Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Blogger komentáře: Jak vytvořit klikatelný odkaz.

 

Blogger komentáře

 

Vy, kdož používáte ku své blogerské vášni platformu Blogger / Blogspot, pak víte, že po vložení odkazu do komentářů se zobrazí takový odkaz pouze v textové podobě. Nepřetvoří se automaticky na odkaz, na který si lidé jednoduše kliknou, musí si ho zkopírovat, posléze vložit do adresního řádku, a teprve pak se dostanou na stránku z odkazu. A to je značně zdlouhavé a hlavně nepohodlné. A vypadá to i někdy poměrně nevzhledně, zvláště když odkaz je opravdu velmi dlouhý.

 

A jelikož mě stále překvapuje, že i v roce 2021 se setkávám na blozích s velkou spoustou takových odkazů, na něž si nelze jednoduše kliknout, a které neobsahují jen nějaký NÁZEV stránky, článku etc., pak si zde ukážeme, jak na to. Třeba se to někomu bude hodit.



Blogger komentáře - Jak na krátký "hezký" klikatelný odkaz.


Pokud budete chtít v komentářích Bloggeru odkazovat na vaší stránku, váš článek, jakoukoliv jinou stránku či článek, prostě na cokoliv, pak si zde vypomůžeme v podstatě základním HTML. A z nevzhledného odkazu v textové podobě uděláme klikatelný odkaz s názvem. Pomůže nám k tomu tento mustr.

<a href="adresa URL">NÁZEV</a>

Jelikož jsem se nedávno, i s mojí milou kolegyní Archivářkou z Archy X, stal členem Klubu blogerů, pak si to ukážeme prakticky právě na odkazu ku této blogerské komunitě.

Odkaz například na Kluboviny, by vypadal ve vašem komentáři takto:

https://klub-blog.blogspot.com/2021/06/kluboviny-062021.html

A teď z tohoto neklikatelného odkazu uděláme krátký klikatelný odkaz s názvem:

<a href="https://klub-blog.blogspot.com/2021/06/kluboviny-062021.html">Kluboviny</a>

Po odeslání komentáře se nám odkaz zobrazí takto:

Kluboviny

Ukážeme si to, pro názornost, ještě jinak. Původní komentář by mohl vypadat třeba nějak takhle:

Ahoj, v Klubu blogerů právě vyšel náš měsíčník Kluboviny, ve kterém si můžete přečíst shrnutí událostí z předešlého měsíce, novinky, přivítání nových členů a mnoho dalšího.
https://klub-blog.blogspot.com/2021/06/kluboviny-062021.html


A teď sofistikovanější a vzhlednější verze:

Ahoj, v Klubu blogerů právě vyšel náš měsíčník Kluboviny, ve kterém si můžete přečíst shrnutí událostí z předešlého měsíce, novinky, přivítání nových členů a mnoho dalšího.

Myslím, že ten rozdíl je velmi patrný. A co si budem nalhávat, dnešní doba je rychlá, a lidé se chtějí rychle dostat k obsahu. Nemají čas (a možná  jsou i líní (včetně mé veličkosti)) si "obtahovat" nějaký odkaz v textové podobě a někam ho kopírovat.



Jak to dělám Já (ještě větší zjednodušení)


Ano, člověk si rád věci zjednodušuje. Možná v tom hraje roli i lenost, každopádně Já bych to viděl hlavně v rovině efektivnosti. A s tím spojeným ušetřením času. Proto rád požívám odkazovací výraz "ZDE". Tak se nemusím ani vypisovat s nějakým názvem. Mustr mám uložený tak, abych ho měl vždy po ruce. Páč komu by se chtělo pořád psát ty HTML značky, závorky, lomítka, uvozovky a když se člověk splete a něco zapomene, tak mu to ten komentář nepřijme, protože třeba někde něco neukončil.

<a href="adresa URL">ZDE</a>

.. a pak už jen mezi uvozovky nakopíruji odkaz (adresu URL), což bych musel dělat i tak, pokud bych ho vkládal v čistě textové podobě. Opět si to ukážeme na příkladu.

Zápis:

Ahoj, v Klubu blogerů právě vyšel náš měsíčník Kluboviny, ve kterém si můžete přečíst shrnutí událostí z předešlého měsíce, novinky, přivítání nových členů a mnoho dalšího. Podívejte se na to <a href="https://klub-blog.blogspot.com/2021/06/kluboviny-062021.html">ZDE</a>

Zobrazený text v komentáři:

Ahoj, v Klubu blogerů právě vyšel náš měsíčník Kluboviny, ve kterém si můžete přečíst shrnutí událostí z předešlého měsíce, novinky, přivítání nových členů a mnoho dalšího. Podívejte se na to ZDE


Pro hračičky


Samozřejmě lze v komentářích využít i další základní HTML tagy

Pro tučný text: <b>TEXT</b>

Pro kurzívu: <i>TEXT</i>


A jaký bude závěr dnešní glosy?


