoloží. Uvidíme..



Anděl Azazel

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
             Čtěte na AzaNoviny.eu                  

Síť X, dříve Twitter, jen za poplatek? Jaké jsou alternativy - AzaNoviny
Amazon zvyšuje počty pracovníků v Kojetíně, má jich 1500 z 2000 - AzaNoviny
Alibaba investuje v Turecku 2 miliardy dolarů, Erdogan by chtěl i Teslu - AzaNoviny


Kokosové palačinky s meruňkovou šlehačkou - Recepty a vaření
Kokosové palačinky s meruňkovou šlehačkou



AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Čtyři roky na Twitteru

Co měsíc dal - Duben 2024

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

Co měsíc dal - Březen 2024

Letní nadhledová glosa: V SEO skóre daly Xglosy chatům na frak.