Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Notesoo jak na houpačce.. No future!

 

Česká sociální síť Notesoo - No future

 Česká sociální síť Notesoo, o které jsem poprvé psal záhy po jejím zrodu, tedy v březnu minuého roku, si prošla obdobími jak na houpačce. Nejen co se týče zájmu, který byl na počátku enormní, celkem slušný i v průběhu asi ve dvou vlnách, ovšem díky nevývoji a s tím spojené značné nefunkčnosti a nepoužitelnosti zájem o tuto socku v podstatě upadl. V listopadu minulého roku, právě kvůli tomu, že se síť nerozvíjela, chtěl provozovatel Michal Auředník Notesoo ukončit. Posléze se ale zase rozhodl jinak, o čemž jsem vás tu též informoval v prosincové glose. A jak na houpačce se změnil i můj postoj k této socce, a to po událostech z posledního období, neboť jsem tuto síť podporoval, byla mi sympatická, ale ouha, zjistil jsem, že jsem byl obelhán a oklamán, a to fakt neodpouštím. Auředník totiž svými proklamacemi předstírá něco, co naprosto není pravda, presentuje svojí sít jako svobodnou socku pro názor, bez cenzury a bez BANů, jenže všechno je jinak. A já vám to zde v této glose osvětlím. Jako varování, abyste věděli, kam případně budete chtít vlézt. A nezjistili reálný stav věcí až po roce jako Já.


Vývoj a nové funkcionality

Začněme ale nejprve tam, kde jsme v prosinci minulého roku skončili. Tedy u rozhodnutí Auředníka pokračovat v provozování jeho socky. A nutno uznat, že náhle se oproti předchozí naprosté stagnaci začalo ve vývoji a zušlechťování Notesa něco dít. Postupně přibývaly nové funkcionality, jako osobní blokace, vylepšené sdílení, informativní upozornění na začátku feedu, možnost zákazu komentářů pod příspěvkem či notifikace přímo na plochu etc., nu a v neposlední řadě i mobilní appka pro Android.

Aplikace pro Android

Aplikace Notesoo pro Android
Aplikace Notesoo - Google Store

Počátkem února byla spuštěna mobilní aplikace pro smartphony s operačním systémem Android. Údajně se chystá i appka pro Jablíčkáře. Jak můžete vidět z obrázku, tak k dnešnímu dni si appku stáhlo 10 lidí, což patrně představuje Auředníka, jeho otce, tři ajťáky a pět běžných uživatelů. Ono by to tak odpovídalo, protože nikdo moc víc na Notesu ani přes klasické webové rozhraní nebyl, a jak jsem se díval dnes, tak ani není. Je tam sice registrováno 9 027 (na konci listopadu jich tam bylo 8 872, takže žádný velký posun), ale to jsou v podstatě mrtvé neaktivní účty, aktivních uživatelů je tam tolik, co jsem teď popsal, tedy Auředníkova "rodinka" otec, syn a tři přátelé ajťáci a pak jen pár dalších bězných návštěvníků.

Ano, byl jsem podveden

Nyní vám osvětlím, proč jsem nad Notesem zlámal hůl. Ano, byl jsem podveden a obelhán, proto jsem na této sociální síti, na které jsem působil v podstatě od úplného začátku, ukončil svou aktivní činnost. Po celou dobu jsem se domníval, že Notesoo je svobodný prostor pro jakékoliv názory, pro sdílení informací, které nejsou mazány a vůbec nijak cenzorovány, kde za názor nehrozí BAN etc. Jediné omezení byly nadměrné vulgarity, což jsem už v minulosti kladně kvitoval. Koneckonců samotným Auředníkem bylo deklarováno - sociální síť pro názor bez cenzury a BANů. Realita se ovšem s tímto dosti rozchází, platí to totiž jen pro dezoláty (sám jsem dezolát), platí to jen pro ty informace a odkazy, které jsou Auředníkovi po chuti.

Cenzura dvojího typu

Začnu nejprve tou méně významnou - hvězdičkování. Musím říci, že pro mne, jako pro blogera, který používá pro svou publikační činnost "slovo" a rád si s ním hraje, to bylo zjištění velmi překvapivé a udivující. Auředník se rozhodl nasadit cenzuru jím vybraných slov, což zahrnuje jak vulgarismy, tak i patrně slova, která se Auředníkovi prostě nelíbí. Mám problém s obojím. Každý ví, že jsem ve svém projevu veleslušný, každopádně i Já občas použiji ve vhodnou chvíli nějaký ten vulgarismus, páč bez něj by mé vyjádření ztratilo smysl. Jsou to výjimky pravidlo mé slušnosti potvrzující, ale bez toho to někdy vyjádřit prostě nelze. A fakt nejsme v mateřské školce, aby nám teta říkala "ty ty ty tohle slůvko nesmíš říkat". Ovšem jak jsem naznačil, tak nejde pouze o vyložené vulgarismy, kupříkladu se na Notesoo nesmí psát slovo "dezolát", což jsem si sám prakticky ověřil. A čert ví, co všechno za slova se nesmí psát, co všechno za slova se Auředníkovi nepozdává, a tak jsou na jeho síti automaticky vyhvězdičkované *******.