Pokud na nějakém blogu cokoliv komentujete, pak tím vyjadřujete nějaké ocenění či zájem o článek dotyčného autora. Pokud to tedy činíte s těmito ryze čistými úmysly. Pak by váš příspěvek v komentářích měl být relevantní, konstruktivní a týkající se tématu. A pokud je to vhodné, není od věci připojit třeba i odkaz (ten klikatelný, jak jsme si ukázali). Každopádně i zde platí "Všeho s mírou". Ono zpětné odkazy z komentářů cizího webu či blogu vám zas tak úžasné SEO body nepřinesou, to jednak. Druhak, když to přeženete, pak to bude působit spíše jako spaming, a to vám rozhodně body ubere. A též mějte na mysli, že někteří blogeři, a obecně tvůrci obsahu jakéhokoliv webu, nemusí mít takové "reklamní" odkazy rádi. Takže opakuji "Všeho s mírou". To vám radí Míra.

Anděl Azazel


✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

 Čtěte na AzaNoviny.eu

OS Harmony – Budoucnost společnosti Huawei závisí na tomto softwaru - AzaNoviny

Tumblr – Platforma, jenž je blogem i sociální sítí. - AzaNoviny
 
Huawei Harmony vypustí už 2. června. Konec závislosti na Androidu. - AzaNoviny



Vaječná omeleta se sýrem a zeleninou - Recepty a vaření
Vaječná omeleta se sýrem a zeleninou

Komentáře

  1. :: Pirátská ::

    Ku třetí desítce vyrazil Nekonečný příběh AzaPoetu. XXI. díl je ryze politický. Najdete ho tradičně v menu AzaPoet ZDE, kde si ho můžete jak přečíst, tak jako vždy i poslechnout skrze video.

    Pěkný kulturní zážitek :)

    Anděl Azazel
    Kozlí poeta

    OdpovědětVymazat
  2. :: Gymovi o uživatele nejde, otravují ho. ::

    Tak to je název mého nejnovějšího xfejetonu, jenž reaguje na dění v místnosti "40 a více" a příspěvky uživatelů Hlucheucho a HardBoy na Fóru k přísluné místnosti na XChatu (rozuměj GymChatu).

    Přečíst si nejnovější fejetonový výtrus z mého pera můžete, jak jste zvyklí..

    - na publikačním blogu Xglos X-Fejetony ZDE
    - přímo tady na Xglosách v menu X-Fejetony ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nyní, v čase 19:30, jsou pro zajímavost ve Stálé místnosti "40 a více" 2 (slovy: dva) uživatelé, jedním z nich je právě TOP (LaFontaine). V nestálé "Nové 40 a více" se nachází 16 (slovy: šestnáct) lidí. Nu, že.. ovšemže

      A-A

      Vymazat
  3. :: Orwellistán se krapet odkládá. ::

    To jest můj nejnovější počin na Arše X. Opět jsem dal průchod své orwellománii :D Jiskrou k zažehnutí byly aktuální události. Zatím to dopadlo dobře. Ale příště? To ví jen čert, anebo Velký bratr? Článek si můžete přečíst ZDE

    A-A
    Archa X (Archivářka & Azazel)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :: Archa X (6) - Orwellistán se krapet odkládá ::

      Karty se obrátily, Archivářka dělá Azazala. Tedy jeho text převedla do podcastové podoby. Plus Bonus v podobě rozšíření článku. Poslechnout si tuto epizodu můžete buď..

      - zde na Xglosách v menu Xkozloviny ZDE
      - na blogu Archa X v menu Podcast ZDE
      - na vašich oblíbených službách a aplikacích

      A-A

      Vymazat
  4. == Definitivní konec Šestnáctek - Vapett SS ==

    Už jsem psal dříve, že místnost "16 let a více" na GymChatu (dříve XChat) se tak proměnila, i vlivem vedení, že už to ani nejsou Šestnáctky. Nu, a nyní, když se stal Stálým správcem známý uživatel Vapett, tak je to definitiva. Šestnáctky už nejsou, koneckonců stejně jako starý dobrý XChat. Poděkujte Gymovi a jeho partě.

    Vapett vyměnil na postu stálého správce Legendawna.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  5. :: CZ domény – Statistika červen 2021 ::

    Vývoj počtu domén s koncovkou .cz, kdo je největším registrátorem či na jakém hostingu je českých národních domén nejvíce. To a mnohem více se dozvíte na AzaŽurnálu ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat
  6. :: XChat - Dvoufaktorová autorizace ::

    Nově se můžete na GymChat přihlašovat dvoufázově. Ku zadání hesla ještě QR kódem. Více si můžete přečíst na blogu IKSČET ZDE

    Nu, co k tomu říci. Nebudu se s tím mazat, Gym, místo toho, aby udělal něco pořádného a prospěšného, nějaké opravdové vylepšení pro uživatele, tak vymýšlí jen samé kraviny a zbytečnosti. Dvoufázové přihlašování na chatu Vapettů, Ataků a Happyn :D Více k tomu nemám co dodat, páč to bych si hlavu ukroutil.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za zanechaný odkaz, dnes jsem to zkusila u sebe na blogu (nominek) a povedlo se. Ty textové odkazy v komentáři mě štvaly, toto je fakt fajn. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Bard se přejmenoval na Gemini

Diskuzní fóra vs sociální sítě

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Co měsíc dal - Leden 2024