Co měsíc dal - Květen 2024

 Co měsíc dal - Květen 2024



 

Již po páté vás vítám u pravidelné rubriky Xglos Co měsíc dal. Jelikož je to tedy pátý článek a rubrika spatřila světlo světa s novým rokem, pak je zřejmé, že se dneska podíváme na měsíc květen. Přesněji Já se podívám a shrnu věci v minulého měsíce tak, jak to vidím Já.


Google výpadek

Hned první den měsíce května došlo k celosvětovému výpadku některých služeb Google. Jednalo se hlavně o problémy s elektronickou poštou Gmail či nahrávání souborů na Google Drive. Potíže ale byly hlášeny i při použití videokonferenční služby Google Meet, pokusech o připojení ke Chromu, anebo při práci s dokumenty Google. Týkalo se to předně uživatelů v USA, Velké Británii a v Austrálii. Nevyhnulo se to ovšem ani některým částem Evropy a Asie, v Česku byly hlášeny jednotky případů.

Podcast roku 2024

Na začátku května, přesně v jeho šestý den, bylo spuštěno hlasování v anketě Podcast roku 2024. O tom jsem psal i tady na Xglosách, takže se na článek můžete podívat ZDE. Najdete tam také pro jaké podcasty jsem hlasoval Já. V tuto chvíli už se hlasovat nedá, neb hlasování bylo ukončeno 6. června. Nyní se hlasy sčítají a vítěze budeme znát 17. června. Tak si ještě chvilku počkejme.

Digitální detox při dovče?

Ano, blíží se nám doby dovolených, nu a to je doba, kdy by bylo příhodno zkusit digitální detox, tedy oprostit se, aspoň částečně od všech těch internetů atd. Jedna nejmenovaná cestovní agentura si nechala udělat na toto téma průzkum. Vyšlo to tak, že údajně 31 % Čechů rozhodně nehodlá omezit v době letních radovánek ty rádovánky netové. Naopak aspoň částečný digitální detox plánuje 69 % našich spoluobčanů. Tak uvidíme, jestli na plážích budou či nebudou a jak hodně lidi čučet do těch mobilů.

Akt o AI definitivní

Na začátku třetí dekády května dostal definitivu Akt o umělé inteligenci (AI), když ho schválily všechny členské státy Evropské unie. Akt o AI je podle expertů  vůbec prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy i v zemích mimo EU. Má to být prý významný milník v historii Evropské unie. Nu, Já nechci strašit, a nechci se tu věnovat politice, ale myslím, že v budoucnu nastanou mnohem a mnohem významnější milníky. No nic.. popojedem.

Rubikova kostka za 0,305 vteřiny

Nebojte, člověk tento veleznámý hlavolam tak rychle poskládat neumí. Ale umí to v Japonsku speciálně naprogramovaný robot. Sestavením kostky za 0,305 vteřiny bylo dosaženo nového světového rekordu v kategorii strojů. Jako je třeba říct, že na první pokus se to tomu robotovi nepovedlo, selhal. Tak ho museli japonští inženýři opravit, a pak už to na pokus druhý dal.

Podcasty Google

Na konec jsem si nechal Podcasty Google, ono to ovšem v té chronologii je celkem fuk, páč se nejednalo o nějakou událost, ale čistě předběžné informování. A varoval jsem tu o tom i Já, neb Podcasty Google se brzy vypaří jak pára nad hrncem, neb od 24. června si už žádný podcast takto nepustíte. Ale pára se nevypařila do prostoru, tak nějak exportovala na YouTube a YouTube Music. I tvůrci museli transportovat. Mrkněte SEM.


A jaký bude závěr dnešní glosy?

Na závěr budu zase asi trochu hnusný na TikTok. Teda ne na tu aplikaci ale spíš na její uživatele. Nevím jestli přímo tady, ale několikrát tak porůznu jsem se vyjádřil v tom smyslu, že co se týče dospělých, zdůrazňuji dospělých, jedinců, tak na TikToku jsou ti největší idioti. Páč kde jinde by se severokoreská propagandistická píseň o Kim Čong-unovi nazvaná Přátelský otec (Friendly Father) mohla stát hitem. Ne, TikTok si nikdy ale opravdu nikdy nenainstaluji. Ne :D


Anděl Azazel

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

               Čtěte na AzaNoviny.eu                    

Tržní hodnota společnosti NVIDIA poprvé překročila 3 biliony dolarů - AzaNoviny
Regulátoři v USA plánují vyšetřování OpenAI, NVIDIA a Microsoft - AzaNoviny
Budoucnost podnikových systémů: Integrace AI bude nezbytná - AzaNoviny


Domácí pagáče s medvědím česnekem - Recepty a vaření
Domácí pagáče s medvědím česnekem




AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Silné administrátorské rozhodnutí

Statistiky StatCounter a půlroční statistiky Xglos

XChat se zbláznil: Kyberšikana podporována Vedením, Bratříček zablokovaný na Facebooku

Červen to je i Klub blogerů, kde jsou Xglosy tři roky

Co měsíc dal - Červen 2024

Oči pro pláč nebo úsměv na líci II.

EU odkryla svou cenzorskou tvář. Tajnou dohodu o cenzuře na X Musk nepřijal

Technická glosa aneb redukční dieta

Google .. Bing, DuckDuckGo a Seznam.

Silvestrovská glosa aneb kdo neslaví s náma, slaví proti nám.