Daleko závažnějším zjištěním pro mne ovšem byla cenzura názorová, to je pro mojí osobu neskousnutelné a neakceptovatelné. Nejprve jsem narazil na případ, kdy jednomu uživateli při zveřejnění odkazu na jakousi petici bylo vyhrožováno tím, že si to má smazat, protože tohle prý na Notesu podporovat nebudou. A to už jsem zpozorněl, nestačil jsem si to zdokumentovat, patrně to ze sítě zmizelo. Další příklad, kdy bylo odkazováno na stránky "Dárek pro Putina" a následně tento link a další záležitosti smazány, to už jsem si plně zdokumentoval, a to včetně debaty aktérů. Ale jako důkaz to sem dávat nebudu, dám sem totiž něco lepšího, přímé potvrzení mnou zmiňovaných záležitostí provozovatelem Auředníkem.

 

Notifikace Notesoo - e-mail Anděla Azazela
Můj e-mail - Notifikace Notesoo



A jaký bude závěr dnešní glosy?

Sociální síť Notesoo není žádnou svobodnou sociální sítí pro svobodné vyjadřování názorů, svobodné umísťování odkazů (nezávadných, zákony neporušujících), bez cenzury, mazání a BANů. Je to síť pro "dezoláty", azyl pro zabanované a perzekuované na jiných sociálních sítích, síť na které platí hlavní a zásadní pravidlo - Co se líbí a co podporuje Auředník. Takže pokud se chcete přidat do "klubu dezolátů", kde se s opačnými názory nesetkáte, kde si budete všichni společně (tedy těch 5 a půl uživatelů) notovat a plácat se po zádíčkách, utvrzovat se ve svých pravdách, pak je to přesně síť pro vás. Pokud ovšem hledáte opravdovou sociální síť, která by poskytovala prostor pro vaše svobodné myšlenky, názory, úvahy, pocity, pak se rozhodně poohlídněte někde jinde. Navíc na Notesu ani není o co stát, nejen že tam v podstatě nikdo není, ale ani kvalita a zajímavost těch pár jedinců se nedá řadit ani do krajského přeboru. K tomu Auředník, který se možná vyzná ve zlatě a kuličkových ložiscích, naprosto nerozumí sociálním sítím a všemu s tím spojeného. Dovolím si predikovat, že na mrtvolnosti jeho sítě, která nedávno "oslavila" rok svého působení, se nic nezmění ani v budoucnu. Žádné nové funkcionality ani mobilní aplikace s tím, že se na Notesu bude vyskytovat pár dezolátních joudů nic nenadělají (Opakuji, že se sám považuji za dezoláta). Česká sociální síť Notesoo je Bez budoucnosti!


BONUS - Perlička nakonec

Ano, dáme si ještě malou perličku. Bude to pro ty dřívější čtenáře Xglos, tedy lidi z retro chatů. Jedním z posledních a tedy nedávných registrovaných uživatelů na Notesu je všem těm retrochaťákům známý Firer. Ano, ten Daniel, který působil ve Fajn pokecu jako Stálý správce na Chat.cz, a poté byl dokonce Administrátorem u LuRyho na Chatujme. Fotku jsem záměrně rozrastroval (neb nemám svolení ani Dana ani Notesa), ale věřte je to on :D

Daniel - Firer - Notesoo



Anděl Azazel
Obrázky: remix Notesoo; Google Store; můj e-mail

 

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
    Čtěte na AzaNoviny.eu          

Nejposlouchanější rádia druhého pololetí 2022: Radiožurnál a Impuls - AzaNoviny
Klíma končí jako zmocněnec pro oblast médií a dezinformací - AzaNoviny
Projekt Google osvěta o dezinformacích se rozšiřuje, testoval se i v ČR - AzaNoviny

 

Bůčková roláda s vinnou klobásou - Recepty a vaření
Bůčková roláda s vinnou klobásou


AzaŽurnál - Blog AzaNovin
AzaŽurnál - Blog AzaNovin

 

Komentáře

Mohlo by Vás zajímat

Legendární bezplatný webhosting Sweb.cz v listopadu Seznam ukončí

Policie jako největší Úřední slídil - Ceny Velkého bratra

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Šťastná sedmička - Blogu Xglosy je sedm

Co měsíc dal - Březen 2024

Katalog blogů a dámský klub - Klub blogerů

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Notesoo - Spadla klec. Definitivní konec české sociální sítě

Čtyři roky na Twitteru

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?